Gratis pje biljartbal in kut

gratis pje biljartbal in kut

En steun de campagne van GeenPeil! Dat er vele mogen volgen. Hier heb je mijn bijdrage. Wat een schaamteloze bende in die 2e kamer!

One Holland, No EU. Fight terror from Brussels and IS. Laten we een heerlijk Holland hebben, zoals het was. Niet een gestressed Nederland omdat ik iedere dag moet werken om corrupte mensen en landen op de been te houden. Alles helpt, het is nu belangrijker dan het ooit zal worden! Doe ook mee, nu je nog wat kunt kiezen Weg met de regenten, de macht terug naar de burger.

Niet zo moeilijk met internet!! Veel success met campagne. Red de Democratie die Klerenlijers in den Haag verneuken de Democratie. We hebben gehoord dat Porosjenko onze democratie totaal niet echt serieus neemt. Hopen dat Nederland echt recht is van lijf en leden! Door omstandigheden tijdelijk in de bijstand. Maar liever een week droog brood eten dan onze democratie te grabbel laten gooien door ons burgerhatende kabinet. Ook wij van Klapjes.

Kom in verzet links is te lang aan de macht geweest, en wordt tijd dat de pluche plakker opdonderen. En dat geld voor nep rechts VVD. Ik ga uit van Kunnen jullie plan B in werking zetten en Oekraine om kopen. Onze stem moet gehoord worden, als we daarom vragen. Ik geef graag en ik kijk uit naar de campagne die uniek zal zijn in het democratische proces en die Nederland in een nieuw tijdperk zal werpen; het tijdperk dat de burger écht gaat meebeslissen en meebesturen.

Voor het verdrag, wil wel dat mijn stem kan meetellen dus mijn bijdrage is voor de opkomst! Misschien moet de mogelijkheid tot aanklagen eens bekeken worden.

Laat dat labbekak zooitje in Den Haag maar zien waar de burger toe in staat is. Namens het vrouwelijk volk met een warm hart voor de democratie: Weg met de EU! Leve een souverein Nederland - baas in eigen land! Allang geleden het zinkende schip verlaten, maar toch: Als onze 'vertegenwoordigers' het niet doen, doen we het zelf wel. Ik hoop dat ik wat mee zal krijgen van de campagne. Niet geschoten is altijd mis. Als er gezeurd wordt over zwarte piet, zal ik me dan maar druk gaan maken over "Frau Antje"?

Daan van der Keur. Ga door en schop dit waardeloze kabinet wakker. Heb je getekend voor het referendum dan ben je voor echte democratie. Hou vol, leve de democratie, Groetjes van jullie trouwe reaguurder "Telelezer". Betalen om te kunnen stemmen Maar als mijn stem dan nu eindelijk eens echt meetelt, is het geen geld! Veel Succes Geen Peil. Ik ben dat stel anti democraten spuugzat.

En ik hoop velen met mij. Elke Euro hier naar toe, gaat niet naar die 3 miljard, of Griekenland enz Graag een bijdrage geleverd om de democratie te behouden. En de 3e hoer moet zo hard laggen dat ze over der krukje heen zakt.

EU ga eens snel deaud Oh, en die obstruerende ratten op het Binnenhof ook, als het even kan. Wie het organiseert zou niet uit mogen maken. Ik ben er nog niet uit of ik voor of tegen ga stemmen, maar het initiatief verdient alle steun!

Als vvd en pvda het niet doen van mijn ons geld, schande! Dan lap ik wel beetje extra! Wij willen de democratie weer terug. We kotsen van en op de EU en alle eurofielen. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik aan deze 25 euro meer lol ga beleven dan aan die enorme bak geld die ik via de belastingen jaarlijks afdraag.

Weg met de EU, weg met de corruptie. Als onze politiek leiders niet naar het volk willen luisteren, regelen we het zelf wel. Maar wel opgesoderflikkert uit de Tweede Kamer. Eigenlijk doodzonde dat deze campagne nodig is. Maar net als bij het binnenslepen van dit referendum doen we het deze keer ook maar weer zelf.

Op naar GeenPeil 2. Er valt met dit kabinet nog veel meer te peilen. Omdat de overheid Democratie haat en z'n reet afveegt met de belangen en meningen van de burger, moeten wij 't zelf maar doen. Laat die arrogante zakkenvullende hufters in Den Haag maar ongezien de tyfus krijgen. De democratie heeft een prijs, een prijs die wij allen moeten betalen.

Als ik geenpeil niet indirect via mijn betaalde belasting kan steunen doe ik het wel direct. Top dat jullie dit doen! Ga zo door en iedereen moet gaan stemmen! Er is tegenwerking in de democratie. De macht ligt niet bij het volk. Er is sprake van enorme hersenspoeling. Kijken kost een uurtje. Niet kijken het leven van ons allemaal. Enfin, hier piek voor deze TOPactie. Ja Mark je blijft teleurstellen. Goed bezig Geen peil! Stop timmermans, schulz, merkel, rutte, verhofstad, junker.

Zet hem op, maar wees harder op de inhoud en minder hard op de persoon. Alstublieft GeenPeil, mijn best bestede vijfenvijftig gulden en negen cent sinds lange tijd. Veel succes, jullie verrichten prachtwerk en hopelijk leidt het wederom tot een prachtresultaat!

Dikke vette pech voor de despootjes van de VVD. Wij zijn het volk! Dit kost mij minder dan straks als extra belasting voor fokking Ukrainia.

Wat nou "stem ja of nee", het wordt gewoon een dikke NEE! Omdat democratie, en dus ook zo nu en dan de vraag naar de mening van het volk, van mij wél iets mag kosten! Dat dit referendum in goede orde kan plaatsvinden is van groot belang voor onze democratie, en daarmee voor onze toekomst.

Als we het aan de dames en heren op het pluche overlaten is het snel afgelopen met onze zo bitter verworven vrijheden en democratie. Ík wil dat in ieder geval NIET! Gebruik dit tekstveld om een boodschap mee te geven. Deze wordt op de projectpagina bij je donatie weergegeven. Jammer dat onze volksvertegenwoordiging niet snapt waar het in het referendum over gaat.

Zelfs de mensen in Okraine zeggen dat we gek zijn als we ze toelaten. Ik ben het lang niet altijd met jullie eens, maar deze ver-van-je-bed-show moet echt stoppen. Of je nu voor of tegen het verdrag bent, strijdt in ieder geval VOOR democratie en tegen sabotage door de Haagse politieke elite. Nederland moet weer geregeerd worden door Nederlanders. Trap Brussel eruit, wij bepalen ons eigen beleid en toekomst. Zorg er nu maar voor dat het referendum er komt, want ik moet km vliegen om 1 stem uit te brengen.

Naai Den Haag en Europa een oor aan zodat ze eindelijk eens gaan luisteren! Die k gaan we op z'n minst verdubbelen. Op naar de 6 nullen! Laat ze in Den Haag en Brussel maar flink het dunne door de broek lopen! Hierrrrrrrr met die democratie! Stop die vuile linkse eu bende die ons eens zo mooie landje steeds verder naar de knoppen helpt!!! Stop die vuile linkse democratie hatende facisten die zich antifacisten noemen!

Ik wil mijn land terug, nu!!! Onvoorstelbaar dat die Haagse pluche zitters eerst het referendum aanvraag proberen te saboteren en vervolgens het behaalde referendum wederom proberen te saboteren. De EU, Grieken, Turken en vluchtelingen kosten miljarden en nu is er geen geld voor een fatsoenlijk debat en bekend maken van het referendum onder de bevolking!

Doneer en laten we het zelf maar weer doen! Wat Erik de Vlieger zegt: Als ze het in Den Haag niet willen doen, doen we het zelf wel!!

Als het nepparlement niet voor democratie wil staan dan moeten we het zelf maar doen. Ik ben Sint niet en het is me alleen te doen omdat de EU geen fatsoenlijke alternatieven biedt. Geef om en voor democratie nu het er nog enigszins is En als je denkt dat je geen bijdrage kunt missen uit je huidige budget Hoop dat er weer wat mensen wakker worden en betrokken raken bij de politiek.

Nederland wordt verkracht en we zullen ons toch zeker wel verzetten?! Een paar biertjes minder is niks in ruil voor democratische zelfbeschikking. Voor dit bedrag graag tanks kopen om het zooitje uit te roeien. Eigenlijk kan ik dit geld momenteel niet missen, maar dit vind ik belangrijk. Go go Geenpijl troopers! Dit is DE manier om referenda binnenkort weer uit het democratisch bestel verwijderd te krijgen, dat verdient steun. Rutte naait alle Nederlanders voor een leuk baantje. Erger krijg je ze niet.

Ascher heeft het over PVDA idealen. Als Drees had geleefd had hij ze allemaal voor een vuurpeleton gezet wegens hoogverraad. Voor te weinig stemhokjes stel ik mijn woning en kantoor beschikbaar om daar uw stem uit te brengen.

Omdat ik dacht in een democratie te wonen. GeenPeil laat zien hoe een democratie moet werken. We gaan voor meer openheid in het bestuur van Nederland. Het is tijd om het heft in eigen hand te nemen. Hoop dat iedereen bijdraagt, als vrijheid en democratie afdwingen geld moeten kosten, dan zij dat zo Geheel Nederlandstaiig en ook geheel gericht op het Nederlandse taalgebied, Een standaardwerk ats encyclopdie met meer dan 1 De encyciopedie is zowel alfabetisch te benaderen aJs interactief via interessegebieden aJs geschiedenis, sport; geografie, cultuur en entertainment De encyciopedie bevat onder andere meer dan 1 Voorai de rd kon velen minder mentator Engels.

Kon dit nu niet gewoon in het Nederlands? Alles aan deze schijf is Nederlands, zeker het gesproken woord. Nederland en Belgie zijn bij het maken van deze disc het uitgangspunt geweest. Beide landen zijn in alle opzichten ruim vertegenwoordigd. Op de reeds in omloop zijnde encyclopedieen waren ze de bekende spelden in de hooi- berg; een regel en een foto, dat was 't dan.

Eindelijk kunnen we nu te kust en te keur informatie opvragen over onze eigen geschiedenis, aangevuld met informatie uit de rest van de wereld.

Nederland en Belgie zijn het centrum van de wereld. Negen categorieen Wie de indeling van deze encyclopedie ziet, moet denken aan die van de disc Dit was Ook hier bestaat het beginscherm uit negen vakken die ieder een categorie vertegenwoordigen. Achter deze knoppen gaan de wereldse gebeurtenissen schuil. Deze categorie vertoont de meeste overeenkomsten met de encyclopedie in boekvorm. Je kunt zoeken op letters en woorden.

Je bent niet gebonden aan de alfabetische volgorde en je hoeft geen ander boekdeel ter hand te nemen wanneer je na de 'D' over wilt stappen op de T. Telkens volgt er tekstuele uitleg, in het Nederlands natuur- lijk, die je op je gemak kunt doorlezen. Wanneer je met de cur- sor over de tekst beweegt, lichten er woorden rood op.

Door op zo'n woord te klikken, krijg je uitleg over de betreffende term of wordt er informatie gegeven. Dit is een geweldige manier om associatief en dus geheel wiliekeurig allerlei kennis op te doen. Ook kun je bij deze grasduin-methode boven de tekst symbool- tjes tegenkomen. Door er op te klikken zie je dan een foto f hoor je een geluidsfragment of kun je een filmfragment bekijken.

Houd je hier niet van en loop je liever de categorieen stuk voor stuk door, dan kan dat natuurlijk ook. Ga terug naar het begin- scherm, iets dat te alien tijde kan, en roep op die manier de informatie op. Onze recente geschiedenis is opgedeeld in zes rubrieken, die keurig, links op het scherm onder elkaar staan: Wanneer je een rubriek aanklikt verschijnt rechts de gedetailleerde inhoud ervan.

Daar vind je een wereldbol of - in een minischerm - bewegende beel- den. Klik erop en het eerste film- pje begint. Je kunt op deze manier alle filmpjes uit de betreffende categorie afspelen. Aan het eind van ieder filmpje verschijnt automatisch een menubalk - die je zelf ook elk moment kunt oproepen - met daarop een pijl om naar het volgende te gaan. Tekst Ook kun je op elk gewenst moment tekstuele uitleg krijgen. Door de oplkhtende woorden hyperlinks aan te klikken, kun je weer krcs kras door de encyclopedie wandelen.

De disc bevat maar liefst 1, iljoen hyperlinks, zodat de D film ipeilt zieii if In Dalioll, to tie nAtnjo toeKomft. En nog heb ik lang niet alles diepgaand kunnen bekijken. Er zit zoveel informatie op deze disc, daar kun je je weken mee vermaken. Daarnaast blijkt uit alles dat er zeer veel tijd is gaan zitten in het ma van de disc en er zeer veel aandacht is besteed aan de vormgeving en het bedieningsgemak.

Dat blijkt onder andere uit complete stambomen van het Nederlands en Belgisch koningshuis. Als achtergrond zijn de nationale vlaggen gebruikt Wanneer je de schijf bekijkt en je probeert je voorte stellen wai voor schema de makers in elkaar hebben gezet om alle ii matie op de juiste plek te krijgen, dan heb je daar zeker eei paar Billboards voor nodig.

Het aantai verbindingen en linken dat er in zit is enorm. Boek of CD-it e vraag die altijd nog wordt gesteld, is of een schijf de 24 boekdelen kan vervangen? Ik denk dat die vraag niet helemaal eerlijk is. In boeken kun je vreselijfc veel tekst kwijt en dus uit- gebreide analyses van elk onderwerp geven. Hoewel, ook in de 24 delen staat meestal slechts summier iets verteld over een veldheer, Rom rnse keizer of een vorst van deze tijd.

De verge- lijking tussen boek en CD-i gaat simpelweg niet op onndat het Philipscdi. Duidelijk is wel dat de bewegende beelden en het gesproken woord van de CD-i essentiele informatie toevoegen. Zoals de oude Chimezen immers al wisten; een beeld vertelt misschien wel meer dan 10 pagina's geschreven tekst.

Een encydopedie in boekvorm of een encyclopedic op CD-i zijn twee totaal verschillende encydopedieen; de een hoeft de ander niet te vervangen. Toch een vergelijkingl Wanneer je de CD-i en de boeken dan toch met elkaar ver- gelijkt, omdat ze nu eenmaal beide in de winkel te koop zijn, dan wint de CD-i het wat betreft het aantal keren dat je 'm raadpleegt. Naast informatief is de CD-i gewooi leuker en bovendien makkelijker in het gebruik.

Je r niet steeds een nieuw deel uit de kast te pakken. Je slechts op het woord dat je zoekt en de informatie ver- schijntopjescherm. Alles op een rij e encydopedie bevat meer dan illustraties, ruim 30 minuten film, 2 uur muziek, ruim 60 documentaires, drie- dimensionale animaties, gesproken bloemlezingen, con- ferences van bekende cabaretiers, interactieve geografische kaarten en exclusieve interviews. Naast deze ongekende mogelijkheden kun je als extraatje gebruik maken van de memo-functie.

Favoriete onder- werpen kun je opslaan op een elektronisch memo-velletje vergelijkbaar met de favorite track selection bij een CD- speler. Wanneer je alles van je eigen keuze wilt zien, dan laat je de onderwerpen van je memo gewoon achter elkaar afspelen. Bij de start vflfi het spel word je benaderd door de vriendin van de vermoorde Johnny Rock, Zij Wijft net aEs de private eye verier naamloos, maar haar bijnaam is Red.

Dat kan alleen op haar rode jurk slaan, want ze is zo blond ats het «saar kan. Volgens Red zijn er vief verdachten, die zij aarakfidt ats de 'vier ziektes'.

Ik liep naar kantoor in de hoop in gezelschap van een bodempje whiskey wat achterstallige post te kunnen doorne- men. Vaag schijnsel uit wachtkamer hoorde deze gedachte meteen de zompige grond in: Je begrijpt het al, hier is sprake van een verlopen prive- detective, terug in het Amerika van de jaren 30, een pertode waarin gangsters het leven in de grote steden beheersen.

De tijd ook van de droog I egging, Al Capone, de Untouchables en machinegeweren in viool- kisten. Een van de slachtoffers van al dat geweld is de populatre zanger Johnny Rock. Dit keer sta je niet als toeschouwer detective in tte trottoir, jij bent die prive- ts Marlowe-stijl. Het blijkt dat Johnny een kluis had, en volgens Red bevat deze een aanwijzing over de tdenttteit van de moordenaar.

Helaas weet ze de com- binatie van de kluis niet, maar ieder van de vier verdach- ten is in het bezit van een getal van die combinatie. Het komt er dus op neer dat je vier lokaties moet bezoeken, om zo achter ieder getal te komen. Vervolgens moet je Johnny's zwaar bewaakte landhuis binnendringen en de safe zien te bereiken. De inhoud van de kluis leidt je dan uiteindelijk naar de moordenaar.

Dat is heel in het kort het verhaal, maar natuuriijk gaan er heel wat uurtjes voorbij voordat je de moordenaar kunt overdragen aan de politie. Who shot Johnny Rock is een full motion videospel dat veel weg heeft van Mad Dog McCree, en het is dan ook gemaakt door hetzelfde soft- warehuis. Net als in Mad Dog beweeg je een cursor over het scherm, waarmee je op de uit alle hoeken en gaten opduikende gangsters kunt schieten.

Alleen de omgeving is eigenlijk anders, want in plaats van het Wilde Westen heb je rtu te maken met een stad vol gangsters. Bij de start van het spel kun je de besturingsmethode selecteren: Als we voor dat laatste kiezen, begint de 'interactieve film', in het kantoor van de detective. Red zit aan je bureau en legt net uit wat ze van je wil. Op dat moment komt je secretaresse binnen, met een telegram- bezorger.

Plotseling trekt deze echter een pistool en schiet je neer. Als je vervolgens weer wakker wordt, staat er een dokter over je heen gebogen.

Na het maken van enige sarcastische opmerkingen lapt hij je weer zodanig op dat je een nieuwe poging kunt wagen. Een leuke vondst is dat je het spel niet start met een bepaald aantal levens, maar met tweeduizend dollar, ledere keer dat je geraakt wordt, kost je dat een deel van het geld iemand moet tenslotte de doktersrekening betalen.

Zodra je de dokter niet meer kunt betalen, laat hij je zonder medelij- den doodbloeden. De volgende keer dat de boodschapper binnenkomt, ben je natuuriijk beter op je hoede. Toch valt niet altijd te voorspellen wanneer er iets gebeurt De scenes zijn name- lijk niet steeds exact gelijk en bovendien worden ze niet altijd in dezelfde volgorde afgespeeld. Het pistool heeft uiteraard verreweg onze voorkeur, al is de muis een rede- lijk alternatief om de cursor snel naar de juiste plek op het scherm te leiden.

Na het kiezen van de besturing verschijnt het hoofdmenu, waarop onder andere de moeiiijkheidsgraad kan worden ingesteld makkelijk, medium of moeilijk. Welk niveau je kiest, bepaalt onder andere de hoeveelheid gangsters per scherm, hoe snel ze reageren en met hoeveel kogels je het spel start , of Daarnaast biedt dit menu een aantal opties, zoals net opsiaan of laden van een spel, het beiden met een verdacht uitziend pakje.

Een van de twee zal het vuur op je openen, maar welke is steeds verschil- lend. Als je de verkeerde neerschiet, moet je smartegeld betalen aan de familie van de onschuldige. En je raadt het al, dat betekent dus minder geld om een eventuefe dok- tersrekening te betalen.

Vm ifikakt Uiteraard speelt het spel zich niet uitsluitend af in je kan- toor. Zoals gezegd zijn er vier verdachten, die ieder op hun eigen lokatie te vinden zijn: Ieder van die lokaties moet bezocht worden, je kunt zelf kiezen waar je begint. Soms krijg je echter een telefoontje of een andere aanwijzing. De lokaties waar je naar toe i staan op een soort kaart van de stad. Behalve die vier plaatsen zie je daar ook nog je kantoor, een wapen- winkel waar je extra munitiie kunt kopen ats je al te gul Kit omgesprongen met je kogels en het landgoed van Johnny Rock.

Die laatste lokatie kun je pas bezoeken als je de vier aanwijzingen hebt verzameld. Na het kiezen van een lokatie begint de pret pas goed. De meeste lokaties bestaan uit meerdere schermen, die in willekeurige volgorde verschijnen.

Als je bijvoorbeeld naar de garage gaat, moet je niet vreemd opkijken als de route via de bioscoop of een hotel leidt. Hoe dan ook, je wordt van alle kanten constant beschoten door gangsters. Soms zijn ze zelfs vermomd als onschuldig dametje met een kinderwagen, dus vertrouw niemand!

Sommige gangsters staan ook gewoon weer op als je ze geraakt hebt zodat je ze nog een keer moet neerschieten. Het is dus zaak om goed te blijven opletten, zeker ook omdat je moet voorkomen dat je onschuldige voorbijgangers neer- schiet.

Je moet dan dus nog een keer een bezoek brengen aan die lokatie, waar je uiteraard weer op de nodige tegenstand stuit. Na het uitschakelen van alle gangsters geeft Johnny's moordenaar zich uiteindelijk over, waarna hij of zij scheldend en tierend afgevoerd wordt door de inmiddels gewaarschuwde politie. Kies je de verkeerde lokatie of bezoek je tijdens het verzamelen van de aanwijzingen een lokatie waar je al een keer geweest bent , dan word je onherroepelijk neergeschoten door alle aanwezige gangsters.

Waarschijnlijk komt dat door de grotere variatie in loka- ties, en door het feit dat je ook nog een beetje moet puz- zelen al is het dan maar in heel beperkte mate om een moord op te lossen. Een uitkomst is verder dat je je wapen niet steeds hoeft bij te taden, zoals de six-shooter in Mad Dog. Jammer is wel dat het spel vrij snel uit te spelen is, vooral als je regelmatig gebruik maakt van de save-optie.

Omdat er drie speelniveaus zijn en in feite vier verschil- lende scenario's, is daar echter wel overheen te komen. Een ander minpuntje is dat de gangsters soms erg slecht voor zich houden. Als je er in slaagt alle gangsters op een bepaalde lokatie uit te schakelen, bereik je de verdachte. Deze geeft je vervolgens een aanwijzing, in de vorm van een afbeelding van een voorwerp.

Later moet je in Johnny's huis die vier voorwerpen opzoeken, waarna je een cijfer van de combinatie krijgt. Je moet de voorwer- pen echter wel in de volgorde kiezen waarin je ze gevon- den hebt want anders werkt de combinatie niet. Voor de rest ziet het spel er echter prachtig uit en ook het geluid is prima in orde. De ratelende machinegeweren, oorver- dovende explosies en uiteraard de gesproken teksten doen niet onder voor een echte spee!

Een B-film weliswaar, maar dat is juist de charme van het genre. Misschien vindt Philips dergelijke spellen fe gewelddadig, "en is het gewoon toeval. Oit spel is namelijk voorzien van een briljan- te intra, waarin te zien is hoe een ruimteschip over een futuris- tisch landschap vliegt.

Voor wie nog nooit van het spef gehoord en het achl ztet de wereld er een stuk anders uit dan nu, Technologie is h sleutelwoord en robots hebben alle werkzaamheden van de mens overgenomen, Electrocorp is de grootste robotfabrikant en maakt zowel militaire als industriefe droids. Het hoofdkan- toor van dit bedrijf is gevestigd op de planeet Metropolis 4.

Een van de redenen van het succes van Electrocorp is de door hen ontwikkeide Supervisor Droid, Deze robot is eigenlijk zoiets ah de manager van de toekomst, en ziet toe op de pro- duktie van nieuwe robots. Bestudeer de informatie op dit scherm aandachtig, want het kan je goed van pas komen tijdens het gevecht! Elect rocorp stuurt daarom een Cyborg half mens, half robot naar Metropolis 4, in een poging te redden wat er te red- den valt Omdat de Cyborg geen echte robot is, is hij immuun voor het virus.

Je ziet de Cyborg achter een soort regelpaneel staan. Daarboven bevindt zich een scherm, waarop je de opties kunt zien. De volgende optie is of je wel of geen filmpjes wilt zien tussen de gevechten door sowieso alleen mogelijk als je een Digital Video Cartridge hebt. Die filmpjes zijn fantastisch om te zien, met vloeiend bewegende, gerenderde grap- hics, Het nadeel is alleen dat het even duurt om ze te laden, zodat het spel wat trager word!

De eerste paar keer wil je die zeker zien, later wil je waarschijnlijk meteen door met spelen, Vervdgens kun je het aantal ronden per gevecht invoeren: De laatste optie is de zogenaamde screen shake, die je in of utt kunt schakelen. Als je dit ingeschakeld laat, schudt het scherm helernaal mee all ee~ de robots tegen de grond geslagen wotdt en ot twpe spelers En dan is het tijd voor je eerste gevecht. Je kunt ROTH alleen of met z'n tweeen spelen.

Bij de testversie die wij gespeeld hebben werkU dat laatste echter nog niet, want in een gevecht tussen twee spelers reageerde slechts een van de robots zelts als we zowel de afstands- bediening en de Gamepad gebruikten. Tijdens een two-player game kun je de Cyborg tegen een robot naar keuze laten vethten, maar niet tegen de Supervisor. Eventueel kun je ook twee Cyborgs tegen elkaar laten vechten. Als je alleen speelt, gebeurt dat tegen vijf computergestuurde droids, plus de Supervisor zeif.

Je eerste gevecht is tegen de zwakste robot, de loader Droid. Deze wordt meestal gebruikt als een soort magazijnhufpje, en te eigenlijk niet zo geschikt om te vechten. Het is echter een taaie tegenstander, die behoorlijke klappen kan uitdelen met z'n uitrekbare armen. Voordat het gevecht begint, krijg je eerst de nodige informatie over je komende tegenstander. Z'n soortnaam bijvoorbeeld, plus z'n intelli- gence, kracht, gevechtsmogelijkheden, zwakke punten en de mate Gorilla gevechten zerf worden van opzij gezien, waarbij het opvalt hoe mooi de robots en de achtergronden er uit zien, De Cyborg heeft een aantal bewegingen, zowel aanvallende met de ene vuurknop als verdedigende met de tweede knop.

Nadat je van de Loader gewonnen hebt, wacht de Builder Droid. Dit is een robot die veel weg heeft van een gorilla, niet alleen qua uiterlijk maar ook wat I kracht betreft. Vervolgens neem je het op tegen de Crusher Droid, die uitgerust is met lange grijparmen. Uit de buurt blijven dus, en proberen over z'n armen heen te springen, Als je namelijk dichtbij hem weet te komen, blijkt dat z'n zwakke plek te zijn.

De Exterminator Droid is uitgerust met vlijmscherpe klauwen en met hypermoderne software, die er voor zorgt dat de robot zich aanpast aan iedere tegenstander.

De Sentry Droid is speciaal geprogram- meerd om zo onvoorspelbaar mogelijk te vechten. Mocht je ook deze tegenstander weten te verslaan, dan wacht de ultieme con- f rontatie met de Supervisor zelf. Deze vrouwelijk uitziende robot is in staat zichzelf tijdens het gevecht te transformeren in een andere vorrn of in een van de andere robots, zodat je eigenlijk constant tegen een nieuwe tegenstander aan het vechten bent. Dat is trouwens niet nieuw, want de PC- en consoleversies hebben dat ook.

Het aantal bewegingen is beperkt, maar hetfeit dat de tompu- ter-tegenstanders hierdoor soms wel bijna onoverwinnelijk lijken, is ' en uitdaging op zich. Je speelt de nieuwste spellen en daar krijg je nog voor betaald ook. Toch zijn er van die dagen dat je denkt "waarom ik?

Renejanssen io ook op die dag dat de hoofdredacteur van dit tijdschrift me vroeg of ik het nieuwe Monty Python-spel 'Invasion from the Planet Skyron' niet eens aan een kritisch onderzoek wilde onderwerpen. Nou, dat Net deze Python-fan zich natuurlijk geen twee keer vragen. Vol zelfvertrouwen ging ik achter de CD-i-speler zitten, want dat varkentje zou ik als ervaren spelfanaat wel even wassen.

Een paar uur later was die zelfverzekerde houding volledig omgeslagen en restte slechts een brabbelend wrak. De vol- strekte waanzin van dit Python-spel. Is dit wel een spell Hoewel, ik weet nog steeds niet of het eigenlijk wel een spel is. Het scoren van punten lijkt bijvoorbeeld volstrekt bijzaak. Bovendien worden punten op het eerste gezicht volstrekt willekeurig toegekend of juist van je score afge- scdi.

Nou kwaml breken van de handleidifl dat het niet zoveel zou hebben uitgerfl! WIe er wel bij had gezeten. De bedoeling is in ieder geval dat je een groepje Python-karakters door allerlei in typische Terry Gilliam-stijl getekende omgevingen stuurt. In iedere scene kun je met je cursor op allerlei voorwerpen en personen klikken zoals ramen, deuren, standbeelden, bomen, auto's, naakte vrouwen, varkens, Dennis Moore, de zwer- ver die je vaak in de intro van Python-afleveringen ziet en ga zo maar door.

Ook zijn er diverse simpele spelletjes, waaronder i jn aantal Memory-k stukjes van een verknipte foto zo moeten worden gema- nipuleerd dat het origineel weer in ere wordt hersteld. Om de zoveel tijd wordt het spel onderbroken door een Monty Pytho?

Als je genoeg punten hebt gespJm, kun je ze inruilen tegen een filmpje. Voor 99, , 4Wof punten kun je een Python-klassieker bekij- ken in full motion video, zoals de melkmannen-verzame- lende vrouw of het ontploffende orkest. EigSflijlckan ik het nog het best vatten met "and now for something completd Afferent". Want anders, dat is het zeker.

Of je het een leuke CD-i vindt, zal vooral afhangen van je mening over Monty Python. Mijn vriendin vindt daar bijvoorbeeld niets aan, en zat dan ook vol onbegrip toe te kijken hoe ik af en toe bijna uit mijn stoel rolde van het lachen tijdens het testen van deze CD-i. Tenslotte is dat de CD-i die we aan nieuwe abonnees Ijnnenkort verschijnt de opvolger,: Renejonssen m et vertrekpunt van de vijf spellen is het inte- rieur van de Grease Diner, een typisch Ameri- kaanse fast-food eettent.

De kok ziet er net zo fris uit als de vloer. Dit scherm is echter niet zo- maar een leuk plaatje, het dient in feite als hoofdmenu. Wil je vliegen langs gemorste etenswaren, vechten om de rekening, je eigen kleffe pizza-dressing maken of kladde- ren op vieze placemats; grijp je kans in de Grease Diner.

Door te klikken op een van de voorwerpen of karakters op het scherm, ga je naar een spel of ander onderdeel van de CD-i. Klik bijvoorbeeld op de prijslijst boven de balie, en je scherm verandert plotseling in een soort computermoni- tor. Uiteindelijk wordt de speler gevraagd om op een knop van de CD-i-controller te druk- ken om verder te gaan. Maar we zijn natuurlijk vooral geinteresseerd in de spellen.

Het spel zelf blijkt echter iets heel anders te zijn, namelijk een strate- gisch bordspel. Voordat je begint te spelen, kun je onder andere de speeltijd instellen en het aantal spelers een tot en met vieir. Hierna verschijnt een pizza in beeld, met acht ingredienten waaruit de spelers kunnen kiezen om als pion te dienen.

Het spel speelt zich af op een speelbord in de vorm van een pizza, die in tientallen driehoekjes is ver- deeld. De spelers plaatsen om de beurt een ingredient in een van de driehoekjes. Als een driehoekje van een bepaalde speler minder ingredienten bevat dan de omrin- gende driehoekjes van een tweede speler, ontploffen die omringende vakjes en veranderen ze in ingredienten van de tweede speler.

Of zoiets, want zonder handleiding werden we helaas niet zo goed wijs uit de spelregels. Logisch kunnen nadenken lijkt in ieder geval de belang- rijkste voorwaarde om het spel te winnen,. Althans, zo lijkt het in eer- ste instantie, maar ook hier geldt: De titel is namelijk geen Doom, maar Room Service.

Het spel speelt zich af in Motel Gates, en dat is weer een zinspeling op de griezelfilm Psycho. De bedoeling is zo snel mogelijk een kopje chocolademelk te bezorgen bij je moeder opnieuw: Bovendien kom je in het motel allerlei vijanden tegen, zoals zombies die je doden zodra je ze aanraakt Je kunt die vijanden echter ontwijken door op tijd een andere gang in te duiken of hard weg te rennen.

Je moet echter wel de tijd in de gaten houden, want als je je bestelling niet op tijd aflevert word je ontslagen. Buzz Off Naar welk voorbeeld dit spel precies verzonnen is weet ik niet, maar het lijkt nog het meest op het oude schietspel Scramble.

Net als in dat spel vlieg je namelijk in een van links naar rechts scrollende omgeving in dit geval de eet- tent , waarin je van alle kanten bestookt wordt door vij- anden.

Het enige verschil is dat je geen supersonisch, zwaar bewapend gevechtsvliegtuig bent, maar een soort kruising tussen een vlieg en Superman. Gelukkig kun je wel schieten, en door onderweg bonussen te verzamelen kun je je vuurkracht zelfs nog uitbreiden.

Ondertussen moet je echter ook nog tussen het meubilair van de eet- tent door manoeuvreren, zonder ergens tegen aan te bot- sen. Echt makkelijk is dat niet, vooral omdat het soms niet zo duidelijk is waar je wel en niet kunt vliegen. Je kunt beginnen met een leeg tekenvel, maar je kunt ook een bestaande tekening kiezen uit een f link aan- tal voorbeelden.

Die tekening kun je dan bijvoorbeeld inkleuren, of je kunt er iets aan veranderen. Om dat te doen heb je de beschikking over een aantal tekenge sed- schappen, tientallen kleuren verf en een verzameiing diverse voorbeeldvormpjes. Het is in werkelijkheid een versi van Pong, het eerste computerspel dat ooit gemaaktj Een simpel tennisspel, waarin twee spelers een bal naar elkaar toe sloegen totdat er eentje miste.

Net zo als deze moderne versie ervan eigenlijk, al zijnjftgrapl een stuk fraaier. In plaats van een kaal speeWld en si pele tennisbatjes, speelt het spel zich nu namelijk af tus- sen twee ruziende mensen, die ieder aan een kant van het scherm staan. Achter beide ruziemakers bevindt zich eei tafel, gevuld met borden en dergelijke.

De ruzie looj snel zo hoog op dat er met kopjes naar elkaar « gegooid. Winnaar is degene die de complete inhoud van de tafel kapot weet te gooien. Dat wordt allemaal nog moeilijker gemaakt door overste- kende kevers, die de richting van je projektielen kunnen veranderen.

Conclusie Vier afwisselende spelletjes, een tekenprogramma en een hoop lol voor relatief weinig geld. Dat is de beste manier om Family Games 2 samen te vatten.

De losse spellen zijn geen van alle echt uitgebreid, maar door ze op een CD-i te combineren is er toch een heel aardig geheel ontstaan. Bovendien is het een goede mix van aktie, creativiteit en denkwerk, dus voor ieder wat wils.

Een CD-i die absoluut waar voor z'n geld biedt. Gelukkig voor de puzzelaars kunnen we binnenkort weer de nodige moorden op Mr. Renejonssen Cluedo 2 is in principe exact hetzelfde spel als het eerste deel, maar dan met drie nieuwe moordsce- nario's. En omdat iedere moordzaak vier verschil- lende oplossingen kent, betekent dat in feite 12 nieuwe spellen voor Cluedo-fans. Bluf, geluk en slimheid Voor wie het eerste deel nooit gespeeld heeft, nog even een korte uitleg.

Cluedo is een bordspei waarin de spelers moeten proberen de moord op de arme Mr. Boddy op te lossen. Er zijn zes verdachten, die zich op het moment van de moord allemaal in Boddy's landhuis bevinden: Behalve de moordenaar moeten de spelers ook het moordwapen en de lokatie raden.

Hoewel, raden is met zoveel verschillende combina- ties en slechts drie pogingen om het juiste antwoord te vin- den natuurlijk niet aan de orde. Logisch nadenken, bluf fen, slim manoeuvreren over het speelbord en enig geluk met de dobbelsteen leveren veel meer op. De drie verhalen zijn getiteld Blackmail Road to Damascus en Not in my backyard. In Blackmail wordt Mr. Boddy vermoord door iemand die hij chanteerde.

Het was all langer bekend dat Boddy niets schuwde om geld te verdienen, maar zijn hebzucht is hem nu blijkbaar fataal geworden. Maar wie van de zes verdachten werd gechanteerd door Boddy?

In Road to Damascus overleeft Mr. Geschrokken van deze gebeurtenis besluit hij na ontslag uit het ziekenhuis zijn leven radicaal om te gooien. Boddy in zijn greep dreigt te krijgen. Op het moment dat Boddy al zijn bezit: Een kijkje in de kamers Na het kiezen van een van de drie verhalen wordt een uit- gebreide full motion video getoond, waarin de verdachten en hurt eventuele motieven worden verduidelijkt.

Vervolgens kunnen maximaal zes spelers een karakter kie- zen door op een fotootje van hun favoriet te klikken. Een klik op de deur leidt vervolgens naar het spelbord. Op dit in tientallen vakjes verdeelde bovenaanzicht van het land- goed zijn de spelers te zien als groot uitgevailen pionnen, Verder zijn er diverse kamers, met een of meer deuren, De spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen, waarna ze zich het bijbehorende aantal vakjes Imogen verplaatsen.

De computer kieurt daarbij de vakjes die voor een zet in aanmerking komen, zodat je precies kunt zien wat wel en niet binnen het bereik van je pion ligt Door een deur in te gaan, wordt die kamer betreden en verschijnt een stil- staand plaatje van de ruimte. Meestal is de kamer groter dan het scherm, maar door de cursor naar de rand van het scherm te bewegen kan de rest worden bekeken. Tijdens het verplaatsen van de cursor zal deze af en toe van vorm veranderen.

Hiermee wordt aangegeven dat je een bepaalde aktie kunt uitvoeren. Als de cursor verandert in een vergrootglas, kan een voorwerp bijvoorbeeld in close- up worden bekeken. Als het een potentieel wapen is, wordt bovendien vermeld of er vingerafdrukken op staan en wie de eventuete eigenaar is. Verder bevat iedere kamer een klok en een bel. De bel roept de butler, terwijl de klok een videofilmpje start waarin te zien is wat er in deze kamer is gebeurd. Soms zullen spelers elkaar tegenkomen in een kamer.

Op dat moment kan de speler die aan de beurt is de ander ondervragen. Door de butler te roepen kan echter ook iemand worden ondervraagd die niet in de kamer aanwe- zig is. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar het alibi van de ondervraagde, naar hun versie van het gebeurde of naar een van de zes mogelijke wapens. Normaal gesproken doe je dat via een deur, maar sommige kamers hebben ook geheime gangen. Als je na enige tijd nog geen enkel idee hebt over de toe- dracht van de moord, kun je een aanwijzing vragen aan de butler.

Die aanwijzing verschijnt op het scherm, en dus llj- ken de andere spelers er ook van te kunnen prof iteren. De speler die de aanwijzing vraagt, kan echter via het indruk- ken van een aktieknop kiezen of de aanwijzing de waar- heid moet zijn of een leugentje om bestwtl Op die manier kunnen de andere spelers dus aardig op het verkeerde been worden gezet!

Op een gegeven moment denkt een van de spelers natuurlijk de dader, de lokatie en het moordwapen te weten. Die speler moet zijn pion dan zo snei mogelijk naar de kamer van de moord verplaatsen, het liefst zonder de andere spelers te laten merken wat-ie gaat doen. Eenmaal in de kamer aange- komen kan de butler worden geroepen, waarna je kunt aangeven wie de moord volgens jou gepleegd heeft, waar het is gebeurd en met welk wapen. Wanneer de oplossing klopt, wordt een filmpje getoond waarin te zien is wat er gebeur- de op die fatale avond.

Als het antwoord fout is, gaat het spel weer verder en heeft de speler in kwestie een van zijn drie pogingen verloren. Conclusie Wie de eerste Cluedo CD-i al kent, zal weinig nieuws ont- dekken in dit tweede deel.

De karakters zijn hetzelfde, net als het slachtoffer en de butler. We hebben ook weer te maken met dezelfde acteurs, die opnieuw een overtuigen- de prestatie leveren. Of Cluedo 2 iets voor jou is, is uiter- aard vooral afhankelijk van de vraag hoe je het origineel vond. Kon je daar niet genoeg van krijgen, dan is Cluedo 2 verplichtekost.

Ken je de tekst uit je hoofd, dan kies je gewoon voor de versie zonder tekstballon! Leak wanneer je met z f n alien mee wiit zingen.

Zo snel mogeiijk meet je 7 verschillen tussen twee strip-plaatjes zien te vinden. Zo kun je wedstrijdje spelen wie ze het eerst gevonden heeft. Alleen, met vriendjes, met de familie, maar ook op vefjaardagsfeestjes en feestdagen. Een nieuw uniek concept voor jong en minder jong. En dat voor een prijs waar je nauwelijks een gewone CD voor kunt kopen! Binnenl gaat de UEFA Champions League CD-i het 6ns makkelijk maken de verrichtingen van Ajax en de vijftien andere topteams bij te houden, De uitslagen van de lopende com- jdschema warden bijgehou- neegesehreven met de voetbalgeschiedenis, Maar dat is niet alles.

Om de week is het op woensdag weer rustig op straat. Wij bekeken een demonstrate van een interactieve schijf die de perf ecte opwarmer is voor een avondje Champions League. Heden en verleden Voordat we in een meerkeuze quiz over de zestien deelne- mende clubs onze voetbalkennis nog even aanscherpen, frissen we ons geheugen op met roemruchte namen uit Cup finales vanaf , Van elk team dat dit jaar meedoet is een kort overzkht te zien met de clubge- schiedenis en de mooiste momen- ten van de afgelopen jaren.

Informatie over de belangrijkste spelers van Europa van dit moment rtemen we in het voorbijgaan ook tot ons. Daarna kunnen we rustig achterover leunen en genieten van de mooiste momenten uit het recente en verre verleden, De Cham- pions League in de huidige opzet heeft sinds al een aantal wedstrijden de voetbalhistorie in zien gaan, waar- onder de beroemde finale AC Milan - FC Barcelona en zeker ook de laatste, AC Milan - AFC Ajax. De doelpunten, ont- weken tackles, schitterende schijnbewegingen, Overmars in de overdrive en Weah in slow motion, het staat er op.

Een Digttale Video Cartridge is nodig om het voetbalspektake! Voorspellen In een aparte sectie van de CD-i geeft een aantal groothe- den uit het hedendaagse voetbal zich bloot en doet voor- spellingen over welke club dit jaar de 'Cup met de grote oren' in de trofeeenkast mag zetten. Zijn brief begint met het onderstaande overzicht van de verschillende personages in het spel, inclusief infor- matie over waar je ze kunt vinden en wat je met ze moet doen.

Amazons, Amazon Camp, gebruik: Talisman scepter Bridgekeeper, Hills above Desert, gebruik: Black Mace Sand Devils, Op plaatsen in woestijngebied, gebruik: Spell of Release Skylar, Cloud Keep, gebruik: Als je bijvoorbeeld niet weet hoe de Talisman Scepter er uit ziet of andere voor- werpen , kijk dan als je de CD-i opstart bij het ronde tekentje.

Daar vind je een volledige lijst van alle voorwerpen. Niels stuurde ook een lijstje waar je de voorwerpen kunt vinden. We hebben weer stapels brieven binnengekregen speltips, verzoeken om hulp en dergelijke. Black Keep Cold Fire: Marsh Wastes Crystal of Kaldar: Cloud Keep Orb of Mobus: Old Places Runes of Iscar: Temple of Cindra Wood Elf Staf: Eldritch Forest En dan had Niels nog de volgende tips: Je kunt overal in het spel beroofd worden.

Word je ergens op de weg beroofd, ga dan eerst naar een andere veilige plaats en verlaat deze zo snel mogelijk. Keer dan terug naar de plaats waar je bent beroofd. De rovers zitten in een dal bij een vuur. Kfik op de dichtstbijzijnde rover blauw gezicht en je krijgt alles weer terug. Ga hierna nooit meer terug naar Guildhall, want dat wordt je dood! Wat de Budgetverdeling betreft, houdt Ronald het voor- beeld aan dat we in het CD-i magazine van maart gaven.

Voor de zekerheid herhalen we dit nog even: Deze hoeven het hele spel niet meet veranderd te wor- den. Maar ook moet je meteen in Afrika en Midden-Amerika aan de slag. Alle overige landen hebben geen leger. Dit kost de VN minder geld in verband met toekomstige staatsgrepen.

De economie van een doorsnee land ziet er zo uit: Per land wordt er een miljard dollar hulp gegeven en er worden twee sectoren van de economie tegelijk aange- pscdi. China en India krijgen twee miljard dollar hulp en hier wordt een sector tegelijk aangepakt. Uitzondering is China met een embargo van zes miljoen dollar. Er kan nog altijd een economische recessie optreden, ook al kan men hier ogenschijnlijk niets tegen doen. Driekwart van de wereld heeft bijna alle sectoren in het groen.

Waarschijnlijk is dit te wijten aan de hulp die de VN geeft. De geldtoevoer van de VN werkt nu omge- keerd. In plaats van een stimulering van de economie geeft het in een groot aantal landen nu een oververhit- ting van de economie. Hier meet je wel op verdacht zijn, want anders heb je zo weer een economische crisis op wereldniveau. Dit zijn de codes die hij gevonden heeft: Druk nu op toets A. Laat zodra je gaat bewegen toets A los r draai je om in de richting van de gesloten deur en druk dan toets A weer in.

Je loopt nu zo door het obstakel heen! Deze tip is heel goed te gebruiken in level 3 Death Tower. Steen uit Maassluis zit vast in het spel Zelda, en wel op twee fronten.

Steen vast zit, dus hier volgt de complete oplossing voor het Shutoy Lake. Ga Shutoy bin- nen en schiet de Arpagos dood, of gebruik de Magic Flute om ze te bevriezen. Klim naar het platform en ga de tweede hut binnen. Pak de sleutel linksboven in het speelscherm en ga terug naar het vorige scherm. Loop verder naar de hut uiterst rechts. Gebruik een touw of klim de boom in om de hut te bereiken r en ga er binnen.

Ga naar buiten door de deur naast impa. Daal de eerste ladder af en spring van de richel omlaag op de pier. Stap op het vlot en vaar naar de rotsen. Spring vooruit om de zwaardvissen te ontwijken. Spring op de rotsen naar de deur en ga deze binnen. Gebruik een combinatie van springen, timing en touwen om naar de top van de toren te komen. Ga de deur binnen. Gebruik nu je Magic Lantern om het speelscherm te verlichten.

Ga helemaal naar beneden, en zorg dat je links van het gat blijft. Wees heel voorzichtig en spring over het gat. Ga de deur aan de rechterkant binnen. Ga verder naar het volgende level en dood de Jawbees. Wacht totdat de Moblin Speerwerper verschijnt, dood deze en pak de sleutel die hij achterlaat. Ga de kamer binnen. Dood Wizzrobe door zijn spreuken terug te kaatsen met je reflecterende schild.

Nadat je hem gedood hebt, wordt een animatie gespeeld en verdwijnt Wizzrobe. Pak de sleutel die hij achterlaat. Gebruik een touw om de deur van de toren te. Ga de trap op en vernietig de pilaar me!

Praat met Lady Alma, die je de Canteen geeft voordat ze verdwijni Sla op de Triforce om terug te keren naar de Overwor Id-kaart en het Reesong- paleis gaat open. Loop zo ver mogeHjk naar rechts en dood de Arpagos en Octoroks.

Gebruik de Power Glove sorry, we hebben de Engelse versie hier nog steeds om de steen voor de poort weg te halen en de toren in te gaan. Praat met Harbanno en pak de sleutel op die hij achter- laat. Gebruik de lantaarn om het scherm op te faten fich- ten. Klim via de touwen naar de top van de kamer, en ga de bovenste deur binnen. Er volgt nu automatisch een filmpje, waarin je zelf niets hoeft te doen. Sla Iron Knuckle neer met de Power Glove. Hij verdwijnt en Laat een sleutel achter.

Je krijgt hier bovendien een vierde levens-hart Raap de sleutel op en ga naar de deur rechts onderin. Sla naar de kettingen boven Mayor Cravendish, die je de magische lantaarn geeft. Sla naar de Triforce om terug te keren naar de Overworld-kaart, waar de Dordung-grot opengaat. Om met het laatste probleem te beginnen: Nadat je het schilderij hebt gestagen, krijg je een sleutel. Ga hiermee de deur binnen. Praat nu met Duke Onkled, die verdwijnt en een sleutel achterlaat.

Raap deze op en sla op de Triforce om weer terug te keren naar de Overworld- kaart. Het Nokani Forest gaat open. Ga het kleine raam binnen rechts bovenin het speelscherm. Sla naar Lord Kiro, die na het tonen van een animatie verdwijnt. Pak de sleutel op en verlaat de slaapkamer. De oplossing voor de graftombe van Gamelon is als volgt: Spring recht omhoog bij de middefste rotsfonnatie. Ga verder naar de uiterste linker- rand van de top. Activeer de Magic Cape om over de kfoof te springen, en ga dan verder naar de tombe.

Ga de tombe binnen. Als Omfak's hoofd verschijnt, schiet je hem in z'n mond. Omfak verdwijnt na een korte animatie en laat de Wand of Gamelon achter. Pak deze, en sla dan op de Triforce om terug te keren naar de Overworld- kaart.

Als bewijs hiervoor mag aangevoerd worden dat het langst lopende BBC programma op de Britse televisie The Sky at Night is, van de al even iang meegaande presentator en amateur astronoom Patrick Moore. Deze extentrieke r monocle-dra- gende grijsaard met zijn bevlogen manier van vertellen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een sterrenkimdige van wereldfaam met als speciale gave zijn talent deze wetenschap effectief naar het grote publiek uit te dragen.

Als een dergelijke media-geinteresseerde wetenschapper een CD-i maakt, spitsen wij natuurlijk onze oren en alte andere zintuigen die ons op zo'n moment te binnen willen schieten. Is er I even in Pittsburg! Solar System is inderdaad wat vaak 'populair-wetensthap- pelijk' wordt genoemd, waarmee bedoeld wordt dat het inhoudelijk allemaal dik in orde is maar op een aantrekke- lijke en onwetenschappelijk aandoende manier wordt gepresenteerd.

In dit geval is gekozen voor een reis per ruimteschip naar de planeten, de zon, de astrotden en de kometen, met het hoofd van Patrick Moore als reisleider en de stem van de boordcomputer van het ruimteschip als sidekick, de a an g ever die de verhalen van Moore van humoristisch commentaar voorziet Als bijvoorbeeld Moore zegt dat men lange tijd heeft aangenomen dat er op Venus leven zou kunnen zijn, interrumpeert de compu- ter met: Spock en zeven rode dwergen Het is heel prettig naar deze leerzarne dialogen te luisteren terwijl prachtige plaatjes, gemaakt door diverse ruimteveren, sondes, sateliieten, telescopen en computers zich op het scherm vertonen, Hier is een aantal opnames bij dat nog nooit publiekeiijk is vertoond, vaak omdat ze nog zo nieuw zijn dat ze zogezegd nog moeten drogen.

Als je bedenkt dat de planeet Pluto pas in ontdekt is een jaar voor de bond van Mickey Mouse bet licht zag en sommige asteroTden zo nieuw zijn dat ze namen afs Mr.

Spock hebbea om maar niet te spreken over de ontdekking van zwarte gaten, red dwarfs en dergelijke, besef je dat er hier nog veel spannends te beleven valt. Moore houdt ons zelfs voor dat mocht je een nieuwe asteroTde ontdekken, je hiervoor zelf de off iciele naam mag bedenken.

Het uitieme romantische cadeau, zou ik zo denken: De CD-i heeft een hoofdmenu van waaruit gekozen kan worden voor een kaart van het zonnestelsel of een sub-menuschermpje waarin een keuze gemaakt kan worden uit de hoofdstukjes Mythology of the Planets en Formation of the Solar System. Dit zijn leuke informatieve stukjes over de mythologische references in de naamgeving van de planeten en sateliieten, en over het ontstaan van het zonnestelsel. Verder zitten onder dit menuutje ook twee erg vermakelijke spelletjes, een schier onvermijdelijk onderdeel van iedere CD-i, maar die in dit geval buitengewoon de moeite waard zijn en waarmee je zeker een flink tijdje zoet bent.

Ze heten Planetbaft en Gravity Golf. In het eerste moet je proberen kogels in een zwart gat te schieten waar- bij je rekening moet houden met de afwljking die de aantrekkingskracht van verschillende planeten op de kogels uitoefenen. In het andere wordt je geacht golfballetjes te sfaan op verschillende hemellithamen met steeds andere zwaartekracht Zo moet je op de maan niet te hard slaan, want je bent zo je bal kwijt lost in space.

Zon 9 Mercurius, Venus, Aarde, Mars en uhhh Op de zonnestelselkaart geven de zon, de planeten, de asteroi'den en de kometen na aanklikken informatie over die respectievelijke hemellitha- men, steeds onderverdeeld in een algemeen verhaal en een paar para- graafjes over dampkring, oppervlak, sateliieten, statistische getallen en soms wat verdere wetenswaardigheden zoals over wie ze heeft ontdekt. Dit is het hoof dbestanddeel van het schijf je en is door z'n aard, de beperkt- heid van het aantal planeten 9 , prettig overzkhtelijk en toch zeer uitput- tend behandeld, Er is zoveel te vertellen dat je het niet meteen ont houdt en dus vaak naar deze CD-i zult teruggrijpen.

Wat me wel opviel is dat de astronomen in hun naamgevingen, afgezien van literaire en mythologische figuren geen grote original iteit aan de dag leggen. Neptunus, Pluto is, een rijtje dat ik altijd weer vergeet en alleen al om mijn geheugen op te frissen zal ik daarom zo nu en dan deze zeer interessante CD blijven bekijken. Daar verscheen in de maand oktober de eerste uitgave van Het Zakmes.

Sindsdien heeft dit kinder- boek een lange reis gemaakt. De auteur van dit prachtige verhaal, Sjoerd Kuijper, zat niet stil. Hi] veran- derde de inhoud van de steeds snel- ler op elkaar volgende drukken hier en daar, en schreef vervolgens een heus scenario. Het in 'volwassen' kin- dertelevisie gespecialiseerde bedrijf Bos Bros, maakte daar een mooie speelf ilm van onder regie van Ben Sombogaart en, in een moeite door, een kinderserie voor de AVRO.

Het boek verhuisde ondertussen naar de kinderboekenuitgeverij Leopold en nu, veertien jaar later, is het zo ver dat Het Zakmes op Video CD te Lenrite Pordoel De lange reis van een zakmes N ees is een kind van deze tijd. Met een buiten de deur werkende moeder en een onhandige vader in het huis- houden, heeft hij het lang niet altijd makkelrjk, Zijn moeder is operazangeres en bijna nooit thuis; zijn vader doet zijn best r maar weet van opvoeden wernig.

Dus Mees heeft 20 zijn eigen wereldje opge- bouwd en beslist veelal zelf wat het beste voor hem is. Wanneer de film begint, vertelt zijn vriend Tim dat hij gaat verhuizen, Daar is Mees erg treurig om. Per ongeluk Tim laat op het schoolplein met trots zfjn zakmes zien.

Dit is voor Mees extra spannend omdat zijn vader hem verboden heeft met messen te spelen. Ze genieten er samen als echte vrienden van. Maar dan gaat de bel en moeten ze naar binnen. En als de onderwijzer eraan komt, laat Mees het mes snel in zijn zak glijden. De les begint en het zakmes wordt helemaai vergeten. Pas tegen de avond als Mees zijn kleren uittrekt, valt plotse- ling het zakmes op de grond.

Wat moet hij nu doen? Philipscdi Ergens in Flevoland Mees besluit de volgende dag het mes terug te gaan geven aan Tim. Maar Tim blijkt al verhuisd te zijn. Waarnaartoe weet Mees niet precies, Hij heeft ergens iets over Flevoland gehoord.

Dus zit er niets anders op dan in de trein te stappen en op zoek te gaan naar Tim. Normaal gesproken zou een kind van zijn leeftijd geen kans krijgen zomaar zijn huis te verlaten en in de trein te stappen. Zijn vader is toch met andere dingen bezig en let nauwelijks op hem, Dan begint de re is.

Kleine Mees helemaal alleen op stap. Wel moedig van zo'n klein jochie. Als kind vond ik dergelijke films het spannendst De thematiek van het eenzame kind dat het helemaal alleen moet uit- zoeken, trok mij altijd het meest aan.

Oliver Twist was bijvoorbeeld zo'n film. En eigenlijk lijkt Mees wel een beetje op Oliver. Een keer off tien Maar natuurlijk komt Mees niet vanzelf op de plaats van bestemming. Hij maakt van allerlei avonturen mee en ontmoet veel mensen voordat hij arriveert bij zijn vriend Tim, en het zakmes kan overhandigen. Wat er gebeurt, wil ik natuurlijk niet allemaal verklappen, het loopt in ieder geval goed af en dat is een vereiste voor een film bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar.

Dat het een uitstekend geprodirceerde en geregisseerdefilm is, op basis van een goed scenario, blijkt ook tiit de hoe- veelheid prijzen die ermee gewonnen is, waaronder een Emmy Award, de eerste prijs op het Cinekid Festival en een Gouden Kalf. Een film, vind ik persoonlijk, om een keer of tien te zien. Gelukkig werpt een spreeuw, die het allemaal heeft zien gebeuren, zkh op als adoptie-moeder.

Ze heeft al eerdeir babyvogels gered. Dat gebeurde echter niet in een bos, maar in de grote stad. Toen werd er namelijk bijna een wit duifje door een kat gegrepen. De grote true is "de gewonde vogel spelen", vertelt moeder spreeuw aan Olivier, zodat de kat denkt een makkelijker prooi te kunnen pak- ken. Door deze afleiding kon de kleine duif ontsnappen.

Of moeder dit bad moeten doen f blijft twijfelachtig. Want diezelfde duif blijkt: Moeder spreeuw doet haar best al krijgt ze niet erg veel steun van haar man, de uil. In plaats van een vleugeltje te helpen, eet hij het gebrachte voedsel Olivier nog eerder uit de bek. En 's avonds blijkt hij zkh in het nachtteven van de stad te begeven. Een overspelige uil dus.

Aan zo'n vader heeft Olivier niet veel. Daarom is de komst van een geadopteerd zusje extra welkom. Ook zij werd gered door moeder de spreeuw. Hier en daar zullen de gebeurtenissen misschien een beetje eng zijn. Toch zit het verhaal zodanig in elkaar dat de spanning nooit te lang duurt Want voordat ze weg kunnnen lopen van het scherm, gebeuren er alweer rustgevender dingen.

Naar mijn idee is de spanning dus goed gedoseerd over de 65 minuten speelduuir. En dat lijkt mij voor een regisseur van kinderfilms geen gemakkelijke opgave. Van de Nededandse filmkeuring heeft deze pro- duktie dan ook de 'Veilig siapen garantie' gekregen. Olivier is nog niet uit het ei of hij besluit zijn ouders te wreken.

Zijn echte vader en moeder zijn namelijk ver- slonden door Fegin, de roof- vogel. Toen hij hen te pakken nam tuimefde het nest waarin Olivier met ei en a I lag uit te broeden, naar beneden.

De reclen is simpel. Het jarige oude baasje heeft zijn sporen wel verdiend en wat moet er dan nog gezegd worden? Na wekenlang onderhandelen werd de in Amerika wonende Deen bereid gevonden tot een gesprekje. Een Brussels hotel vormt aan de vooravond van het zoveelste optreden het decor. Het lijkt Karel een leuk idee de twee aan elkaar voor te stellen. Ik weet alles al. Het gevolg krijgt het vriendelijke verzoek in de lift op de grond plaats te nemen.

Plichtmatig wordt er gelachen. De suite waarin Borge verblijft, is koninklijker, stukken rui- mer. Thuis oefen ik ook maar sporadisch. Een klein uurtje, half uurtje soms.

De telefoon blijft tenslotte ook maar gaan. En ik heb een groot huis- Philipscdi. Als het even lukt, knutsel ik liever aan mijn boot. Dat een enkele nootje wordt gemist, mag de pret niet drukken. Verstoppen Het zoveelste historische ogenblik: Borge trekt zijn Ik probeer niet geestig te zijn; het is maar een houding" gezicht in een glimlach en speelt verbazing.

Hans Liberg wist zich het zweet van zijn voorhoofd als hij Borge aan- sluitend een geheimzinnig kistje overhandigt. De pianist reageert sympathiek verrast. De houten verpakking bevat 'eigen' werk van Liberg.

Borge bladert zichtbaar ge'inte- resseerd door Libergs werk om zich er vervolgens letterlijk achterte verstoppen. Filosoof Enkele tellen later wordt het gezelschap vriendelijk naar buiten geloodst.

Uw welwillende reporter mag blijven om met de komiek Borge van gedachten te wisselen. Net terug van een bezoekje aan zijn geboorteland Denemarken heeft de meester vanavond alweer een optreden gepland. Er wordt gefluisterd dat de rekening van een dergelijke gebeurtenis veertigduizend gulden en misschien wel dollars bedraagt. Per jaar geeft Borge ruim concerten Berooid En dan te bedenken dat Borge berooid en zonder een cent op zak aan het begin van de tweede wereldoorlog richting Amerika vluchtte.

Zijn satirische opmerkingen over Hitler waren daartoe wel de allerbelangrijkste redenen. Borge, die op dertienjarige leeftijd als klassiek pianist zijn carriere begon, belandde -volgens de overlevering- min of meer bij toeval in het vak van muzikale komiek.

..

Coevorden sex negerin met dikke tieten

Ik ben er nog niet uit of ik voor of tegen ga stemmen, maar het initiatief verdient alle steun! Als vvd en pvda het niet doen van mijn ons geld, schande! Dan lap ik wel beetje extra! Wij willen de democratie weer terug.

We kotsen van en op de EU en alle eurofielen. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik aan deze 25 euro meer lol ga beleven dan aan die enorme bak geld die ik via de belastingen jaarlijks afdraag. Weg met de EU, weg met de corruptie. Als onze politiek leiders niet naar het volk willen luisteren, regelen we het zelf wel. Maar wel opgesoderflikkert uit de Tweede Kamer. Eigenlijk doodzonde dat deze campagne nodig is. Maar net als bij het binnenslepen van dit referendum doen we het deze keer ook maar weer zelf.

Op naar GeenPeil 2. Er valt met dit kabinet nog veel meer te peilen. Omdat de overheid Democratie haat en z'n reet afveegt met de belangen en meningen van de burger, moeten wij 't zelf maar doen. Laat die arrogante zakkenvullende hufters in Den Haag maar ongezien de tyfus krijgen.

De democratie heeft een prijs, een prijs die wij allen moeten betalen. Als ik geenpeil niet indirect via mijn betaalde belasting kan steunen doe ik het wel direct. Top dat jullie dit doen! Ga zo door en iedereen moet gaan stemmen!

Er is tegenwerking in de democratie. De macht ligt niet bij het volk. Er is sprake van enorme hersenspoeling. Kijken kost een uurtje. Niet kijken het leven van ons allemaal. Enfin, hier piek voor deze TOPactie. Ja Mark je blijft teleurstellen.

Goed bezig Geen peil! Stop timmermans, schulz, merkel, rutte, verhofstad, junker. Zet hem op, maar wees harder op de inhoud en minder hard op de persoon. Alstublieft GeenPeil, mijn best bestede vijfenvijftig gulden en negen cent sinds lange tijd.

Veel succes, jullie verrichten prachtwerk en hopelijk leidt het wederom tot een prachtresultaat! Dikke vette pech voor de despootjes van de VVD. Wij zijn het volk! Dit kost mij minder dan straks als extra belasting voor fokking Ukrainia. Wat nou "stem ja of nee", het wordt gewoon een dikke NEE!

Omdat democratie, en dus ook zo nu en dan de vraag naar de mening van het volk, van mij wél iets mag kosten! Dat dit referendum in goede orde kan plaatsvinden is van groot belang voor onze democratie, en daarmee voor onze toekomst. Als we het aan de dames en heren op het pluche overlaten is het snel afgelopen met onze zo bitter verworven vrijheden en democratie. Ík wil dat in ieder geval NIET! Gebruik dit tekstveld om een boodschap mee te geven.

Deze wordt op de projectpagina bij je donatie weergegeven. Jammer dat onze volksvertegenwoordiging niet snapt waar het in het referendum over gaat. Zelfs de mensen in Okraine zeggen dat we gek zijn als we ze toelaten. Ik ben het lang niet altijd met jullie eens, maar deze ver-van-je-bed-show moet echt stoppen.

Of je nu voor of tegen het verdrag bent, strijdt in ieder geval VOOR democratie en tegen sabotage door de Haagse politieke elite. Nederland moet weer geregeerd worden door Nederlanders. Trap Brussel eruit, wij bepalen ons eigen beleid en toekomst. Zorg er nu maar voor dat het referendum er komt, want ik moet km vliegen om 1 stem uit te brengen. Naai Den Haag en Europa een oor aan zodat ze eindelijk eens gaan luisteren!

Die k gaan we op z'n minst verdubbelen. Op naar de 6 nullen! Laat ze in Den Haag en Brussel maar flink het dunne door de broek lopen! Hierrrrrrrr met die democratie! Stop die vuile linkse eu bende die ons eens zo mooie landje steeds verder naar de knoppen helpt!!! Stop die vuile linkse democratie hatende facisten die zich antifacisten noemen! Ik wil mijn land terug, nu!!! Onvoorstelbaar dat die Haagse pluche zitters eerst het referendum aanvraag proberen te saboteren en vervolgens het behaalde referendum wederom proberen te saboteren.

De EU, Grieken, Turken en vluchtelingen kosten miljarden en nu is er geen geld voor een fatsoenlijk debat en bekend maken van het referendum onder de bevolking! Doneer en laten we het zelf maar weer doen! Wat Erik de Vlieger zegt: Als ze het in Den Haag niet willen doen, doen we het zelf wel!! Als het nepparlement niet voor democratie wil staan dan moeten we het zelf maar doen. Ik ben Sint niet en het is me alleen te doen omdat de EU geen fatsoenlijke alternatieven biedt.

Geef om en voor democratie nu het er nog enigszins is En als je denkt dat je geen bijdrage kunt missen uit je huidige budget Hoop dat er weer wat mensen wakker worden en betrokken raken bij de politiek. Nederland wordt verkracht en we zullen ons toch zeker wel verzetten?! Een paar biertjes minder is niks in ruil voor democratische zelfbeschikking. Voor dit bedrag graag tanks kopen om het zooitje uit te roeien.

Eigenlijk kan ik dit geld momenteel niet missen, maar dit vind ik belangrijk. Go go Geenpijl troopers! Dit is DE manier om referenda binnenkort weer uit het democratisch bestel verwijderd te krijgen, dat verdient steun. Rutte naait alle Nederlanders voor een leuk baantje. Erger krijg je ze niet. Ascher heeft het over PVDA idealen.

Als Drees had geleefd had hij ze allemaal voor een vuurpeleton gezet wegens hoogverraad. Voor te weinig stemhokjes stel ik mijn woning en kantoor beschikbaar om daar uw stem uit te brengen. Omdat ik dacht in een democratie te wonen. GeenPeil laat zien hoe een democratie moet werken. We gaan voor meer openheid in het bestuur van Nederland.

Het is tijd om het heft in eigen hand te nemen. Hoop dat iedereen bijdraagt, als vrijheid en democratie afdwingen geld moeten kosten, dan zij dat zo Alle kleine beetjes helpen. Mocht de teller in januari niet hoog genoeg staan storten we nog wat bij. Misschien een idee om met de gelden verschillende stichtingen op te richten die allemaal promotiesubsidie aanvragen?

Stemmen vanuit het buitenland zal wel lastig worden. Maar in iedergeval een beetje financiele steun! Democratie, maar dan wel 'all the way', anders is het namelijk geen democratie. Kunnen we het tij nog keren? Helaas actie te laat mee gekregen om mijn handtekening te geven dus ik hoop dat dit het goed maakt ;. Jullie zijn mijn helden! Er mag eindelijk wel wat meer naar de burger geluisterd worden. Veel succes en ik zeg NEE! Het is geen 5 voor twaalf maar 1 voor twaalf.

Laat je stem horen!!! Een referendum is voor iedereen en moet goed uitgelegd worden. Een taak voor GeenPeil want onze overheid doet het niet. Heel veel success met de campagne. Aangezien ik toch al heel veel belasting betaal kan deze donatie er best nog af, in de hoop dat er iets gaat veranderen Na flyeren van de geenpeil boodschap, discussies met de omgeving, zijn wij het zat dat dit referendum zo tegengewerkt wordt door de overheid, het is te schunnig voor woorden!

Power To the poeple.. Wordt tyd dat de Nederlanders zelf in gaan grijpen. Het is een grof schandaal dat een super democratisch initiatief strijd moet leveren tegen een schandalige, beledigende, ergerlijke, godgeklaagde, godvergeten, infame, lage, laaghartige, minne, onterende, onwaardige, scandaleuze, schaamteloze ondemocratische regering!

Hier mijn zandkorreltje in de hoop dat de EU-motor gaat vastlopen.. Ik hoop dat er een keer naar het volk geluisterd wordt i. Te triest voor woorden dat dit zo moet, maar het is broodnodig Voor onze kinderen, hun toekomst in een democratisch en veilig Nederland in een ouderwets goed werkend E.

Nutteloze boodschap waar u enkele seconde van uw leven aan verspilt heeft om het door te lezen, geen dank nodig. Behoefte aan een tijd waarin er door Den Haag meer geluisterd wordt naar de wensen van een meerderheid van de bevolking. Als mijn belastingcenten niet besteed worden aan wat ik achter sta dan maar direct bijdragen! Na 80 jaar er over te hebben gedaan om de Spanjaarden er uit te donderen, de Fransen te hebben weg gestuurd en de Duitsers het nakijken te hebben gegeven: Wat denkt men nu?

Dat deze grond zo maar op te geven is? Dat de mensen hier zich niet opnieuw zullen roeren tegen vreemde inmenging, of dat nu van een natie of EU is?! Democratie en onafhankelijkheid krijg je niet zomaar.

Er is voor gevochten, voorouders hebben er het leven voor gelaten, er zijn zware offers gebracht om zélf te kunnen beschikken over ons lot en onze besognes. Dat mág niet zomaar uit onze handen gerukt worden! Niet zónder slag of stoot, niet uit onbenul, niet door luiheid, niet door onverschilligheid.

Omdat het moeilijk is: Democratie ís moeilijk, ís lastig en alleen al daarom zullen wij het moeten doen. Democratie be-oefen je, je kunt zoiets niet aan een ander overlaten. En alleen al daarom móeten dit soort referenda.

Omdat democratie niet is: Geenstijl, waarom geen politieke partij oprichten om nog meer tegenwicht te bieden in de toekomst? Bij de volgende 2de Kamer verkiezingen, stembiljet ongeldig maken! Wij beschermen ZELF onze vrijheid en democratie! Weg met de Den Haag Maffia! Laat het misdadige EU-project zachtjes inslapen, maar het mag ook met een mokerslag. Bijdrage voor een nieuw roer voor het stuurloze schip "de Nederlandse democratie".

Goed dat GeenPeil oorverdovend duidelijk maakt dat onze volksvertegenwoordigers de democratie niet erg hoog in het vaandel hebben staan. Met de groeten aan dhr. Canoy, die iedereen die het referendum ondersteunt als een rechtsextremist neerzet.

Bovendien worden punten op het eerste gezicht volstrekt willekeurig toegekend of juist van je score afge- scdi. Nou kwaml breken van de handleidifl dat het niet zoveel zou hebben uitgerfl! WIe er wel bij had gezeten.

De bedoeling is in ieder geval dat je een groepje Python-karakters door allerlei in typische Terry Gilliam-stijl getekende omgevingen stuurt. In iedere scene kun je met je cursor op allerlei voorwerpen en personen klikken zoals ramen, deuren, standbeelden, bomen, auto's, naakte vrouwen, varkens, Dennis Moore, de zwer- ver die je vaak in de intro van Python-afleveringen ziet en ga zo maar door.

Ook zijn er diverse simpele spelletjes, waaronder i jn aantal Memory-k stukjes van een verknipte foto zo moeten worden gema- nipuleerd dat het origineel weer in ere wordt hersteld. Om de zoveel tijd wordt het spel onderbroken door een Monty Pytho? Als je genoeg punten hebt gespJm, kun je ze inruilen tegen een filmpje. Voor 99, , 4Wof punten kun je een Python-klassieker bekij- ken in full motion video, zoals de melkmannen-verzame- lende vrouw of het ontploffende orkest. EigSflijlckan ik het nog het best vatten met "and now for something completd Afferent".

Want anders, dat is het zeker. Of je het een leuke CD-i vindt, zal vooral afhangen van je mening over Monty Python. Mijn vriendin vindt daar bijvoorbeeld niets aan, en zat dan ook vol onbegrip toe te kijken hoe ik af en toe bijna uit mijn stoel rolde van het lachen tijdens het testen van deze CD-i. Tenslotte is dat de CD-i die we aan nieuwe abonnees Ijnnenkort verschijnt de opvolger,: Renejonssen m et vertrekpunt van de vijf spellen is het inte- rieur van de Grease Diner, een typisch Ameri- kaanse fast-food eettent.

De kok ziet er net zo fris uit als de vloer. Dit scherm is echter niet zo- maar een leuk plaatje, het dient in feite als hoofdmenu. Wil je vliegen langs gemorste etenswaren, vechten om de rekening, je eigen kleffe pizza-dressing maken of kladde- ren op vieze placemats; grijp je kans in de Grease Diner. Door te klikken op een van de voorwerpen of karakters op het scherm, ga je naar een spel of ander onderdeel van de CD-i.

Klik bijvoorbeeld op de prijslijst boven de balie, en je scherm verandert plotseling in een soort computermoni- tor. Uiteindelijk wordt de speler gevraagd om op een knop van de CD-i-controller te druk- ken om verder te gaan. Maar we zijn natuurlijk vooral geinteresseerd in de spellen. Het spel zelf blijkt echter iets heel anders te zijn, namelijk een strate- gisch bordspel.

Voordat je begint te spelen, kun je onder andere de speeltijd instellen en het aantal spelers een tot en met vieir. Hierna verschijnt een pizza in beeld, met acht ingredienten waaruit de spelers kunnen kiezen om als pion te dienen.

Het spel speelt zich af op een speelbord in de vorm van een pizza, die in tientallen driehoekjes is ver- deeld. De spelers plaatsen om de beurt een ingredient in een van de driehoekjes. Als een driehoekje van een bepaalde speler minder ingredienten bevat dan de omrin- gende driehoekjes van een tweede speler, ontploffen die omringende vakjes en veranderen ze in ingredienten van de tweede speler. Of zoiets, want zonder handleiding werden we helaas niet zo goed wijs uit de spelregels.

Logisch kunnen nadenken lijkt in ieder geval de belang- rijkste voorwaarde om het spel te winnen,. Althans, zo lijkt het in eer- ste instantie, maar ook hier geldt: De titel is namelijk geen Doom, maar Room Service.

Het spel speelt zich af in Motel Gates, en dat is weer een zinspeling op de griezelfilm Psycho. De bedoeling is zo snel mogelijk een kopje chocolademelk te bezorgen bij je moeder opnieuw: Bovendien kom je in het motel allerlei vijanden tegen, zoals zombies die je doden zodra je ze aanraakt Je kunt die vijanden echter ontwijken door op tijd een andere gang in te duiken of hard weg te rennen.

Je moet echter wel de tijd in de gaten houden, want als je je bestelling niet op tijd aflevert word je ontslagen. Buzz Off Naar welk voorbeeld dit spel precies verzonnen is weet ik niet, maar het lijkt nog het meest op het oude schietspel Scramble.

Net als in dat spel vlieg je namelijk in een van links naar rechts scrollende omgeving in dit geval de eet- tent , waarin je van alle kanten bestookt wordt door vij- anden. Het enige verschil is dat je geen supersonisch, zwaar bewapend gevechtsvliegtuig bent, maar een soort kruising tussen een vlieg en Superman.

Gelukkig kun je wel schieten, en door onderweg bonussen te verzamelen kun je je vuurkracht zelfs nog uitbreiden. Ondertussen moet je echter ook nog tussen het meubilair van de eet- tent door manoeuvreren, zonder ergens tegen aan te bot- sen. Echt makkelijk is dat niet, vooral omdat het soms niet zo duidelijk is waar je wel en niet kunt vliegen. Je kunt beginnen met een leeg tekenvel, maar je kunt ook een bestaande tekening kiezen uit een f link aan- tal voorbeelden.

Die tekening kun je dan bijvoorbeeld inkleuren, of je kunt er iets aan veranderen. Om dat te doen heb je de beschikking over een aantal tekenge sed- schappen, tientallen kleuren verf en een verzameiing diverse voorbeeldvormpjes.

Het is in werkelijkheid een versi van Pong, het eerste computerspel dat ooit gemaaktj Een simpel tennisspel, waarin twee spelers een bal naar elkaar toe sloegen totdat er eentje miste. Net zo als deze moderne versie ervan eigenlijk, al zijnjftgrapl een stuk fraaier. In plaats van een kaal speeWld en si pele tennisbatjes, speelt het spel zich nu namelijk af tus- sen twee ruziende mensen, die ieder aan een kant van het scherm staan.

Achter beide ruziemakers bevindt zich eei tafel, gevuld met borden en dergelijke. De ruzie looj snel zo hoog op dat er met kopjes naar elkaar « gegooid. Winnaar is degene die de complete inhoud van de tafel kapot weet te gooien. Dat wordt allemaal nog moeilijker gemaakt door overste- kende kevers, die de richting van je projektielen kunnen veranderen. Conclusie Vier afwisselende spelletjes, een tekenprogramma en een hoop lol voor relatief weinig geld.

Dat is de beste manier om Family Games 2 samen te vatten. De losse spellen zijn geen van alle echt uitgebreid, maar door ze op een CD-i te combineren is er toch een heel aardig geheel ontstaan. Bovendien is het een goede mix van aktie, creativiteit en denkwerk, dus voor ieder wat wils.

Een CD-i die absoluut waar voor z'n geld biedt. Gelukkig voor de puzzelaars kunnen we binnenkort weer de nodige moorden op Mr.

Renejonssen Cluedo 2 is in principe exact hetzelfde spel als het eerste deel, maar dan met drie nieuwe moordsce- nario's. En omdat iedere moordzaak vier verschil- lende oplossingen kent, betekent dat in feite 12 nieuwe spellen voor Cluedo-fans. Bluf, geluk en slimheid Voor wie het eerste deel nooit gespeeld heeft, nog even een korte uitleg. Cluedo is een bordspei waarin de spelers moeten proberen de moord op de arme Mr. Boddy op te lossen.

Er zijn zes verdachten, die zich op het moment van de moord allemaal in Boddy's landhuis bevinden: Behalve de moordenaar moeten de spelers ook het moordwapen en de lokatie raden. Hoewel, raden is met zoveel verschillende combina- ties en slechts drie pogingen om het juiste antwoord te vin- den natuurlijk niet aan de orde.

Logisch nadenken, bluf fen, slim manoeuvreren over het speelbord en enig geluk met de dobbelsteen leveren veel meer op. De drie verhalen zijn getiteld Blackmail Road to Damascus en Not in my backyard. In Blackmail wordt Mr. Boddy vermoord door iemand die hij chanteerde. Het was all langer bekend dat Boddy niets schuwde om geld te verdienen, maar zijn hebzucht is hem nu blijkbaar fataal geworden. Maar wie van de zes verdachten werd gechanteerd door Boddy?

In Road to Damascus overleeft Mr. Geschrokken van deze gebeurtenis besluit hij na ontslag uit het ziekenhuis zijn leven radicaal om te gooien. Boddy in zijn greep dreigt te krijgen. Op het moment dat Boddy al zijn bezit: Een kijkje in de kamers Na het kiezen van een van de drie verhalen wordt een uit- gebreide full motion video getoond, waarin de verdachten en hurt eventuele motieven worden verduidelijkt.

Vervolgens kunnen maximaal zes spelers een karakter kie- zen door op een fotootje van hun favoriet te klikken. Een klik op de deur leidt vervolgens naar het spelbord. Op dit in tientallen vakjes verdeelde bovenaanzicht van het land- goed zijn de spelers te zien als groot uitgevailen pionnen, Verder zijn er diverse kamers, met een of meer deuren, De spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen, waarna ze zich het bijbehorende aantal vakjes Imogen verplaatsen.

De computer kieurt daarbij de vakjes die voor een zet in aanmerking komen, zodat je precies kunt zien wat wel en niet binnen het bereik van je pion ligt Door een deur in te gaan, wordt die kamer betreden en verschijnt een stil- staand plaatje van de ruimte. Meestal is de kamer groter dan het scherm, maar door de cursor naar de rand van het scherm te bewegen kan de rest worden bekeken.

Tijdens het verplaatsen van de cursor zal deze af en toe van vorm veranderen. Hiermee wordt aangegeven dat je een bepaalde aktie kunt uitvoeren. Als de cursor verandert in een vergrootglas, kan een voorwerp bijvoorbeeld in close- up worden bekeken. Als het een potentieel wapen is, wordt bovendien vermeld of er vingerafdrukken op staan en wie de eventuete eigenaar is. Verder bevat iedere kamer een klok en een bel.

De bel roept de butler, terwijl de klok een videofilmpje start waarin te zien is wat er in deze kamer is gebeurd. Soms zullen spelers elkaar tegenkomen in een kamer. Op dat moment kan de speler die aan de beurt is de ander ondervragen. Door de butler te roepen kan echter ook iemand worden ondervraagd die niet in de kamer aanwe- zig is. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar het alibi van de ondervraagde, naar hun versie van het gebeurde of naar een van de zes mogelijke wapens.

Normaal gesproken doe je dat via een deur, maar sommige kamers hebben ook geheime gangen. Als je na enige tijd nog geen enkel idee hebt over de toe- dracht van de moord, kun je een aanwijzing vragen aan de butler. Die aanwijzing verschijnt op het scherm, en dus llj- ken de andere spelers er ook van te kunnen prof iteren. De speler die de aanwijzing vraagt, kan echter via het indruk- ken van een aktieknop kiezen of de aanwijzing de waar- heid moet zijn of een leugentje om bestwtl Op die manier kunnen de andere spelers dus aardig op het verkeerde been worden gezet!

Op een gegeven moment denkt een van de spelers natuurlijk de dader, de lokatie en het moordwapen te weten. Die speler moet zijn pion dan zo snei mogelijk naar de kamer van de moord verplaatsen, het liefst zonder de andere spelers te laten merken wat-ie gaat doen. Eenmaal in de kamer aange- komen kan de butler worden geroepen, waarna je kunt aangeven wie de moord volgens jou gepleegd heeft, waar het is gebeurd en met welk wapen.

Wanneer de oplossing klopt, wordt een filmpje getoond waarin te zien is wat er gebeur- de op die fatale avond. Als het antwoord fout is, gaat het spel weer verder en heeft de speler in kwestie een van zijn drie pogingen verloren.

Conclusie Wie de eerste Cluedo CD-i al kent, zal weinig nieuws ont- dekken in dit tweede deel. De karakters zijn hetzelfde, net als het slachtoffer en de butler.

We hebben ook weer te maken met dezelfde acteurs, die opnieuw een overtuigen- de prestatie leveren. Of Cluedo 2 iets voor jou is, is uiter- aard vooral afhankelijk van de vraag hoe je het origineel vond. Kon je daar niet genoeg van krijgen, dan is Cluedo 2 verplichtekost. Ken je de tekst uit je hoofd, dan kies je gewoon voor de versie zonder tekstballon! Leak wanneer je met z f n alien mee wiit zingen.

Zo snel mogeiijk meet je 7 verschillen tussen twee strip-plaatjes zien te vinden. Zo kun je wedstrijdje spelen wie ze het eerst gevonden heeft. Alleen, met vriendjes, met de familie, maar ook op vefjaardagsfeestjes en feestdagen. Een nieuw uniek concept voor jong en minder jong. En dat voor een prijs waar je nauwelijks een gewone CD voor kunt kopen! Binnenl gaat de UEFA Champions League CD-i het 6ns makkelijk maken de verrichtingen van Ajax en de vijftien andere topteams bij te houden, De uitslagen van de lopende com- jdschema warden bijgehou- neegesehreven met de voetbalgeschiedenis, Maar dat is niet alles.

Om de week is het op woensdag weer rustig op straat. Wij bekeken een demonstrate van een interactieve schijf die de perf ecte opwarmer is voor een avondje Champions League. Heden en verleden Voordat we in een meerkeuze quiz over de zestien deelne- mende clubs onze voetbalkennis nog even aanscherpen, frissen we ons geheugen op met roemruchte namen uit Cup finales vanaf , Van elk team dat dit jaar meedoet is een kort overzkht te zien met de clubge- schiedenis en de mooiste momen- ten van de afgelopen jaren.

Informatie over de belangrijkste spelers van Europa van dit moment rtemen we in het voorbijgaan ook tot ons. Daarna kunnen we rustig achterover leunen en genieten van de mooiste momenten uit het recente en verre verleden, De Cham- pions League in de huidige opzet heeft sinds al een aantal wedstrijden de voetbalhistorie in zien gaan, waar- onder de beroemde finale AC Milan - FC Barcelona en zeker ook de laatste, AC Milan - AFC Ajax.

De doelpunten, ont- weken tackles, schitterende schijnbewegingen, Overmars in de overdrive en Weah in slow motion, het staat er op.

Een Digttale Video Cartridge is nodig om het voetbalspektake! Voorspellen In een aparte sectie van de CD-i geeft een aantal groothe- den uit het hedendaagse voetbal zich bloot en doet voor- spellingen over welke club dit jaar de 'Cup met de grote oren' in de trofeeenkast mag zetten.

Zijn brief begint met het onderstaande overzicht van de verschillende personages in het spel, inclusief infor- matie over waar je ze kunt vinden en wat je met ze moet doen. Amazons, Amazon Camp, gebruik: Talisman scepter Bridgekeeper, Hills above Desert, gebruik: Black Mace Sand Devils, Op plaatsen in woestijngebied, gebruik: Spell of Release Skylar, Cloud Keep, gebruik: Als je bijvoorbeeld niet weet hoe de Talisman Scepter er uit ziet of andere voor- werpen , kijk dan als je de CD-i opstart bij het ronde tekentje.

Daar vind je een volledige lijst van alle voorwerpen. Niels stuurde ook een lijstje waar je de voorwerpen kunt vinden. We hebben weer stapels brieven binnengekregen speltips, verzoeken om hulp en dergelijke. Black Keep Cold Fire: Marsh Wastes Crystal of Kaldar: Cloud Keep Orb of Mobus: Old Places Runes of Iscar: Temple of Cindra Wood Elf Staf: Eldritch Forest En dan had Niels nog de volgende tips: Je kunt overal in het spel beroofd worden.

Word je ergens op de weg beroofd, ga dan eerst naar een andere veilige plaats en verlaat deze zo snel mogelijk. Keer dan terug naar de plaats waar je bent beroofd. De rovers zitten in een dal bij een vuur. Kfik op de dichtstbijzijnde rover blauw gezicht en je krijgt alles weer terug. Ga hierna nooit meer terug naar Guildhall, want dat wordt je dood! Wat de Budgetverdeling betreft, houdt Ronald het voor- beeld aan dat we in het CD-i magazine van maart gaven. Voor de zekerheid herhalen we dit nog even: Deze hoeven het hele spel niet meet veranderd te wor- den.

Maar ook moet je meteen in Afrika en Midden-Amerika aan de slag. Alle overige landen hebben geen leger. Dit kost de VN minder geld in verband met toekomstige staatsgrepen. De economie van een doorsnee land ziet er zo uit: Per land wordt er een miljard dollar hulp gegeven en er worden twee sectoren van de economie tegelijk aange- pscdi.

China en India krijgen twee miljard dollar hulp en hier wordt een sector tegelijk aangepakt. Uitzondering is China met een embargo van zes miljoen dollar. Er kan nog altijd een economische recessie optreden, ook al kan men hier ogenschijnlijk niets tegen doen. Driekwart van de wereld heeft bijna alle sectoren in het groen. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de hulp die de VN geeft.

De geldtoevoer van de VN werkt nu omge- keerd. In plaats van een stimulering van de economie geeft het in een groot aantal landen nu een oververhit- ting van de economie. Hier meet je wel op verdacht zijn, want anders heb je zo weer een economische crisis op wereldniveau. Dit zijn de codes die hij gevonden heeft: Druk nu op toets A. Laat zodra je gaat bewegen toets A los r draai je om in de richting van de gesloten deur en druk dan toets A weer in.

Je loopt nu zo door het obstakel heen! Deze tip is heel goed te gebruiken in level 3 Death Tower. Steen uit Maassluis zit vast in het spel Zelda, en wel op twee fronten. Steen vast zit, dus hier volgt de complete oplossing voor het Shutoy Lake. Ga Shutoy bin- nen en schiet de Arpagos dood, of gebruik de Magic Flute om ze te bevriezen.

Klim naar het platform en ga de tweede hut binnen. Pak de sleutel linksboven in het speelscherm en ga terug naar het vorige scherm. Loop verder naar de hut uiterst rechts.

Gebruik een touw of klim de boom in om de hut te bereiken r en ga er binnen. Ga naar buiten door de deur naast impa. Daal de eerste ladder af en spring van de richel omlaag op de pier. Stap op het vlot en vaar naar de rotsen. Spring vooruit om de zwaardvissen te ontwijken. Spring op de rotsen naar de deur en ga deze binnen.

Gebruik een combinatie van springen, timing en touwen om naar de top van de toren te komen. Ga de deur binnen. Gebruik nu je Magic Lantern om het speelscherm te verlichten. Ga helemaal naar beneden, en zorg dat je links van het gat blijft. Wees heel voorzichtig en spring over het gat.

Ga de deur aan de rechterkant binnen. Ga verder naar het volgende level en dood de Jawbees. Wacht totdat de Moblin Speerwerper verschijnt, dood deze en pak de sleutel die hij achterlaat. Ga de kamer binnen. Dood Wizzrobe door zijn spreuken terug te kaatsen met je reflecterende schild. Nadat je hem gedood hebt, wordt een animatie gespeeld en verdwijnt Wizzrobe.

Pak de sleutel die hij achterlaat. Gebruik een touw om de deur van de toren te. Ga de trap op en vernietig de pilaar me! Praat met Lady Alma, die je de Canteen geeft voordat ze verdwijni Sla op de Triforce om terug te keren naar de Overwor Id-kaart en het Reesong- paleis gaat open.

Loop zo ver mogeHjk naar rechts en dood de Arpagos en Octoroks. Gebruik de Power Glove sorry, we hebben de Engelse versie hier nog steeds om de steen voor de poort weg te halen en de toren in te gaan. Praat met Harbanno en pak de sleutel op die hij achter- laat.

Gebruik de lantaarn om het scherm op te faten fich- ten. Klim via de touwen naar de top van de kamer, en ga de bovenste deur binnen. Er volgt nu automatisch een filmpje, waarin je zelf niets hoeft te doen. Sla Iron Knuckle neer met de Power Glove. Hij verdwijnt en Laat een sleutel achter. Je krijgt hier bovendien een vierde levens-hart Raap de sleutel op en ga naar de deur rechts onderin. Sla naar de kettingen boven Mayor Cravendish, die je de magische lantaarn geeft.

Sla naar de Triforce om terug te keren naar de Overworld-kaart, waar de Dordung-grot opengaat. Om met het laatste probleem te beginnen: Nadat je het schilderij hebt gestagen, krijg je een sleutel. Ga hiermee de deur binnen. Praat nu met Duke Onkled, die verdwijnt en een sleutel achterlaat. Raap deze op en sla op de Triforce om weer terug te keren naar de Overworld- kaart. Het Nokani Forest gaat open. Ga het kleine raam binnen rechts bovenin het speelscherm. Sla naar Lord Kiro, die na het tonen van een animatie verdwijnt.

Pak de sleutel op en verlaat de slaapkamer. De oplossing voor de graftombe van Gamelon is als volgt: Spring recht omhoog bij de middefste rotsfonnatie. Ga verder naar de uiterste linker- rand van de top. Activeer de Magic Cape om over de kfoof te springen, en ga dan verder naar de tombe.

Ga de tombe binnen. Als Omfak's hoofd verschijnt, schiet je hem in z'n mond. Omfak verdwijnt na een korte animatie en laat de Wand of Gamelon achter. Pak deze, en sla dan op de Triforce om terug te keren naar de Overworld- kaart. Als bewijs hiervoor mag aangevoerd worden dat het langst lopende BBC programma op de Britse televisie The Sky at Night is, van de al even iang meegaande presentator en amateur astronoom Patrick Moore.

Deze extentrieke r monocle-dra- gende grijsaard met zijn bevlogen manier van vertellen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een sterrenkimdige van wereldfaam met als speciale gave zijn talent deze wetenschap effectief naar het grote publiek uit te dragen.

Als een dergelijke media-geinteresseerde wetenschapper een CD-i maakt, spitsen wij natuurlijk onze oren en alte andere zintuigen die ons op zo'n moment te binnen willen schieten. Is er I even in Pittsburg! Solar System is inderdaad wat vaak 'populair-wetensthap- pelijk' wordt genoemd, waarmee bedoeld wordt dat het inhoudelijk allemaal dik in orde is maar op een aantrekke- lijke en onwetenschappelijk aandoende manier wordt gepresenteerd.

In dit geval is gekozen voor een reis per ruimteschip naar de planeten, de zon, de astrotden en de kometen, met het hoofd van Patrick Moore als reisleider en de stem van de boordcomputer van het ruimteschip als sidekick, de a an g ever die de verhalen van Moore van humoristisch commentaar voorziet Als bijvoorbeeld Moore zegt dat men lange tijd heeft aangenomen dat er op Venus leven zou kunnen zijn, interrumpeert de compu- ter met: Spock en zeven rode dwergen Het is heel prettig naar deze leerzarne dialogen te luisteren terwijl prachtige plaatjes, gemaakt door diverse ruimteveren, sondes, sateliieten, telescopen en computers zich op het scherm vertonen, Hier is een aantal opnames bij dat nog nooit publiekeiijk is vertoond, vaak omdat ze nog zo nieuw zijn dat ze zogezegd nog moeten drogen.

Als je bedenkt dat de planeet Pluto pas in ontdekt is een jaar voor de bond van Mickey Mouse bet licht zag en sommige asteroTden zo nieuw zijn dat ze namen afs Mr. Spock hebbea om maar niet te spreken over de ontdekking van zwarte gaten, red dwarfs en dergelijke, besef je dat er hier nog veel spannends te beleven valt. Moore houdt ons zelfs voor dat mocht je een nieuwe asteroTde ontdekken, je hiervoor zelf de off iciele naam mag bedenken. Het uitieme romantische cadeau, zou ik zo denken: De CD-i heeft een hoofdmenu van waaruit gekozen kan worden voor een kaart van het zonnestelsel of een sub-menuschermpje waarin een keuze gemaakt kan worden uit de hoofdstukjes Mythology of the Planets en Formation of the Solar System.

Dit zijn leuke informatieve stukjes over de mythologische references in de naamgeving van de planeten en sateliieten, en over het ontstaan van het zonnestelsel. Verder zitten onder dit menuutje ook twee erg vermakelijke spelletjes, een schier onvermijdelijk onderdeel van iedere CD-i, maar die in dit geval buitengewoon de moeite waard zijn en waarmee je zeker een flink tijdje zoet bent.

Ze heten Planetbaft en Gravity Golf. In het eerste moet je proberen kogels in een zwart gat te schieten waar- bij je rekening moet houden met de afwljking die de aantrekkingskracht van verschillende planeten op de kogels uitoefenen.

In het andere wordt je geacht golfballetjes te sfaan op verschillende hemellithamen met steeds andere zwaartekracht Zo moet je op de maan niet te hard slaan, want je bent zo je bal kwijt lost in space.

Zon 9 Mercurius, Venus, Aarde, Mars en uhhh Op de zonnestelselkaart geven de zon, de planeten, de asteroi'den en de kometen na aanklikken informatie over die respectievelijke hemellitha- men, steeds onderverdeeld in een algemeen verhaal en een paar para- graafjes over dampkring, oppervlak, sateliieten, statistische getallen en soms wat verdere wetenswaardigheden zoals over wie ze heeft ontdekt.

Dit is het hoof dbestanddeel van het schijf je en is door z'n aard, de beperkt- heid van het aantal planeten 9 , prettig overzkhtelijk en toch zeer uitput- tend behandeld, Er is zoveel te vertellen dat je het niet meteen ont houdt en dus vaak naar deze CD-i zult teruggrijpen. Wat me wel opviel is dat de astronomen in hun naamgevingen, afgezien van literaire en mythologische figuren geen grote original iteit aan de dag leggen.

Neptunus, Pluto is, een rijtje dat ik altijd weer vergeet en alleen al om mijn geheugen op te frissen zal ik daarom zo nu en dan deze zeer interessante CD blijven bekijken. Daar verscheen in de maand oktober de eerste uitgave van Het Zakmes. Sindsdien heeft dit kinder- boek een lange reis gemaakt. De auteur van dit prachtige verhaal, Sjoerd Kuijper, zat niet stil. Hi] veran- derde de inhoud van de steeds snel- ler op elkaar volgende drukken hier en daar, en schreef vervolgens een heus scenario.

Het in 'volwassen' kin- dertelevisie gespecialiseerde bedrijf Bos Bros, maakte daar een mooie speelf ilm van onder regie van Ben Sombogaart en, in een moeite door, een kinderserie voor de AVRO.

Het boek verhuisde ondertussen naar de kinderboekenuitgeverij Leopold en nu, veertien jaar later, is het zo ver dat Het Zakmes op Video CD te Lenrite Pordoel De lange reis van een zakmes N ees is een kind van deze tijd. Met een buiten de deur werkende moeder en een onhandige vader in het huis- houden, heeft hij het lang niet altijd makkelrjk, Zijn moeder is operazangeres en bijna nooit thuis; zijn vader doet zijn best r maar weet van opvoeden wernig.

Dus Mees heeft 20 zijn eigen wereldje opge- bouwd en beslist veelal zelf wat het beste voor hem is. Wanneer de film begint, vertelt zijn vriend Tim dat hij gaat verhuizen, Daar is Mees erg treurig om.

Per ongeluk Tim laat op het schoolplein met trots zfjn zakmes zien. Dit is voor Mees extra spannend omdat zijn vader hem verboden heeft met messen te spelen. Ze genieten er samen als echte vrienden van. Maar dan gaat de bel en moeten ze naar binnen. En als de onderwijzer eraan komt, laat Mees het mes snel in zijn zak glijden. De les begint en het zakmes wordt helemaai vergeten. Pas tegen de avond als Mees zijn kleren uittrekt, valt plotse- ling het zakmes op de grond. Wat moet hij nu doen?

Philipscdi Ergens in Flevoland Mees besluit de volgende dag het mes terug te gaan geven aan Tim. Maar Tim blijkt al verhuisd te zijn. Waarnaartoe weet Mees niet precies, Hij heeft ergens iets over Flevoland gehoord. Dus zit er niets anders op dan in de trein te stappen en op zoek te gaan naar Tim. Normaal gesproken zou een kind van zijn leeftijd geen kans krijgen zomaar zijn huis te verlaten en in de trein te stappen.

Zijn vader is toch met andere dingen bezig en let nauwelijks op hem, Dan begint de re is. Kleine Mees helemaal alleen op stap. Wel moedig van zo'n klein jochie. Als kind vond ik dergelijke films het spannendst De thematiek van het eenzame kind dat het helemaal alleen moet uit- zoeken, trok mij altijd het meest aan. Oliver Twist was bijvoorbeeld zo'n film. En eigenlijk lijkt Mees wel een beetje op Oliver. Een keer off tien Maar natuurlijk komt Mees niet vanzelf op de plaats van bestemming.

Hij maakt van allerlei avonturen mee en ontmoet veel mensen voordat hij arriveert bij zijn vriend Tim, en het zakmes kan overhandigen. Wat er gebeurt, wil ik natuurlijk niet allemaal verklappen, het loopt in ieder geval goed af en dat is een vereiste voor een film bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar.

Dat het een uitstekend geprodirceerde en geregisseerdefilm is, op basis van een goed scenario, blijkt ook tiit de hoe- veelheid prijzen die ermee gewonnen is, waaronder een Emmy Award, de eerste prijs op het Cinekid Festival en een Gouden Kalf. Een film, vind ik persoonlijk, om een keer of tien te zien. Gelukkig werpt een spreeuw, die het allemaal heeft zien gebeuren, zkh op als adoptie-moeder. Ze heeft al eerdeir babyvogels gered. Dat gebeurde echter niet in een bos, maar in de grote stad.

Toen werd er namelijk bijna een wit duifje door een kat gegrepen. De grote true is "de gewonde vogel spelen", vertelt moeder spreeuw aan Olivier, zodat de kat denkt een makkelijker prooi te kunnen pak- ken. Door deze afleiding kon de kleine duif ontsnappen. Of moeder dit bad moeten doen f blijft twijfelachtig. Want diezelfde duif blijkt: Moeder spreeuw doet haar best al krijgt ze niet erg veel steun van haar man, de uil.

In plaats van een vleugeltje te helpen, eet hij het gebrachte voedsel Olivier nog eerder uit de bek. En 's avonds blijkt hij zkh in het nachtteven van de stad te begeven.

Een overspelige uil dus. Aan zo'n vader heeft Olivier niet veel. Daarom is de komst van een geadopteerd zusje extra welkom. Ook zij werd gered door moeder de spreeuw. Hier en daar zullen de gebeurtenissen misschien een beetje eng zijn. Toch zit het verhaal zodanig in elkaar dat de spanning nooit te lang duurt Want voordat ze weg kunnnen lopen van het scherm, gebeuren er alweer rustgevender dingen.

Naar mijn idee is de spanning dus goed gedoseerd over de 65 minuten speelduuir. En dat lijkt mij voor een regisseur van kinderfilms geen gemakkelijke opgave. Van de Nededandse filmkeuring heeft deze pro- duktie dan ook de 'Veilig siapen garantie' gekregen. Olivier is nog niet uit het ei of hij besluit zijn ouders te wreken. Zijn echte vader en moeder zijn namelijk ver- slonden door Fegin, de roof- vogel. Toen hij hen te pakken nam tuimefde het nest waarin Olivier met ei en a I lag uit te broeden, naar beneden.

De reclen is simpel. Het jarige oude baasje heeft zijn sporen wel verdiend en wat moet er dan nog gezegd worden? Na wekenlang onderhandelen werd de in Amerika wonende Deen bereid gevonden tot een gesprekje.

Een Brussels hotel vormt aan de vooravond van het zoveelste optreden het decor. Het lijkt Karel een leuk idee de twee aan elkaar voor te stellen. Ik weet alles al. Het gevolg krijgt het vriendelijke verzoek in de lift op de grond plaats te nemen.

Plichtmatig wordt er gelachen. De suite waarin Borge verblijft, is koninklijker, stukken rui- mer. Thuis oefen ik ook maar sporadisch. Een klein uurtje, half uurtje soms.

De telefoon blijft tenslotte ook maar gaan. En ik heb een groot huis- Philipscdi. Als het even lukt, knutsel ik liever aan mijn boot. Dat een enkele nootje wordt gemist, mag de pret niet drukken. Verstoppen Het zoveelste historische ogenblik: Borge trekt zijn Ik probeer niet geestig te zijn; het is maar een houding" gezicht in een glimlach en speelt verbazing. Hans Liberg wist zich het zweet van zijn voorhoofd als hij Borge aan- sluitend een geheimzinnig kistje overhandigt.

De pianist reageert sympathiek verrast. De houten verpakking bevat 'eigen' werk van Liberg. Borge bladert zichtbaar ge'inte- resseerd door Libergs werk om zich er vervolgens letterlijk achterte verstoppen. Filosoof Enkele tellen later wordt het gezelschap vriendelijk naar buiten geloodst.

Uw welwillende reporter mag blijven om met de komiek Borge van gedachten te wisselen. Net terug van een bezoekje aan zijn geboorteland Denemarken heeft de meester vanavond alweer een optreden gepland.

Er wordt gefluisterd dat de rekening van een dergelijke gebeurtenis veertigduizend gulden en misschien wel dollars bedraagt. Per jaar geeft Borge ruim concerten Berooid En dan te bedenken dat Borge berooid en zonder een cent op zak aan het begin van de tweede wereldoorlog richting Amerika vluchtte. Zijn satirische opmerkingen over Hitler waren daartoe wel de allerbelangrijkste redenen.

Borge, die op dertienjarige leeftijd als klassiek pianist zijn carriere begon, belandde -volgens de overlevering- min of meer bij toeval in het vak van muzikale komiek. Bij een uitvoering van Rachmaninoff's tweede pianoconcert raakt Borge de draad van het voorgeschreven werk kwijt.

Het publiek reageert in eerste instantie vertwijfeld als de pianist opstaat, richting dirigent kuiert en diens partituur op zijn kop zet. Als pianist Borge doodgemoedereerd terugwan- delt ligt de zaal in een deuk en is de komiek Borge gebo- ren.

Zijn verblijf in Amerika legt hem geen windeieren. In belandt hij op Broadway. Jongere dames Als Borge zijn verbazing heeft geuit over het feit dat ik geen Amerikaan ben, kan het gesprek weer verder gaan.

Vooral na de oor- log was dat een enorme aderlating. Nu reis ik de hele wereld over. Niet dat ik van reizen houd maar wel van het resultaat. Ik houd ervan het plezier van het leven te delen met mijn publiek. Of dat nu kinderen zijn of ouders, ik houd van hun opmerkin- gen.

Vooral de jongere dames krijgen van hem alle aandacht. Fans, en wie is dat niet, staan geduldig te wach- ten op een blik en een handtekening van de levende legende. Dokter Een echte prater blijkt Borge ondertussen niet te zijn. Vragen worden afgepast, maar met een 'smile', beant- woord. Het liefst vertelt hij zelf maar wat.

De vraag of het 'female 7 of 'blackmail 7 betreft pareert hij met: Als mensen ziek zijn, depressief, en tijden niet gelachen hebben, zitten ze bij mijn show weer voor het eerst te lachen. Ik ben voor een groot gedeelte dan ook een dokter.

Dok, dok, dok, dok Zijn het brieven die me echt raken, dan schrijf ik terug. Zeker op mijn leeftijd moet je je tranen weg zien te houden. Geluk is als water; als het helder is, kun je ver kijken. Om verdere discussie te vermijden -. Dat is voor anderen gemaakt. Ik ben toch nooit tevreden. Er zitten altijd zwakke momenten in. Het vol- gende optreden moet beter. Waarschijnlijk", voegt hij daar cryptisch aan toe.

Populair De pianospelende filmkomiek Chico Marx, van dezelfde generatie, beschouwt Borge niet als een van zijn voorbeel- den. Dan zie je veel. Bovendien kun je niet doen, wat een ander doet Hooguit een idee krijgen. Zij kunnen je leiden, maar uit- eindelijk moet je jezelf leiden.

Je bent altijd jezelf. Ik ver- gelijk mezelf niet. Maar als je populair bent, betekent dat je herhaald wordt. Over enkele uren moet hij weer fris op de planken staan. Ik kan ze niet controleren. Tenslotte heb jij het laatste woord. Ik ga naar bed.

De avond kan voor het publiek niet meer stuk. Het is altijd moeilijk om bij de bespreking van een verfilmd boek f de verleiding te weerstaan de film met het boek te vergelijken. Film en lite- ratuur zijn twee verschillende media, kunstvor- men, en moeten op hun eigen, specif ieke verdiensten beoordeeld worden.

Verwantschap Bij De Krab met de Gulden Scharen van Georges Remi hoeven dergelijke overwegingen in elk geval geen rol te spelen want iedereen mag geacht worden deze Kuifje klassieker te kennen. Misschien ook dat we daarom de gewraakte vergelijking in dit geval toch een beetje mogen maken. Film en literatuur ligge tenslotte ook nog een paar stappen verder uit elkaar dan strip en tekenfilm, die toch een soort eerste graads verwantschap bezitten.

Met de verfilming van Batman, Tank Girl en Judge Dredd en het verschijnen van strips over Star Trek en James Bond is er zelfs al een kruisbestuiving met de 'echte' film op gang gekomen, maar de relatie tussen bijvoorbeeld Manga en Anime of de Kuifje strips en de tekenfilms is toch de hechtste. De Klare Lijn Waar de Kuifje albums over het algemeen nogal om worden bewonderd, en nietten onrechte, is voornamelijk de meesterlij- ke en onopvallende wijze waarop Herge zijn verhalen styleer- de.

Het belangrijkste middel dat hem hiertoe ter beschikkinc stond, was zijn heldere, vlakke tekenstijl waarin slechts het meest noodzakelijke met lijnen wordt aangegeven om een. De Klare Lijn, zoals deze stijl wordt genoemd, kenmerkt zich voor- al door helderheid, geordendheid, en een bijna volledig gebrek aan schaduw om 3-dimensionaliteit te suggereren.

Herge maakte nooit gebruik van arcering of Verder wist hij een verhaal zo in beeld te brengen dat niet te veel tekst xlig was om het uit te leggen, een precair evenwicht dat in: Bij Kuifje is ook het kleurgebruik superb.

De zachte pasteltinten versterken de heldere, overzichtelijke steer in de plaatjes, de pagina's zijn een harmonieuze eenheid. De albums hebben een prettig ritme en de voortgang van het verhaal wordt bevorderd door bewegingen voor- nameiijk van links naar rechts, in de lees- richting te laten gebeuren, behalve als iemand op zijn schreden terugkeert de film zondigt nogal eens tegen deze regel. Beter dan het boekZ! Veel van deze kwaliteiten vallen natuurlijk weg bij het omzet- ten van een strip naar tekenfilm en dat wordt door de echte liefhebbers van Kuifje en de Klare Lijn nogal eens betreurd.

Hier is dan ook het punt waarop gezegd kan worden dat een vergelijking van boek en film mank gaat en hier moeten we dus gaan zoeken naar andere, nieuwe en voomamelijk cirte- matografische kwaliteiten van in dit geval De Krab met de Gulden Scharen.

De film is goed getekend, in sommiqe geval- len zelfs beter dan het boek dat uit ik meen stamt, toen Herge zijn stijl nog niet helemaal geperfectioneerd had. Bijvoorbeeld de blik op de Antwerpse haven is van een schoon- heid die alleen in de laatste en de hertekende albums bereikt werd.

Een shot van de kade van Bagghar benadert zelfs de gevoeligheid van de avant-garde striptekenaar Jacques de Loustal. De scenes in het ruim van het vrachtschip de Karaboudjan zijn vol suspence verf ilmd in de beste traditie van Alfred Hitchcock met goed spannende muziek eronder.

Vergelijking Inhoudelijk is de vergelijking met het boek natuurlijk wel goed te maken en daar heeft het origineel toch mijn voorkeur. De achwekkende en opvoedend bedoelde rode draad van het alcoholisme van kapitein Haddock is in de film dermate afge- zwakt dat juist de geheel-onthouderig belerende ondertoon wegvalt, waardoor 's kapiteins dronkenschap van haar functio- naliteit wordt beroofd.

Het beroemde plaatje waarin de ont- moeting van Kuifje en Haddock staat opgetekend en waar Kuifje gewapend met een pistool "SjtL. Wat is dat toch voor zelfcensuur? Politiek correct Verder is het geheel in een nieuw jasje gestoken. Zo is de opi- um in het ruim van de Karaboudjan veranderd in 'drugs', wat op z'n Vlaams uitgesproken wordt met een 'g' die juist van boven de Moerdijk lijkt te komen. Dat de smokkel van drugs van Antwerpen naar Noord Afrika wat minder geloofwaardig is dan van opium, deert de makers blijkbaar niet zo.

De mees- terlijke vloeken van kapitein Haddock zijn grondig op politieke correctheid ge- screend. Exit derhalve 'Basjie-Boezoeks', 'Zoeloes' en Turkse mutsen'. Gelukkig houden we de zandvlooien, wildemannen, kwallebehangers, tapijtkevers, wafelijzers en beeldbestormers.

Ook de 'drugsbaron' Omar ben Salaad dreigt niet langer Jansen en Janssen levend te villen; zij moeten het nu doen met niet meer dan geselen. Wellicht de gunstige invloed van Amnesty International? Bij deze afzwakkingen en toevoegingen zet de ware liefhebber misschien zijn vraagtekens, maar in feite doen ze er niet zoveel toe wanneer je de film onafhankelijk van het album beschouwt. Verder is het voor de film wel jammer dat het gestuntel van de beide besnorde detectives in bewegend beeld net iets te f lauw is.

Ook doet zich het vreemde verschijn- sel voor dat juist de filmische kwaliteit die de albums in hoge mate kenmerkt, grotendeels verloren gaat in de tekenf ilm-ver- sie. Mooie tekenfilm At met al vind ik het echter een mooie tekenfilm in it's own right, die de vergelijking met andere Europese en Amerikaanse tekenfilms op een bescheiden manier best aankan, maar die niet al te nauwkeurig met het origineel moet worden vergele- ken. Ik zou de slotwoorden van Bunji Kuraki uit de film willen overnemen waar hij met Oosterse ondoorgrondelijkheid of Vlaamse onnauwkeurigheid zegt: Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met de redactie.

Doe dit bij voorkeur schriftelijk. Stuur een kaartje of brief naar: Elke nieuwe abonnee krijgt een wel- komstgeschenk. Voor onze abonnees van het eerste uur hebben we een speciale aanbiedfng bij verienging van het abonnement Let op de brief die te zijner tijd in de brievenbus valt!

CD-i Magazine bestaat nu ruim een jaar. Heb je in de tussentijd een nummer gemist of wil je je verzameling CD-i Magazines compleet maken? Met ingang van dit nummer kun je oude nummers nabestellen.

Op dit moment zijn alle oude CD-i Magazines nog voor- radig. Een brief je met vol- ledig ingevulde girobetaalkaart of eurocheque kun je sturen naar Haarlems Uitgeef Bedrijf o. Deze paleisstad met een oppervlakte van meer dan zeven- honderdduizend vierkante meter her- bergt zo ontzettend veel Chinese kunst en cultuur dat het uitbrengen van een CD-i hierover zonder meer terecht is, hoewel natuurlijk lang niet alles op een CD-i kan worden samengebracht.

Hans Stavleu The Forbidden City er gelegenheid van de ste verjaardag van het Paleismuseum in Bejing is een interactieve rondreis door deze voormalige Verboden Stad gemaakt. Nadat sinds een aantal fotoboeken zijn verschenen over paleizen, schatten en het dagelijkse leven in deze fameuze stad, werd het tijd een en ander te combineren tot een interactieve documentaire.

Een voile twee jaar is aan deze Engelstalige internationale produktie gewerkt om zodoende een nauwgezette beschrijving te geven en daarmee tegelijkertijd promotie te maken voor het museum en voor China in het algemeen en de Chinese taal en cultuur in het bijzonder.

Dat wellicht ook wat ambtelijke zaken hebben meegespeeld in deze vrij lange produktietijd vertelt de geschiedenis niet. Een beetje gespannen omdat je bij het onderwerp De Verboden Stad enigszins het gevoel hebt ooggetuige te zijn van niet zomaar een verboden stad maar vooral van een min of meer verboden periode.

Het laat je de tijd meebeleven van een heel bijzondere mix: Proeven en voelen Dat gevoel wordt grotendeels bewaarheid als je beztg bent met de interactie in The Forbidden City. Na een rustrge, bijna langza- me inleiding kun je kiezen uit drie belangrijke onderdelen van de CD-i: Zo kies je je eigen wegen door de verboden stad en beweeg je je door op speciale pictogrammen te klikken, die bedoeld zijn om verder in een hoofdstuk te gaan of terug te keren naar het vorige hoofdstuk.

Natuurlijk zijn er ook picto- grammen om het programma te beeindigen of overzichten te krij- gen. Onderwerpen in een hoofd- stuk worden door middel van klikbare voorwerpen aangege- ven. En overal waar je komt, voel en proef je de Chinese sfeer. En dan bedoel ik niet de ambiance die je in een westers Chinees res- taurant ondervindt, maar echt eentje uit De Verboden Stad en ailes dat daarbij hoort.

Ming en Qrng In prachtige beelden van foto's met stadsgezichten maar voor- namelrjk van uitstekend geconserveerde tekeningen en schil- derijen en voorzien van passende, meestal Chinese, muziek geeft de disc een goed inzicht in vele aspecten van De Verboden Stad en zodoende tegelijkertijd voor een deel van het dagelijks leven van het voorbije China. Het sleept je werkelijk mee in allerlei aspecten van het leven in die wonderbaarlijke stad.

Want zo wist ik niet dat er naast het drinken van thee en het genieten van keizerlijke diners er eveneens zeer urtgebreide picknicks en barbecues werden gehouden.

En via de getoonde beelden is het mij dui- delijk geworden dat naast theater en opera er een behoorlijke rol was weggelegd voor het spelen van Go.

Het is zeker aardig te bedenken dat ze daar toch heel wat tijd in moesten stoppen, met al die vele bijvrouwen die ze hadden! In dit uitgebreide hoofdstuk valt er ook nog een en ander te weten te komen over een aantal belangrijke keizers, waaron- der The Last Emperor 1 Pui Yi.

Van hem is er wat fotomateriaal te zien en worden er stukjes uit zijn dagboek The Life of an Emperor voorgedragen. En aftes dat wordt getoond is even indrukwekkend. Of je een koperen of bronzen draak ziet, een tekening van een man met bloemen in zijn haar, geschiedenis gesneden in jade, een kteurrijk geschilderde vaas, een in hout uitgesneden borstelhouder of een met goud beslagen windmolen-klok, alles is even gedetail- leerd, aangrijpend en overweldigend.

Een van de onderdelen binnen het hoofdstuk Architecture laat in een dertigtal schilderach- tige beelden een en ander van de stad zien.

Aan de hand van gebouwen, hek- werken, pilaren, plafondbe- schilderingen en tuinen krijg je een zeer romantisch idee van het leven binnen de muren van de stad. Door dat ook nog eens in verschillen- de jaargetijden te laten zien, wordt het beeld compleet: Maar de disc toont veel meer aspec- ten die met artisticiteit en architectuur te maken hebben.

Bouwtekeningen en -concepten kun je onderzoeken, structuren zijn met behulp van animaties en foto's te ver- gelijken en in het onderwerp Decorations kun je onder andere het belang van kleur leren. Bovendiem kun je daar ook nog eens mee aan de slag. Je kunt met een simpele klik daken en muren van een kleur voorzien en is de kleur- combinatie die je hebt gekozen een belangrijke dan kun je daarover extra informatie krijgen, zodat je spelenderwijs leert hoe kleur bijdraagt in rang en status.

IndruHiiiehHenda impressie Als je ooit, zoals it een minicursus calligrafie hebt gevolgd dan weet je in onze westerse beschaving dat het niet meevalt netjes te schrijven. In China is calligrafie veel meer dan schoonschrijvea het is een ware en hoogwaar- dige vorm van kunst die al in de vroege kinderjaren wordt aangeleerd. De CD-i laat dan ook heel duidelijk zien dat schijnbaar in de haast geschreven krabbels op een vel rijstpapier prachtige uitgebalanceerde penseelstreken zijn die met uitermate vaste hand zijn neergezet.

Het moet worden gezegd dat je een positief gevoel overhoudt van deze stad en dat je van negatieve perikelen uit de voorbije Chinese perioden weinig bemerkt.

Maar zoals nu de thema's archi- tectuur, kunst en cultuur in beeld worden gebracht, heb je aan 90 minuten 'bright sight of life' meer dan voidoende. Geen hit meer zonder clip en vaak iijkt het erop dat de muziek alleen nog maar verkocht wordt op de kwaliteit van de clip. Met klassieke muziek ligt dat anders. Andre Rieu heeft al eens hewezen dat dat wel zo is.

Nu ligt er een tweetal Video CD-titels in de winkel dat het nut van beeld eens te meer aantoont. Om maar meteen met de deur in huis te vail en: Bach en de Gran Partita van W.

Klassiek in beeld Bach en Mozart in een videoclip Het bedrijf Columns Classics heeft een serie klassieke werken op de markt gebracht met onder andere Haydn, Handel en Monteverdi. Deze serie behandelt de grootste klassieke werken uit de muziekgeschiedenis op een zeer stijlvolle manier. Niet "Alle 13 Klassiek", maar een gedegen keuze uit de belangrijkste werken.

Muziek om naar te kijken. Je weet wel, het zondagmor- gengevoel, het zachtgekookte eitje en de twee warme croissants hebben heer- lijk gesmaakt en je hebt behoefte aan mooie muziek. Dan zit je hier goed. Brandenburger Concerten Johann Sebastian Bach stond in zijn tijd al bekend als een der grootste compo- nisten aller tijden. Hij was niet alleen componist, maar bespeelde ook als geen ander het clavecimbel. Dat is te horen in zijn stukken, waarin het clavecimbel altijd een hoofdrol speelt.

Htj was niet alleen een groot voorbeeld voor alle klas- sieke componisten die hem volgden, zoate Mozart en Vivaldi, maar heeft nog steeds mvfoed op de hedendaagse muziek. Zowel Jazz- als popmuzikanten assieke manier van harmoniseren waar Bach groot- meester m was.

Geschreven voor een kleine kamer- bezetting behoren deze concerten tot de meest vertolkte klassieke werken. Bach wist altijd een wiskundige boodschap mee te geven aan zijn werk.

Zo heeft de Christuspartij in de Mattheus evenveel noten als de dagen die Christus heeft geleefd. In andere werken had Bach weer een anagram van zijn naam verbor- gen. Het is niet zeker, maar het gerucht gaat dat de Brandenburger concerten evenveel noten bevatten als het aantal inwoners van die stad op dat moment. Divertimenti 8 en 16 Laatst hoorde ik in een film iemand zeggen: Denk je dat ze bij Mozart, toen hij op zijn vierde al zat te com- poneren niet hebben gezegd: Hoe verguisd Mozart in zijn tijd dan ook geweest mag zijn, hij wordt nog steeds als een genie gezien, die zijn inspiratie van God zelf kreeg.

Het Crakow blaasensemble vertolkt zijn Divertimenti 8 en 16 op meesterlij- ke wijze. Heel intiem, vanwege de niet al te grote bezetting, komt deze muziek tot je. En het is nog niet vervelend om naar te kijken, ook. Het perfecte geluid draagt werkelijk bij tot een heel aparte ervaring.

De madri- galen en liederen die tot dan toe waren gecomponeerd, waren alleen ver- tellend. In de renaissance, waar Monteverdi een grote naam in was, vertelden de liederen vaak over de oude Romeinse goden. Liefdesliederen, dat wel, maar niet echt sappig om naar te kijken. Hij voegde het element theater toe aan de muziek. Zo ontstonden de scenas, klei- ne muzfkale toneelstukjes van ongeveer tweeeneenhalve minuut. Omdat hij gewoon in dienst was bij de hertog van Mantua, werd hem opgedragen muziek te schrijven voor in het Palazzo Te.

Deze Madrigali Erotici klinken de meesten van ons in de oren als stijve, godsvruchtige liederen, rnaar niets minder is waar. Emotie Wanneer je tegenwoordig naar een concert van madrigalen gaat, kom je meest- al in een kerk terecht, waar de zangers stijf de ijle klanken zingen zoals ze bedoeld zijn. Met een melancholieke blik proberen de uitvoerders koste wat kost iedere emotie te onderdrukken. Want ze weten wel beter.

De teksten varieren van de meest overdreven vunzigheden tot passionate liefdesbetuigin- gen.


gratis pje biljartbal in kut

En steun de campagne van GeenPeil! Dat er vele mogen volgen. Hier heb je mijn bijdrage. Wat een schaamteloze bende in die 2e kamer! One Holland, No EU. Fight terror from Brussels and IS. Laten we een heerlijk Holland hebben, zoals het was. Niet een gestressed Nederland omdat ik iedere dag moet werken om corrupte mensen en landen op de been te houden. Alles helpt, het is nu belangrijker dan het ooit zal worden! Doe ook mee, nu je nog wat kunt kiezen Weg met de regenten, de macht terug naar de burger.

Niet zo moeilijk met internet!! Veel success met campagne. Red de Democratie die Klerenlijers in den Haag verneuken de Democratie. We hebben gehoord dat Porosjenko onze democratie totaal niet echt serieus neemt.

Hopen dat Nederland echt recht is van lijf en leden! Door omstandigheden tijdelijk in de bijstand. Maar liever een week droog brood eten dan onze democratie te grabbel laten gooien door ons burgerhatende kabinet. Ook wij van Klapjes.

Kom in verzet links is te lang aan de macht geweest, en wordt tijd dat de pluche plakker opdonderen. En dat geld voor nep rechts VVD. Ik ga uit van Kunnen jullie plan B in werking zetten en Oekraine om kopen. Onze stem moet gehoord worden, als we daarom vragen.

Ik geef graag en ik kijk uit naar de campagne die uniek zal zijn in het democratische proces en die Nederland in een nieuw tijdperk zal werpen; het tijdperk dat de burger écht gaat meebeslissen en meebesturen. Voor het verdrag, wil wel dat mijn stem kan meetellen dus mijn bijdrage is voor de opkomst!

Misschien moet de mogelijkheid tot aanklagen eens bekeken worden. Laat dat labbekak zooitje in Den Haag maar zien waar de burger toe in staat is. Namens het vrouwelijk volk met een warm hart voor de democratie: Weg met de EU! Leve een souverein Nederland - baas in eigen land! Allang geleden het zinkende schip verlaten, maar toch: Als onze 'vertegenwoordigers' het niet doen, doen we het zelf wel.

Ik hoop dat ik wat mee zal krijgen van de campagne. Niet geschoten is altijd mis. Als er gezeurd wordt over zwarte piet, zal ik me dan maar druk gaan maken over "Frau Antje"? Daan van der Keur.

Ga door en schop dit waardeloze kabinet wakker. Heb je getekend voor het referendum dan ben je voor echte democratie. Hou vol, leve de democratie, Groetjes van jullie trouwe reaguurder "Telelezer". Betalen om te kunnen stemmen Maar als mijn stem dan nu eindelijk eens echt meetelt, is het geen geld! Veel Succes Geen Peil. Ik ben dat stel anti democraten spuugzat. En ik hoop velen met mij.

Elke Euro hier naar toe, gaat niet naar die 3 miljard, of Griekenland enz Graag een bijdrage geleverd om de democratie te behouden. En de 3e hoer moet zo hard laggen dat ze over der krukje heen zakt. EU ga eens snel deaud Oh, en die obstruerende ratten op het Binnenhof ook, als het even kan. Wie het organiseert zou niet uit mogen maken. Ik ben er nog niet uit of ik voor of tegen ga stemmen, maar het initiatief verdient alle steun!

Als vvd en pvda het niet doen van mijn ons geld, schande! Dan lap ik wel beetje extra! Wij willen de democratie weer terug. We kotsen van en op de EU en alle eurofielen. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik aan deze 25 euro meer lol ga beleven dan aan die enorme bak geld die ik via de belastingen jaarlijks afdraag.

Weg met de EU, weg met de corruptie. Als onze politiek leiders niet naar het volk willen luisteren, regelen we het zelf wel. Maar wel opgesoderflikkert uit de Tweede Kamer. Eigenlijk doodzonde dat deze campagne nodig is. Maar net als bij het binnenslepen van dit referendum doen we het deze keer ook maar weer zelf. Op naar GeenPeil 2. Er valt met dit kabinet nog veel meer te peilen. Omdat de overheid Democratie haat en z'n reet afveegt met de belangen en meningen van de burger, moeten wij 't zelf maar doen.

Laat die arrogante zakkenvullende hufters in Den Haag maar ongezien de tyfus krijgen. De democratie heeft een prijs, een prijs die wij allen moeten betalen. Als ik geenpeil niet indirect via mijn betaalde belasting kan steunen doe ik het wel direct. Top dat jullie dit doen! Ga zo door en iedereen moet gaan stemmen! Er is tegenwerking in de democratie.

De macht ligt niet bij het volk. Er is sprake van enorme hersenspoeling. Kijken kost een uurtje. Niet kijken het leven van ons allemaal. Enfin, hier piek voor deze TOPactie. Ja Mark je blijft teleurstellen. Goed bezig Geen peil! Stop timmermans, schulz, merkel, rutte, verhofstad, junker. Zet hem op, maar wees harder op de inhoud en minder hard op de persoon. Alstublieft GeenPeil, mijn best bestede vijfenvijftig gulden en negen cent sinds lange tijd.

Veel succes, jullie verrichten prachtwerk en hopelijk leidt het wederom tot een prachtresultaat! Dikke vette pech voor de despootjes van de VVD. Wij zijn het volk! Dit kost mij minder dan straks als extra belasting voor fokking Ukrainia. Wat nou "stem ja of nee", het wordt gewoon een dikke NEE! Omdat democratie, en dus ook zo nu en dan de vraag naar de mening van het volk, van mij wél iets mag kosten! Dat dit referendum in goede orde kan plaatsvinden is van groot belang voor onze democratie, en daarmee voor onze toekomst.

Als we het aan de dames en heren op het pluche overlaten is het snel afgelopen met onze zo bitter verworven vrijheden en democratie. Ík wil dat in ieder geval NIET! Gebruik dit tekstveld om een boodschap mee te geven. Deze wordt op de projectpagina bij je donatie weergegeven. Jammer dat onze volksvertegenwoordiging niet snapt waar het in het referendum over gaat. Zelfs de mensen in Okraine zeggen dat we gek zijn als we ze toelaten.

Ik ben het lang niet altijd met jullie eens, maar deze ver-van-je-bed-show moet echt stoppen. Of je nu voor of tegen het verdrag bent, strijdt in ieder geval VOOR democratie en tegen sabotage door de Haagse politieke elite. Nederland moet weer geregeerd worden door Nederlanders.

Trap Brussel eruit, wij bepalen ons eigen beleid en toekomst. Zorg er nu maar voor dat het referendum er komt, want ik moet km vliegen om 1 stem uit te brengen. Naai Den Haag en Europa een oor aan zodat ze eindelijk eens gaan luisteren! Die k gaan we op z'n minst verdubbelen. Op naar de 6 nullen! Laat ze in Den Haag en Brussel maar flink het dunne door de broek lopen!

Hierrrrrrrr met die democratie! Stop die vuile linkse eu bende die ons eens zo mooie landje steeds verder naar de knoppen helpt!!! Stop die vuile linkse democratie hatende facisten die zich antifacisten noemen!

Ik wil mijn land terug, nu!!! Onvoorstelbaar dat die Haagse pluche zitters eerst het referendum aanvraag proberen te saboteren en vervolgens het behaalde referendum wederom proberen te saboteren. De EU, Grieken, Turken en vluchtelingen kosten miljarden en nu is er geen geld voor een fatsoenlijk debat en bekend maken van het referendum onder de bevolking!

Doneer en laten we het zelf maar weer doen! Wat Erik de Vlieger zegt: Als ze het in Den Haag niet willen doen, doen we het zelf wel!!

Als het nepparlement niet voor democratie wil staan dan moeten we het zelf maar doen. Ik ben Sint niet en het is me alleen te doen omdat de EU geen fatsoenlijke alternatieven biedt. Geef om en voor democratie nu het er nog enigszins is En als je denkt dat je geen bijdrage kunt missen uit je huidige budget Hoop dat er weer wat mensen wakker worden en betrokken raken bij de politiek. Nederland wordt verkracht en we zullen ons toch zeker wel verzetten?!

Een paar biertjes minder is niks in ruil voor democratische zelfbeschikking. Voor dit bedrag graag tanks kopen om het zooitje uit te roeien. Eigenlijk kan ik dit geld momenteel niet missen, maar dit vind ik belangrijk. Go go Geenpijl troopers! Dit is DE manier om referenda binnenkort weer uit het democratisch bestel verwijderd te krijgen, dat verdient steun. Rutte naait alle Nederlanders voor een leuk baantje. Erger krijg je ze niet.

Ascher heeft het over PVDA idealen. Als Drees had geleefd had hij ze allemaal voor een vuurpeleton gezet wegens hoogverraad. Voor te weinig stemhokjes stel ik mijn woning en kantoor beschikbaar om daar uw stem uit te brengen. Omdat ik dacht in een democratie te wonen. GeenPeil laat zien hoe een democratie moet werken. We gaan voor meer openheid in het bestuur van Nederland. Het is tijd om het heft in eigen hand te nemen.

Hoop dat iedereen bijdraagt, als vrijheid en democratie afdwingen geld moeten kosten, dan zij dat zo Geheel Nederlandstaiig en ook geheel gericht op het Nederlandse taalgebied, Een standaardwerk ats encyclopdie met meer dan 1 De encyciopedie is zowel alfabetisch te benaderen aJs interactief via interessegebieden aJs geschiedenis, sport; geografie, cultuur en entertainment De encyciopedie bevat onder andere meer dan 1 Voorai de rd kon velen minder mentator Engels.

Kon dit nu niet gewoon in het Nederlands? Alles aan deze schijf is Nederlands, zeker het gesproken woord. Nederland en Belgie zijn bij het maken van deze disc het uitgangspunt geweest. Beide landen zijn in alle opzichten ruim vertegenwoordigd. Op de reeds in omloop zijnde encyclopedieen waren ze de bekende spelden in de hooi- berg; een regel en een foto, dat was 't dan. Eindelijk kunnen we nu te kust en te keur informatie opvragen over onze eigen geschiedenis, aangevuld met informatie uit de rest van de wereld.

Nederland en Belgie zijn het centrum van de wereld. Negen categorieen Wie de indeling van deze encyclopedie ziet, moet denken aan die van de disc Dit was Ook hier bestaat het beginscherm uit negen vakken die ieder een categorie vertegenwoordigen.

Achter deze knoppen gaan de wereldse gebeurtenissen schuil. Deze categorie vertoont de meeste overeenkomsten met de encyclopedie in boekvorm. Je kunt zoeken op letters en woorden. Je bent niet gebonden aan de alfabetische volgorde en je hoeft geen ander boekdeel ter hand te nemen wanneer je na de 'D' over wilt stappen op de T.

Telkens volgt er tekstuele uitleg, in het Nederlands natuur- lijk, die je op je gemak kunt doorlezen. Wanneer je met de cur- sor over de tekst beweegt, lichten er woorden rood op. Door op zo'n woord te klikken, krijg je uitleg over de betreffende term of wordt er informatie gegeven. Dit is een geweldige manier om associatief en dus geheel wiliekeurig allerlei kennis op te doen. Ook kun je bij deze grasduin-methode boven de tekst symbool- tjes tegenkomen. Door er op te klikken zie je dan een foto f hoor je een geluidsfragment of kun je een filmfragment bekijken.

Houd je hier niet van en loop je liever de categorieen stuk voor stuk door, dan kan dat natuurlijk ook. Ga terug naar het begin- scherm, iets dat te alien tijde kan, en roep op die manier de informatie op. Onze recente geschiedenis is opgedeeld in zes rubrieken, die keurig, links op het scherm onder elkaar staan: Wanneer je een rubriek aanklikt verschijnt rechts de gedetailleerde inhoud ervan. Daar vind je een wereldbol of - in een minischerm - bewegende beel- den.

Klik erop en het eerste film- pje begint. Je kunt op deze manier alle filmpjes uit de betreffende categorie afspelen. Aan het eind van ieder filmpje verschijnt automatisch een menubalk - die je zelf ook elk moment kunt oproepen - met daarop een pijl om naar het volgende te gaan. Tekst Ook kun je op elk gewenst moment tekstuele uitleg krijgen. Door de oplkhtende woorden hyperlinks aan te klikken, kun je weer krcs kras door de encyclopedie wandelen.

De disc bevat maar liefst 1, iljoen hyperlinks, zodat de D film ipeilt zieii if In Dalioll, to tie nAtnjo toeKomft. En nog heb ik lang niet alles diepgaand kunnen bekijken. Er zit zoveel informatie op deze disc, daar kun je je weken mee vermaken. Daarnaast blijkt uit alles dat er zeer veel tijd is gaan zitten in het ma van de disc en er zeer veel aandacht is besteed aan de vormgeving en het bedieningsgemak. Dat blijkt onder andere uit complete stambomen van het Nederlands en Belgisch koningshuis.

Als achtergrond zijn de nationale vlaggen gebruikt Wanneer je de schijf bekijkt en je probeert je voorte stellen wai voor schema de makers in elkaar hebben gezet om alle ii matie op de juiste plek te krijgen, dan heb je daar zeker eei paar Billboards voor nodig. Het aantai verbindingen en linken dat er in zit is enorm. Boek of CD-it e vraag die altijd nog wordt gesteld, is of een schijf de 24 boekdelen kan vervangen?

Ik denk dat die vraag niet helemaal eerlijk is. In boeken kun je vreselijfc veel tekst kwijt en dus uit- gebreide analyses van elk onderwerp geven. Hoewel, ook in de 24 delen staat meestal slechts summier iets verteld over een veldheer, Rom rnse keizer of een vorst van deze tijd. De verge- lijking tussen boek en CD-i gaat simpelweg niet op onndat het Philipscdi. Duidelijk is wel dat de bewegende beelden en het gesproken woord van de CD-i essentiele informatie toevoegen. Zoals de oude Chimezen immers al wisten; een beeld vertelt misschien wel meer dan 10 pagina's geschreven tekst.

Een encydopedie in boekvorm of een encyclopedic op CD-i zijn twee totaal verschillende encydopedieen; de een hoeft de ander niet te vervangen.

Toch een vergelijkingl Wanneer je de CD-i en de boeken dan toch met elkaar ver- gelijkt, omdat ze nu eenmaal beide in de winkel te koop zijn, dan wint de CD-i het wat betreft het aantal keren dat je 'm raadpleegt. Naast informatief is de CD-i gewooi leuker en bovendien makkelijker in het gebruik. Je r niet steeds een nieuw deel uit de kast te pakken. Je slechts op het woord dat je zoekt en de informatie ver- schijntopjescherm. Alles op een rij e encydopedie bevat meer dan illustraties, ruim 30 minuten film, 2 uur muziek, ruim 60 documentaires, drie- dimensionale animaties, gesproken bloemlezingen, con- ferences van bekende cabaretiers, interactieve geografische kaarten en exclusieve interviews.

Naast deze ongekende mogelijkheden kun je als extraatje gebruik maken van de memo-functie. Favoriete onder- werpen kun je opslaan op een elektronisch memo-velletje vergelijkbaar met de favorite track selection bij een CD- speler. Wanneer je alles van je eigen keuze wilt zien, dan laat je de onderwerpen van je memo gewoon achter elkaar afspelen. Bij de start vflfi het spel word je benaderd door de vriendin van de vermoorde Johnny Rock, Zij Wijft net aEs de private eye verier naamloos, maar haar bijnaam is Red.

Dat kan alleen op haar rode jurk slaan, want ze is zo blond ats het «saar kan. Volgens Red zijn er vief verdachten, die zij aarakfidt ats de 'vier ziektes'. Ik liep naar kantoor in de hoop in gezelschap van een bodempje whiskey wat achterstallige post te kunnen doorne- men. Vaag schijnsel uit wachtkamer hoorde deze gedachte meteen de zompige grond in: Je begrijpt het al, hier is sprake van een verlopen prive- detective, terug in het Amerika van de jaren 30, een pertode waarin gangsters het leven in de grote steden beheersen.

De tijd ook van de droog I egging, Al Capone, de Untouchables en machinegeweren in viool- kisten. Een van de slachtoffers van al dat geweld is de populatre zanger Johnny Rock.

Dit keer sta je niet als toeschouwer detective in tte trottoir, jij bent die prive- ts Marlowe-stijl. Het blijkt dat Johnny een kluis had, en volgens Red bevat deze een aanwijzing over de tdenttteit van de moordenaar.

Helaas weet ze de com- binatie van de kluis niet, maar ieder van de vier verdach- ten is in het bezit van een getal van die combinatie. Het komt er dus op neer dat je vier lokaties moet bezoeken, om zo achter ieder getal te komen. Vervolgens moet je Johnny's zwaar bewaakte landhuis binnendringen en de safe zien te bereiken.

De inhoud van de kluis leidt je dan uiteindelijk naar de moordenaar. Dat is heel in het kort het verhaal, maar natuuriijk gaan er heel wat uurtjes voorbij voordat je de moordenaar kunt overdragen aan de politie.

Who shot Johnny Rock is een full motion videospel dat veel weg heeft van Mad Dog McCree, en het is dan ook gemaakt door hetzelfde soft- warehuis. Net als in Mad Dog beweeg je een cursor over het scherm, waarmee je op de uit alle hoeken en gaten opduikende gangsters kunt schieten. Alleen de omgeving is eigenlijk anders, want in plaats van het Wilde Westen heb je rtu te maken met een stad vol gangsters. Bij de start van het spel kun je de besturingsmethode selecteren: Als we voor dat laatste kiezen, begint de 'interactieve film', in het kantoor van de detective.

Red zit aan je bureau en legt net uit wat ze van je wil. Op dat moment komt je secretaresse binnen, met een telegram- bezorger. Plotseling trekt deze echter een pistool en schiet je neer. Als je vervolgens weer wakker wordt, staat er een dokter over je heen gebogen. Na het maken van enige sarcastische opmerkingen lapt hij je weer zodanig op dat je een nieuwe poging kunt wagen. Een leuke vondst is dat je het spel niet start met een bepaald aantal levens, maar met tweeduizend dollar, ledere keer dat je geraakt wordt, kost je dat een deel van het geld iemand moet tenslotte de doktersrekening betalen.

Zodra je de dokter niet meer kunt betalen, laat hij je zonder medelij- den doodbloeden. De volgende keer dat de boodschapper binnenkomt, ben je natuuriijk beter op je hoede. Toch valt niet altijd te voorspellen wanneer er iets gebeurt De scenes zijn name- lijk niet steeds exact gelijk en bovendien worden ze niet altijd in dezelfde volgorde afgespeeld.

Het pistool heeft uiteraard verreweg onze voorkeur, al is de muis een rede- lijk alternatief om de cursor snel naar de juiste plek op het scherm te leiden. Na het kiezen van de besturing verschijnt het hoofdmenu, waarop onder andere de moeiiijkheidsgraad kan worden ingesteld makkelijk, medium of moeilijk. Welk niveau je kiest, bepaalt onder andere de hoeveelheid gangsters per scherm, hoe snel ze reageren en met hoeveel kogels je het spel start , of Daarnaast biedt dit menu een aantal opties, zoals net opsiaan of laden van een spel, het beiden met een verdacht uitziend pakje.

Een van de twee zal het vuur op je openen, maar welke is steeds verschil- lend. Als je de verkeerde neerschiet, moet je smartegeld betalen aan de familie van de onschuldige. En je raadt het al, dat betekent dus minder geld om een eventuefe dok- tersrekening te betalen. Vm ifikakt Uiteraard speelt het spel zich niet uitsluitend af in je kan- toor.

Zoals gezegd zijn er vier verdachten, die ieder op hun eigen lokatie te vinden zijn: Ieder van die lokaties moet bezocht worden, je kunt zelf kiezen waar je begint. Soms krijg je echter een telefoontje of een andere aanwijzing. De lokaties waar je naar toe i staan op een soort kaart van de stad. Behalve die vier plaatsen zie je daar ook nog je kantoor, een wapen- winkel waar je extra munitiie kunt kopen ats je al te gul Kit omgesprongen met je kogels en het landgoed van Johnny Rock.

Die laatste lokatie kun je pas bezoeken als je de vier aanwijzingen hebt verzameld. Na het kiezen van een lokatie begint de pret pas goed. De meeste lokaties bestaan uit meerdere schermen, die in willekeurige volgorde verschijnen.

Als je bijvoorbeeld naar de garage gaat, moet je niet vreemd opkijken als de route via de bioscoop of een hotel leidt. Hoe dan ook, je wordt van alle kanten constant beschoten door gangsters. Soms zijn ze zelfs vermomd als onschuldig dametje met een kinderwagen, dus vertrouw niemand!

Sommige gangsters staan ook gewoon weer op als je ze geraakt hebt zodat je ze nog een keer moet neerschieten. Het is dus zaak om goed te blijven opletten, zeker ook omdat je moet voorkomen dat je onschuldige voorbijgangers neer- schiet. Je moet dan dus nog een keer een bezoek brengen aan die lokatie, waar je uiteraard weer op de nodige tegenstand stuit.

Na het uitschakelen van alle gangsters geeft Johnny's moordenaar zich uiteindelijk over, waarna hij of zij scheldend en tierend afgevoerd wordt door de inmiddels gewaarschuwde politie.

Kies je de verkeerde lokatie of bezoek je tijdens het verzamelen van de aanwijzingen een lokatie waar je al een keer geweest bent , dan word je onherroepelijk neergeschoten door alle aanwezige gangsters.

Waarschijnlijk komt dat door de grotere variatie in loka- ties, en door het feit dat je ook nog een beetje moet puz- zelen al is het dan maar in heel beperkte mate om een moord op te lossen. Een uitkomst is verder dat je je wapen niet steeds hoeft bij te taden, zoals de six-shooter in Mad Dog. Jammer is wel dat het spel vrij snel uit te spelen is, vooral als je regelmatig gebruik maakt van de save-optie.

Omdat er drie speelniveaus zijn en in feite vier verschil- lende scenario's, is daar echter wel overheen te komen. Een ander minpuntje is dat de gangsters soms erg slecht voor zich houden. Als je er in slaagt alle gangsters op een bepaalde lokatie uit te schakelen, bereik je de verdachte. Deze geeft je vervolgens een aanwijzing, in de vorm van een afbeelding van een voorwerp.

Later moet je in Johnny's huis die vier voorwerpen opzoeken, waarna je een cijfer van de combinatie krijgt. Je moet de voorwer- pen echter wel in de volgorde kiezen waarin je ze gevon- den hebt want anders werkt de combinatie niet. Voor de rest ziet het spel er echter prachtig uit en ook het geluid is prima in orde. De ratelende machinegeweren, oorver- dovende explosies en uiteraard de gesproken teksten doen niet onder voor een echte spee!

Een B-film weliswaar, maar dat is juist de charme van het genre. Misschien vindt Philips dergelijke spellen fe gewelddadig, "en is het gewoon toeval.

Oit spel is namelijk voorzien van een briljan- te intra, waarin te zien is hoe een ruimteschip over een futuris- tisch landschap vliegt. Voor wie nog nooit van het spef gehoord en het achl ztet de wereld er een stuk anders uit dan nu, Technologie is h sleutelwoord en robots hebben alle werkzaamheden van de mens overgenomen, Electrocorp is de grootste robotfabrikant en maakt zowel militaire als industriefe droids.

Het hoofdkan- toor van dit bedrijf is gevestigd op de planeet Metropolis 4. Een van de redenen van het succes van Electrocorp is de door hen ontwikkeide Supervisor Droid, Deze robot is eigenlijk zoiets ah de manager van de toekomst, en ziet toe op de pro- duktie van nieuwe robots. Bestudeer de informatie op dit scherm aandachtig, want het kan je goed van pas komen tijdens het gevecht!

Elect rocorp stuurt daarom een Cyborg half mens, half robot naar Metropolis 4, in een poging te redden wat er te red- den valt Omdat de Cyborg geen echte robot is, is hij immuun voor het virus. Je ziet de Cyborg achter een soort regelpaneel staan. Daarboven bevindt zich een scherm, waarop je de opties kunt zien. De volgende optie is of je wel of geen filmpjes wilt zien tussen de gevechten door sowieso alleen mogelijk als je een Digital Video Cartridge hebt.

Die filmpjes zijn fantastisch om te zien, met vloeiend bewegende, gerenderde grap- hics, Het nadeel is alleen dat het even duurt om ze te laden, zodat het spel wat trager word!

De eerste paar keer wil je die zeker zien, later wil je waarschijnlijk meteen door met spelen, Vervdgens kun je het aantal ronden per gevecht invoeren: De laatste optie is de zogenaamde screen shake, die je in of utt kunt schakelen.

Als je dit ingeschakeld laat, schudt het scherm helernaal mee all ee~ de robots tegen de grond geslagen wotdt en ot twpe spelers En dan is het tijd voor je eerste gevecht. Je kunt ROTH alleen of met z'n tweeen spelen.

Bij de testversie die wij gespeeld hebben werkU dat laatste echter nog niet, want in een gevecht tussen twee spelers reageerde slechts een van de robots zelts als we zowel de afstands- bediening en de Gamepad gebruikten. Tijdens een two-player game kun je de Cyborg tegen een robot naar keuze laten vethten, maar niet tegen de Supervisor. Eventueel kun je ook twee Cyborgs tegen elkaar laten vechten. Als je alleen speelt, gebeurt dat tegen vijf computergestuurde droids, plus de Supervisor zeif.

Je eerste gevecht is tegen de zwakste robot, de loader Droid. Deze wordt meestal gebruikt als een soort magazijnhufpje, en te eigenlijk niet zo geschikt om te vechten.

Het is echter een taaie tegenstander, die behoorlijke klappen kan uitdelen met z'n uitrekbare armen. Voordat het gevecht begint, krijg je eerst de nodige informatie over je komende tegenstander. Z'n soortnaam bijvoorbeeld, plus z'n intelli- gence, kracht, gevechtsmogelijkheden, zwakke punten en de mate Gorilla gevechten zerf worden van opzij gezien, waarbij het opvalt hoe mooi de robots en de achtergronden er uit zien, De Cyborg heeft een aantal bewegingen, zowel aanvallende met de ene vuurknop als verdedigende met de tweede knop.

Nadat je van de Loader gewonnen hebt, wacht de Builder Droid. Dit is een robot die veel weg heeft van een gorilla, niet alleen qua uiterlijk maar ook wat I kracht betreft. Vervolgens neem je het op tegen de Crusher Droid, die uitgerust is met lange grijparmen.

Uit de buurt blijven dus, en proberen over z'n armen heen te springen, Als je namelijk dichtbij hem weet te komen, blijkt dat z'n zwakke plek te zijn. De Exterminator Droid is uitgerust met vlijmscherpe klauwen en met hypermoderne software, die er voor zorgt dat de robot zich aanpast aan iedere tegenstander. De Sentry Droid is speciaal geprogram- meerd om zo onvoorspelbaar mogelijk te vechten.

Mocht je ook deze tegenstander weten te verslaan, dan wacht de ultieme con- f rontatie met de Supervisor zelf. Deze vrouwelijk uitziende robot is in staat zichzelf tijdens het gevecht te transformeren in een andere vorrn of in een van de andere robots, zodat je eigenlijk constant tegen een nieuwe tegenstander aan het vechten bent. Dat is trouwens niet nieuw, want de PC- en consoleversies hebben dat ook.

Het aantal bewegingen is beperkt, maar hetfeit dat de tompu- ter-tegenstanders hierdoor soms wel bijna onoverwinnelijk lijken, is ' en uitdaging op zich. Je speelt de nieuwste spellen en daar krijg je nog voor betaald ook. Toch zijn er van die dagen dat je denkt "waarom ik? Renejanssen io ook op die dag dat de hoofdredacteur van dit tijdschrift me vroeg of ik het nieuwe Monty Python-spel 'Invasion from the Planet Skyron' niet eens aan een kritisch onderzoek wilde onderwerpen.

Nou, dat Net deze Python-fan zich natuurlijk geen twee keer vragen. Vol zelfvertrouwen ging ik achter de CD-i-speler zitten, want dat varkentje zou ik als ervaren spelfanaat wel even wassen. Een paar uur later was die zelfverzekerde houding volledig omgeslagen en restte slechts een brabbelend wrak. De vol- strekte waanzin van dit Python-spel. Is dit wel een spell Hoewel, ik weet nog steeds niet of het eigenlijk wel een spel is. Het scoren van punten lijkt bijvoorbeeld volstrekt bijzaak.

Bovendien worden punten op het eerste gezicht volstrekt willekeurig toegekend of juist van je score afge- scdi. Nou kwaml breken van de handleidifl dat het niet zoveel zou hebben uitgerfl! WIe er wel bij had gezeten. De bedoeling is in ieder geval dat je een groepje Python-karakters door allerlei in typische Terry Gilliam-stijl getekende omgevingen stuurt. In iedere scene kun je met je cursor op allerlei voorwerpen en personen klikken zoals ramen, deuren, standbeelden, bomen, auto's, naakte vrouwen, varkens, Dennis Moore, de zwer- ver die je vaak in de intro van Python-afleveringen ziet en ga zo maar door.

Ook zijn er diverse simpele spelletjes, waaronder i jn aantal Memory-k stukjes van een verknipte foto zo moeten worden gema- nipuleerd dat het origineel weer in ere wordt hersteld. Om de zoveel tijd wordt het spel onderbroken door een Monty Pytho? Als je genoeg punten hebt gespJm, kun je ze inruilen tegen een filmpje.

Voor 99, , 4Wof punten kun je een Python-klassieker bekij- ken in full motion video, zoals de melkmannen-verzame- lende vrouw of het ontploffende orkest. EigSflijlckan ik het nog het best vatten met "and now for something completd Afferent". Want anders, dat is het zeker. Of je het een leuke CD-i vindt, zal vooral afhangen van je mening over Monty Python. Mijn vriendin vindt daar bijvoorbeeld niets aan, en zat dan ook vol onbegrip toe te kijken hoe ik af en toe bijna uit mijn stoel rolde van het lachen tijdens het testen van deze CD-i.

Tenslotte is dat de CD-i die we aan nieuwe abonnees Ijnnenkort verschijnt de opvolger,: Renejonssen m et vertrekpunt van de vijf spellen is het inte- rieur van de Grease Diner, een typisch Ameri- kaanse fast-food eettent. De kok ziet er net zo fris uit als de vloer. Dit scherm is echter niet zo- maar een leuk plaatje, het dient in feite als hoofdmenu. Wil je vliegen langs gemorste etenswaren, vechten om de rekening, je eigen kleffe pizza-dressing maken of kladde- ren op vieze placemats; grijp je kans in de Grease Diner.

Door te klikken op een van de voorwerpen of karakters op het scherm, ga je naar een spel of ander onderdeel van de CD-i. Klik bijvoorbeeld op de prijslijst boven de balie, en je scherm verandert plotseling in een soort computermoni- tor. Uiteindelijk wordt de speler gevraagd om op een knop van de CD-i-controller te druk- ken om verder te gaan. Maar we zijn natuurlijk vooral geinteresseerd in de spellen. Het spel zelf blijkt echter iets heel anders te zijn, namelijk een strate- gisch bordspel.

Voordat je begint te spelen, kun je onder andere de speeltijd instellen en het aantal spelers een tot en met vieir.

Hierna verschijnt een pizza in beeld, met acht ingredienten waaruit de spelers kunnen kiezen om als pion te dienen. Het spel speelt zich af op een speelbord in de vorm van een pizza, die in tientallen driehoekjes is ver- deeld. De spelers plaatsen om de beurt een ingredient in een van de driehoekjes. Als een driehoekje van een bepaalde speler minder ingredienten bevat dan de omrin- gende driehoekjes van een tweede speler, ontploffen die omringende vakjes en veranderen ze in ingredienten van de tweede speler.

Of zoiets, want zonder handleiding werden we helaas niet zo goed wijs uit de spelregels. Logisch kunnen nadenken lijkt in ieder geval de belang- rijkste voorwaarde om het spel te winnen,.

Althans, zo lijkt het in eer- ste instantie, maar ook hier geldt: De titel is namelijk geen Doom, maar Room Service. Het spel speelt zich af in Motel Gates, en dat is weer een zinspeling op de griezelfilm Psycho. De bedoeling is zo snel mogelijk een kopje chocolademelk te bezorgen bij je moeder opnieuw: Bovendien kom je in het motel allerlei vijanden tegen, zoals zombies die je doden zodra je ze aanraakt Je kunt die vijanden echter ontwijken door op tijd een andere gang in te duiken of hard weg te rennen.

Je moet echter wel de tijd in de gaten houden, want als je je bestelling niet op tijd aflevert word je ontslagen. Buzz Off Naar welk voorbeeld dit spel precies verzonnen is weet ik niet, maar het lijkt nog het meest op het oude schietspel Scramble.

Net als in dat spel vlieg je namelijk in een van links naar rechts scrollende omgeving in dit geval de eet- tent , waarin je van alle kanten bestookt wordt door vij- anden. Het enige verschil is dat je geen supersonisch, zwaar bewapend gevechtsvliegtuig bent, maar een soort kruising tussen een vlieg en Superman. Gelukkig kun je wel schieten, en door onderweg bonussen te verzamelen kun je je vuurkracht zelfs nog uitbreiden.

Ondertussen moet je echter ook nog tussen het meubilair van de eet- tent door manoeuvreren, zonder ergens tegen aan te bot- sen. Echt makkelijk is dat niet, vooral omdat het soms niet zo duidelijk is waar je wel en niet kunt vliegen.

Je kunt beginnen met een leeg tekenvel, maar je kunt ook een bestaande tekening kiezen uit een f link aan- tal voorbeelden. Die tekening kun je dan bijvoorbeeld inkleuren, of je kunt er iets aan veranderen. Om dat te doen heb je de beschikking over een aantal tekenge sed- schappen, tientallen kleuren verf en een verzameiing diverse voorbeeldvormpjes.

Het is in werkelijkheid een versi van Pong, het eerste computerspel dat ooit gemaaktj Een simpel tennisspel, waarin twee spelers een bal naar elkaar toe sloegen totdat er eentje miste.

Net zo als deze moderne versie ervan eigenlijk, al zijnjftgrapl een stuk fraaier. In plaats van een kaal speeWld en si pele tennisbatjes, speelt het spel zich nu namelijk af tus- sen twee ruziende mensen, die ieder aan een kant van het scherm staan. Achter beide ruziemakers bevindt zich eei tafel, gevuld met borden en dergelijke.

De ruzie looj snel zo hoog op dat er met kopjes naar elkaar « gegooid. Winnaar is degene die de complete inhoud van de tafel kapot weet te gooien. Dat wordt allemaal nog moeilijker gemaakt door overste- kende kevers, die de richting van je projektielen kunnen veranderen. Conclusie Vier afwisselende spelletjes, een tekenprogramma en een hoop lol voor relatief weinig geld. Dat is de beste manier om Family Games 2 samen te vatten.

De losse spellen zijn geen van alle echt uitgebreid, maar door ze op een CD-i te combineren is er toch een heel aardig geheel ontstaan.

Bovendien is het een goede mix van aktie, creativiteit en denkwerk, dus voor ieder wat wils. Een CD-i die absoluut waar voor z'n geld biedt. Gelukkig voor de puzzelaars kunnen we binnenkort weer de nodige moorden op Mr. Renejonssen Cluedo 2 is in principe exact hetzelfde spel als het eerste deel, maar dan met drie nieuwe moordsce- nario's.

En omdat iedere moordzaak vier verschil- lende oplossingen kent, betekent dat in feite 12 nieuwe spellen voor Cluedo-fans. Bluf, geluk en slimheid Voor wie het eerste deel nooit gespeeld heeft, nog even een korte uitleg. Cluedo is een bordspei waarin de spelers moeten proberen de moord op de arme Mr.

Boddy op te lossen. Er zijn zes verdachten, die zich op het moment van de moord allemaal in Boddy's landhuis bevinden: Behalve de moordenaar moeten de spelers ook het moordwapen en de lokatie raden. Hoewel, raden is met zoveel verschillende combina- ties en slechts drie pogingen om het juiste antwoord te vin- den natuurlijk niet aan de orde. Logisch nadenken, bluf fen, slim manoeuvreren over het speelbord en enig geluk met de dobbelsteen leveren veel meer op.

De drie verhalen zijn getiteld Blackmail Road to Damascus en Not in my backyard. In Blackmail wordt Mr. Boddy vermoord door iemand die hij chanteerde. Het was all langer bekend dat Boddy niets schuwde om geld te verdienen, maar zijn hebzucht is hem nu blijkbaar fataal geworden. Maar wie van de zes verdachten werd gechanteerd door Boddy?

In Road to Damascus overleeft Mr. Geschrokken van deze gebeurtenis besluit hij na ontslag uit het ziekenhuis zijn leven radicaal om te gooien.

Boddy in zijn greep dreigt te krijgen. Op het moment dat Boddy al zijn bezit: Een kijkje in de kamers Na het kiezen van een van de drie verhalen wordt een uit- gebreide full motion video getoond, waarin de verdachten en hurt eventuele motieven worden verduidelijkt. Vervolgens kunnen maximaal zes spelers een karakter kie- zen door op een fotootje van hun favoriet te klikken.

Een klik op de deur leidt vervolgens naar het spelbord. Op dit in tientallen vakjes verdeelde bovenaanzicht van het land- goed zijn de spelers te zien als groot uitgevailen pionnen, Verder zijn er diverse kamers, met een of meer deuren, De spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen, waarna ze zich het bijbehorende aantal vakjes Imogen verplaatsen.

De computer kieurt daarbij de vakjes die voor een zet in aanmerking komen, zodat je precies kunt zien wat wel en niet binnen het bereik van je pion ligt Door een deur in te gaan, wordt die kamer betreden en verschijnt een stil- staand plaatje van de ruimte.

Meestal is de kamer groter dan het scherm, maar door de cursor naar de rand van het scherm te bewegen kan de rest worden bekeken. Tijdens het verplaatsen van de cursor zal deze af en toe van vorm veranderen. Hiermee wordt aangegeven dat je een bepaalde aktie kunt uitvoeren. Als de cursor verandert in een vergrootglas, kan een voorwerp bijvoorbeeld in close- up worden bekeken. Als het een potentieel wapen is, wordt bovendien vermeld of er vingerafdrukken op staan en wie de eventuete eigenaar is.

Verder bevat iedere kamer een klok en een bel. De bel roept de butler, terwijl de klok een videofilmpje start waarin te zien is wat er in deze kamer is gebeurd. Soms zullen spelers elkaar tegenkomen in een kamer. Op dat moment kan de speler die aan de beurt is de ander ondervragen. Door de butler te roepen kan echter ook iemand worden ondervraagd die niet in de kamer aanwe- zig is. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar het alibi van de ondervraagde, naar hun versie van het gebeurde of naar een van de zes mogelijke wapens.

Normaal gesproken doe je dat via een deur, maar sommige kamers hebben ook geheime gangen. Als je na enige tijd nog geen enkel idee hebt over de toe- dracht van de moord, kun je een aanwijzing vragen aan de butler. Die aanwijzing verschijnt op het scherm, en dus llj- ken de andere spelers er ook van te kunnen prof iteren. De speler die de aanwijzing vraagt, kan echter via het indruk- ken van een aktieknop kiezen of de aanwijzing de waar- heid moet zijn of een leugentje om bestwtl Op die manier kunnen de andere spelers dus aardig op het verkeerde been worden gezet!

Op een gegeven moment denkt een van de spelers natuurlijk de dader, de lokatie en het moordwapen te weten. Die speler moet zijn pion dan zo snei mogelijk naar de kamer van de moord verplaatsen, het liefst zonder de andere spelers te laten merken wat-ie gaat doen.

Eenmaal in de kamer aange- komen kan de butler worden geroepen, waarna je kunt aangeven wie de moord volgens jou gepleegd heeft, waar het is gebeurd en met welk wapen. Wanneer de oplossing klopt, wordt een filmpje getoond waarin te zien is wat er gebeur- de op die fatale avond. Als het antwoord fout is, gaat het spel weer verder en heeft de speler in kwestie een van zijn drie pogingen verloren.

Conclusie Wie de eerste Cluedo CD-i al kent, zal weinig nieuws ont- dekken in dit tweede deel. De karakters zijn hetzelfde, net als het slachtoffer en de butler. We hebben ook weer te maken met dezelfde acteurs, die opnieuw een overtuigen- de prestatie leveren. Of Cluedo 2 iets voor jou is, is uiter- aard vooral afhankelijk van de vraag hoe je het origineel vond. Kon je daar niet genoeg van krijgen, dan is Cluedo 2 verplichtekost. Ken je de tekst uit je hoofd, dan kies je gewoon voor de versie zonder tekstballon!

Leak wanneer je met z f n alien mee wiit zingen. Zo snel mogeiijk meet je 7 verschillen tussen twee strip-plaatjes zien te vinden. Zo kun je wedstrijdje spelen wie ze het eerst gevonden heeft. Alleen, met vriendjes, met de familie, maar ook op vefjaardagsfeestjes en feestdagen. Een nieuw uniek concept voor jong en minder jong. En dat voor een prijs waar je nauwelijks een gewone CD voor kunt kopen! Binnenl gaat de UEFA Champions League CD-i het 6ns makkelijk maken de verrichtingen van Ajax en de vijftien andere topteams bij te houden, De uitslagen van de lopende com- jdschema warden bijgehou- neegesehreven met de voetbalgeschiedenis, Maar dat is niet alles.

Om de week is het op woensdag weer rustig op straat. Wij bekeken een demonstrate van een interactieve schijf die de perf ecte opwarmer is voor een avondje Champions League. Heden en verleden Voordat we in een meerkeuze quiz over de zestien deelne- mende clubs onze voetbalkennis nog even aanscherpen, frissen we ons geheugen op met roemruchte namen uit Cup finales vanaf , Van elk team dat dit jaar meedoet is een kort overzkht te zien met de clubge- schiedenis en de mooiste momen- ten van de afgelopen jaren.

Informatie over de belangrijkste spelers van Europa van dit moment rtemen we in het voorbijgaan ook tot ons. Daarna kunnen we rustig achterover leunen en genieten van de mooiste momenten uit het recente en verre verleden, De Cham- pions League in de huidige opzet heeft sinds al een aantal wedstrijden de voetbalhistorie in zien gaan, waar- onder de beroemde finale AC Milan - FC Barcelona en zeker ook de laatste, AC Milan - AFC Ajax.

De doelpunten, ont- weken tackles, schitterende schijnbewegingen, Overmars in de overdrive en Weah in slow motion, het staat er op. Een Digttale Video Cartridge is nodig om het voetbalspektake! Voorspellen In een aparte sectie van de CD-i geeft een aantal groothe- den uit het hedendaagse voetbal zich bloot en doet voor- spellingen over welke club dit jaar de 'Cup met de grote oren' in de trofeeenkast mag zetten. Zijn brief begint met het onderstaande overzicht van de verschillende personages in het spel, inclusief infor- matie over waar je ze kunt vinden en wat je met ze moet doen.

Amazons, Amazon Camp, gebruik: Talisman scepter Bridgekeeper, Hills above Desert, gebruik: Black Mace Sand Devils, Op plaatsen in woestijngebied, gebruik: Spell of Release Skylar, Cloud Keep, gebruik: Als je bijvoorbeeld niet weet hoe de Talisman Scepter er uit ziet of andere voor- werpen , kijk dan als je de CD-i opstart bij het ronde tekentje.

Daar vind je een volledige lijst van alle voorwerpen. Niels stuurde ook een lijstje waar je de voorwerpen kunt vinden. We hebben weer stapels brieven binnengekregen speltips, verzoeken om hulp en dergelijke. Black Keep Cold Fire: Marsh Wastes Crystal of Kaldar: Cloud Keep Orb of Mobus: Old Places Runes of Iscar: Temple of Cindra Wood Elf Staf: Eldritch Forest En dan had Niels nog de volgende tips: Je kunt overal in het spel beroofd worden.

Word je ergens op de weg beroofd, ga dan eerst naar een andere veilige plaats en verlaat deze zo snel mogelijk. Keer dan terug naar de plaats waar je bent beroofd. De rovers zitten in een dal bij een vuur. Kfik op de dichtstbijzijnde rover blauw gezicht en je krijgt alles weer terug. Ga hierna nooit meer terug naar Guildhall, want dat wordt je dood! Wat de Budgetverdeling betreft, houdt Ronald het voor- beeld aan dat we in het CD-i magazine van maart gaven.

Voor de zekerheid herhalen we dit nog even: Deze hoeven het hele spel niet meet veranderd te wor- den. Maar ook moet je meteen in Afrika en Midden-Amerika aan de slag. Alle overige landen hebben geen leger. Dit kost de VN minder geld in verband met toekomstige staatsgrepen. De economie van een doorsnee land ziet er zo uit: Per land wordt er een miljard dollar hulp gegeven en er worden twee sectoren van de economie tegelijk aange- pscdi.

China en India krijgen twee miljard dollar hulp en hier wordt een sector tegelijk aangepakt. Uitzondering is China met een embargo van zes miljoen dollar. Er kan nog altijd een economische recessie optreden, ook al kan men hier ogenschijnlijk niets tegen doen. Driekwart van de wereld heeft bijna alle sectoren in het groen. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de hulp die de VN geeft.

De geldtoevoer van de VN werkt nu omge- keerd. In plaats van een stimulering van de economie geeft het in een groot aantal landen nu een oververhit- ting van de economie.

Hier meet je wel op verdacht zijn, want anders heb je zo weer een economische crisis op wereldniveau. Dit zijn de codes die hij gevonden heeft: Druk nu op toets A. Laat zodra je gaat bewegen toets A los r draai je om in de richting van de gesloten deur en druk dan toets A weer in.

Je loopt nu zo door het obstakel heen! Deze tip is heel goed te gebruiken in level 3 Death Tower. Steen uit Maassluis zit vast in het spel Zelda, en wel op twee fronten. Steen vast zit, dus hier volgt de complete oplossing voor het Shutoy Lake. Ga Shutoy bin- nen en schiet de Arpagos dood, of gebruik de Magic Flute om ze te bevriezen. Klim naar het platform en ga de tweede hut binnen. Pak de sleutel linksboven in het speelscherm en ga terug naar het vorige scherm.

Loop verder naar de hut uiterst rechts. Gebruik een touw of klim de boom in om de hut te bereiken r en ga er binnen. Ga naar buiten door de deur naast impa. Daal de eerste ladder af en spring van de richel omlaag op de pier.

Stap op het vlot en vaar naar de rotsen. Spring vooruit om de zwaardvissen te ontwijken. Spring op de rotsen naar de deur en ga deze binnen. Gebruik een combinatie van springen, timing en touwen om naar de top van de toren te komen. Ga de deur binnen. Gebruik nu je Magic Lantern om het speelscherm te verlichten.

Ga helemaal naar beneden, en zorg dat je links van het gat blijft. Wees heel voorzichtig en spring over het gat.

Ga de deur aan de rechterkant binnen. Ga verder naar het volgende level en dood de Jawbees. Wacht totdat de Moblin Speerwerper verschijnt, dood deze en pak de sleutel die hij achterlaat. Ga de kamer binnen. Dood Wizzrobe door zijn spreuken terug te kaatsen met je reflecterende schild. Nadat je hem gedood hebt, wordt een animatie gespeeld en verdwijnt Wizzrobe. Pak de sleutel die hij achterlaat. Gebruik een touw om de deur van de toren te.

Ga de trap op en vernietig de pilaar me! Praat met Lady Alma, die je de Canteen geeft voordat ze verdwijni Sla op de Triforce om terug te keren naar de Overwor Id-kaart en het Reesong- paleis gaat open. Loop zo ver mogeHjk naar rechts en dood de Arpagos en Octoroks. Gebruik de Power Glove sorry, we hebben de Engelse versie hier nog steeds om de steen voor de poort weg te halen en de toren in te gaan. Praat met Harbanno en pak de sleutel op die hij achter- laat.

Gebruik de lantaarn om het scherm op te faten fich- ten. Klim via de touwen naar de top van de kamer, en ga de bovenste deur binnen. Er volgt nu automatisch een filmpje, waarin je zelf niets hoeft te doen. Sla Iron Knuckle neer met de Power Glove. Hij verdwijnt en Laat een sleutel achter. Je krijgt hier bovendien een vierde levens-hart Raap de sleutel op en ga naar de deur rechts onderin.

Sla naar de kettingen boven Mayor Cravendish, die je de magische lantaarn geeft. Sla naar de Triforce om terug te keren naar de Overworld-kaart, waar de Dordung-grot opengaat. Om met het laatste probleem te beginnen: Nadat je het schilderij hebt gestagen, krijg je een sleutel. Ga hiermee de deur binnen. Praat nu met Duke Onkled, die verdwijnt en een sleutel achterlaat. Raap deze op en sla op de Triforce om weer terug te keren naar de Overworld- kaart.

Het Nokani Forest gaat open. Ga het kleine raam binnen rechts bovenin het speelscherm. Sla naar Lord Kiro, die na het tonen van een animatie verdwijnt. Pak de sleutel op en verlaat de slaapkamer.

De oplossing voor de graftombe van Gamelon is als volgt: Spring recht omhoog bij de middefste rotsfonnatie. Ga verder naar de uiterste linker- rand van de top. Activeer de Magic Cape om over de kfoof te springen, en ga dan verder naar de tombe.

Ga de tombe binnen. Als Omfak's hoofd verschijnt, schiet je hem in z'n mond. Omfak verdwijnt na een korte animatie en laat de Wand of Gamelon achter. Pak deze, en sla dan op de Triforce om terug te keren naar de Overworld- kaart. Als bewijs hiervoor mag aangevoerd worden dat het langst lopende BBC programma op de Britse televisie The Sky at Night is, van de al even iang meegaande presentator en amateur astronoom Patrick Moore.

Deze extentrieke r monocle-dra- gende grijsaard met zijn bevlogen manier van vertellen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een sterrenkimdige van wereldfaam met als speciale gave zijn talent deze wetenschap effectief naar het grote publiek uit te dragen.

Als een dergelijke media-geinteresseerde wetenschapper een CD-i maakt, spitsen wij natuurlijk onze oren en alte andere zintuigen die ons op zo'n moment te binnen willen schieten. Is er I even in Pittsburg! Solar System is inderdaad wat vaak 'populair-wetensthap- pelijk' wordt genoemd, waarmee bedoeld wordt dat het inhoudelijk allemaal dik in orde is maar op een aantrekke- lijke en onwetenschappelijk aandoende manier wordt gepresenteerd.

In dit geval is gekozen voor een reis per ruimteschip naar de planeten, de zon, de astrotden en de kometen, met het hoofd van Patrick Moore als reisleider en de stem van de boordcomputer van het ruimteschip als sidekick, de a an g ever die de verhalen van Moore van humoristisch commentaar voorziet Als bijvoorbeeld Moore zegt dat men lange tijd heeft aangenomen dat er op Venus leven zou kunnen zijn, interrumpeert de compu- ter met: Spock en zeven rode dwergen Het is heel prettig naar deze leerzarne dialogen te luisteren terwijl prachtige plaatjes, gemaakt door diverse ruimteveren, sondes, sateliieten, telescopen en computers zich op het scherm vertonen, Hier is een aantal opnames bij dat nog nooit publiekeiijk is vertoond, vaak omdat ze nog zo nieuw zijn dat ze zogezegd nog moeten drogen.

Als je bedenkt dat de planeet Pluto pas in ontdekt is een jaar voor de bond van Mickey Mouse bet licht zag en sommige asteroTden zo nieuw zijn dat ze namen afs Mr.

Spock hebbea om maar niet te spreken over de ontdekking van zwarte gaten, red dwarfs en dergelijke, besef je dat er hier nog veel spannends te beleven valt. Moore houdt ons zelfs voor dat mocht je een nieuwe asteroTde ontdekken, je hiervoor zelf de off iciele naam mag bedenken. Het uitieme romantische cadeau, zou ik zo denken: De CD-i heeft een hoofdmenu van waaruit gekozen kan worden voor een kaart van het zonnestelsel of een sub-menuschermpje waarin een keuze gemaakt kan worden uit de hoofdstukjes Mythology of the Planets en Formation of the Solar System.

Dit zijn leuke informatieve stukjes over de mythologische references in de naamgeving van de planeten en sateliieten, en over het ontstaan van het zonnestelsel. Verder zitten onder dit menuutje ook twee erg vermakelijke spelletjes, een schier onvermijdelijk onderdeel van iedere CD-i, maar die in dit geval buitengewoon de moeite waard zijn en waarmee je zeker een flink tijdje zoet bent. Ze heten Planetbaft en Gravity Golf. In het eerste moet je proberen kogels in een zwart gat te schieten waar- bij je rekening moet houden met de afwljking die de aantrekkingskracht van verschillende planeten op de kogels uitoefenen.

In het andere wordt je geacht golfballetjes te sfaan op verschillende hemellithamen met steeds andere zwaartekracht Zo moet je op de maan niet te hard slaan, want je bent zo je bal kwijt lost in space.

Zon 9 Mercurius, Venus, Aarde, Mars en uhhh Op de zonnestelselkaart geven de zon, de planeten, de asteroi'den en de kometen na aanklikken informatie over die respectievelijke hemellitha- men, steeds onderverdeeld in een algemeen verhaal en een paar para- graafjes over dampkring, oppervlak, sateliieten, statistische getallen en soms wat verdere wetenswaardigheden zoals over wie ze heeft ontdekt.

Dit is het hoof dbestanddeel van het schijf je en is door z'n aard, de beperkt- heid van het aantal planeten 9 , prettig overzkhtelijk en toch zeer uitput- tend behandeld, Er is zoveel te vertellen dat je het niet meteen ont houdt en dus vaak naar deze CD-i zult teruggrijpen.

Wat me wel opviel is dat de astronomen in hun naamgevingen, afgezien van literaire en mythologische figuren geen grote original iteit aan de dag leggen.

Neptunus, Pluto is, een rijtje dat ik altijd weer vergeet en alleen al om mijn geheugen op te frissen zal ik daarom zo nu en dan deze zeer interessante CD blijven bekijken. Daar verscheen in de maand oktober de eerste uitgave van Het Zakmes.

Sindsdien heeft dit kinder- boek een lange reis gemaakt. De auteur van dit prachtige verhaal, Sjoerd Kuijper, zat niet stil. Hi] veran- derde de inhoud van de steeds snel- ler op elkaar volgende drukken hier en daar, en schreef vervolgens een heus scenario. Het in 'volwassen' kin- dertelevisie gespecialiseerde bedrijf Bos Bros, maakte daar een mooie speelf ilm van onder regie van Ben Sombogaart en, in een moeite door, een kinderserie voor de AVRO.

Het boek verhuisde ondertussen naar de kinderboekenuitgeverij Leopold en nu, veertien jaar later, is het zo ver dat Het Zakmes op Video CD te Lenrite Pordoel De lange reis van een zakmes N ees is een kind van deze tijd. Met een buiten de deur werkende moeder en een onhandige vader in het huis- houden, heeft hij het lang niet altijd makkelrjk, Zijn moeder is operazangeres en bijna nooit thuis; zijn vader doet zijn best r maar weet van opvoeden wernig.

Dus Mees heeft 20 zijn eigen wereldje opge- bouwd en beslist veelal zelf wat het beste voor hem is. Wanneer de film begint, vertelt zijn vriend Tim dat hij gaat verhuizen, Daar is Mees erg treurig om.

Per ongeluk Tim laat op het schoolplein met trots zfjn zakmes zien. Dit is voor Mees extra spannend omdat zijn vader hem verboden heeft met messen te spelen. Ze genieten er samen als echte vrienden van. Maar dan gaat de bel en moeten ze naar binnen. En als de onderwijzer eraan komt, laat Mees het mes snel in zijn zak glijden. De les begint en het zakmes wordt helemaai vergeten. Pas tegen de avond als Mees zijn kleren uittrekt, valt plotse- ling het zakmes op de grond.

Wat moet hij nu doen? Philipscdi Ergens in Flevoland Mees besluit de volgende dag het mes terug te gaan geven aan Tim. Maar Tim blijkt al verhuisd te zijn. Waarnaartoe weet Mees niet precies, Hij heeft ergens iets over Flevoland gehoord.

Dus zit er niets anders op dan in de trein te stappen en op zoek te gaan naar Tim. Normaal gesproken zou een kind van zijn leeftijd geen kans krijgen zomaar zijn huis te verlaten en in de trein te stappen. Zijn vader is toch met andere dingen bezig en let nauwelijks op hem, Dan begint de re is. Kleine Mees helemaal alleen op stap. Wel moedig van zo'n klein jochie. Als kind vond ik dergelijke films het spannendst De thematiek van het eenzame kind dat het helemaal alleen moet uit- zoeken, trok mij altijd het meest aan.

Oliver Twist was bijvoorbeeld zo'n film. En eigenlijk lijkt Mees wel een beetje op Oliver. Een keer off tien Maar natuurlijk komt Mees niet vanzelf op de plaats van bestemming. Hij maakt van allerlei avonturen mee en ontmoet veel mensen voordat hij arriveert bij zijn vriend Tim, en het zakmes kan overhandigen.

Wat er gebeurt, wil ik natuurlijk niet allemaal verklappen, het loopt in ieder geval goed af en dat is een vereiste voor een film bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar. Dat het een uitstekend geprodirceerde en geregisseerdefilm is, op basis van een goed scenario, blijkt ook tiit de hoe- veelheid prijzen die ermee gewonnen is, waaronder een Emmy Award, de eerste prijs op het Cinekid Festival en een Gouden Kalf.

Een film, vind ik persoonlijk, om een keer of tien te zien. Gelukkig werpt een spreeuw, die het allemaal heeft zien gebeuren, zkh op als adoptie-moeder. Ze heeft al eerdeir babyvogels gered. Dat gebeurde echter niet in een bos, maar in de grote stad. Toen werd er namelijk bijna een wit duifje door een kat gegrepen. De grote true is "de gewonde vogel spelen", vertelt moeder spreeuw aan Olivier, zodat de kat denkt een makkelijker prooi te kunnen pak- ken.

Door deze afleiding kon de kleine duif ontsnappen. Of moeder dit bad moeten doen f blijft twijfelachtig. Want diezelfde duif blijkt: Moeder spreeuw doet haar best al krijgt ze niet erg veel steun van haar man, de uil. In plaats van een vleugeltje te helpen, eet hij het gebrachte voedsel Olivier nog eerder uit de bek. En 's avonds blijkt hij zkh in het nachtteven van de stad te begeven. Een overspelige uil dus. Aan zo'n vader heeft Olivier niet veel.

Daarom is de komst van een geadopteerd zusje extra welkom. Ook zij werd gered door moeder de spreeuw. Hier en daar zullen de gebeurtenissen misschien een beetje eng zijn. Toch zit het verhaal zodanig in elkaar dat de spanning nooit te lang duurt Want voordat ze weg kunnnen lopen van het scherm, gebeuren er alweer rustgevender dingen. Naar mijn idee is de spanning dus goed gedoseerd over de 65 minuten speelduuir. En dat lijkt mij voor een regisseur van kinderfilms geen gemakkelijke opgave.

Van de Nededandse filmkeuring heeft deze pro- duktie dan ook de 'Veilig siapen garantie' gekregen. Olivier is nog niet uit het ei of hij besluit zijn ouders te wreken. Zijn echte vader en moeder zijn namelijk ver- slonden door Fegin, de roof- vogel.

Toen hij hen te pakken nam tuimefde het nest waarin Olivier met ei en a I lag uit te broeden, naar beneden. De reclen is simpel. Het jarige oude baasje heeft zijn sporen wel verdiend en wat moet er dan nog gezegd worden?

Na wekenlang onderhandelen werd de in Amerika wonende Deen bereid gevonden tot een gesprekje. Een Brussels hotel vormt aan de vooravond van het zoveelste optreden het decor.

Het lijkt Karel een leuk idee de twee aan elkaar voor te stellen. Ik weet alles al. Het gevolg krijgt het vriendelijke verzoek in de lift op de grond plaats te nemen. Plichtmatig wordt er gelachen. De suite waarin Borge verblijft, is koninklijker, stukken rui- mer. Thuis oefen ik ook maar sporadisch. Een klein uurtje, half uurtje soms. De telefoon blijft tenslotte ook maar gaan. En ik heb een groot huis- Philipscdi.

Als het even lukt, knutsel ik liever aan mijn boot. Dat een enkele nootje wordt gemist, mag de pret niet drukken. Verstoppen Het zoveelste historische ogenblik: Borge trekt zijn Ik probeer niet geestig te zijn; het is maar een houding" gezicht in een glimlach en speelt verbazing.

Hans Liberg wist zich het zweet van zijn voorhoofd als hij Borge aan- sluitend een geheimzinnig kistje overhandigt. De pianist reageert sympathiek verrast.

De houten verpakking bevat 'eigen' werk van Liberg. Borge bladert zichtbaar ge'inte- resseerd door Libergs werk om zich er vervolgens letterlijk achterte verstoppen.

Filosoof Enkele tellen later wordt het gezelschap vriendelijk naar buiten geloodst. Uw welwillende reporter mag blijven om met de komiek Borge van gedachten te wisselen. Net terug van een bezoekje aan zijn geboorteland Denemarken heeft de meester vanavond alweer een optreden gepland.

Er wordt gefluisterd dat de rekening van een dergelijke gebeurtenis veertigduizend gulden en misschien wel dollars bedraagt. Per jaar geeft Borge ruim concerten Berooid En dan te bedenken dat Borge berooid en zonder een cent op zak aan het begin van de tweede wereldoorlog richting Amerika vluchtte.

Zijn satirische opmerkingen over Hitler waren daartoe wel de allerbelangrijkste redenen. Borge, die op dertienjarige leeftijd als klassiek pianist zijn carriere begon, belandde -volgens de overlevering- min of meer bij toeval in het vak van muzikale komiek.

..

Wat nou "stem ja of nee", het wordt gewoon een dikke NEE! Omdat democratie, en dus ook zo nu en dan de vraag naar de mening van het volk, van mij wél iets mag kosten! Dat dit referendum in goede orde kan plaatsvinden is van groot belang voor onze democratie, en daarmee voor onze toekomst. Als we het aan de dames en heren op het pluche overlaten is het snel afgelopen met onze zo bitter verworven vrijheden en democratie.

Ík wil dat in ieder geval NIET! Gebruik dit tekstveld om een boodschap mee te geven. Deze wordt op de projectpagina bij je donatie weergegeven. Jammer dat onze volksvertegenwoordiging niet snapt waar het in het referendum over gaat. Zelfs de mensen in Okraine zeggen dat we gek zijn als we ze toelaten. Ik ben het lang niet altijd met jullie eens, maar deze ver-van-je-bed-show moet echt stoppen.

Of je nu voor of tegen het verdrag bent, strijdt in ieder geval VOOR democratie en tegen sabotage door de Haagse politieke elite. Nederland moet weer geregeerd worden door Nederlanders.

Trap Brussel eruit, wij bepalen ons eigen beleid en toekomst. Zorg er nu maar voor dat het referendum er komt, want ik moet km vliegen om 1 stem uit te brengen. Naai Den Haag en Europa een oor aan zodat ze eindelijk eens gaan luisteren!

Die k gaan we op z'n minst verdubbelen. Op naar de 6 nullen! Laat ze in Den Haag en Brussel maar flink het dunne door de broek lopen! Hierrrrrrrr met die democratie! Stop die vuile linkse eu bende die ons eens zo mooie landje steeds verder naar de knoppen helpt!!! Stop die vuile linkse democratie hatende facisten die zich antifacisten noemen!

Ik wil mijn land terug, nu!!! Onvoorstelbaar dat die Haagse pluche zitters eerst het referendum aanvraag proberen te saboteren en vervolgens het behaalde referendum wederom proberen te saboteren. De EU, Grieken, Turken en vluchtelingen kosten miljarden en nu is er geen geld voor een fatsoenlijk debat en bekend maken van het referendum onder de bevolking!

Doneer en laten we het zelf maar weer doen! Wat Erik de Vlieger zegt: Als ze het in Den Haag niet willen doen, doen we het zelf wel!! Als het nepparlement niet voor democratie wil staan dan moeten we het zelf maar doen. Ik ben Sint niet en het is me alleen te doen omdat de EU geen fatsoenlijke alternatieven biedt. Geef om en voor democratie nu het er nog enigszins is En als je denkt dat je geen bijdrage kunt missen uit je huidige budget Hoop dat er weer wat mensen wakker worden en betrokken raken bij de politiek.

Nederland wordt verkracht en we zullen ons toch zeker wel verzetten?! Een paar biertjes minder is niks in ruil voor democratische zelfbeschikking. Voor dit bedrag graag tanks kopen om het zooitje uit te roeien. Eigenlijk kan ik dit geld momenteel niet missen, maar dit vind ik belangrijk. Go go Geenpijl troopers! Dit is DE manier om referenda binnenkort weer uit het democratisch bestel verwijderd te krijgen, dat verdient steun. Rutte naait alle Nederlanders voor een leuk baantje.

Erger krijg je ze niet. Ascher heeft het over PVDA idealen. Als Drees had geleefd had hij ze allemaal voor een vuurpeleton gezet wegens hoogverraad. Voor te weinig stemhokjes stel ik mijn woning en kantoor beschikbaar om daar uw stem uit te brengen. Omdat ik dacht in een democratie te wonen. GeenPeil laat zien hoe een democratie moet werken.

We gaan voor meer openheid in het bestuur van Nederland. Het is tijd om het heft in eigen hand te nemen. Hoop dat iedereen bijdraagt, als vrijheid en democratie afdwingen geld moeten kosten, dan zij dat zo Alle kleine beetjes helpen. Mocht de teller in januari niet hoog genoeg staan storten we nog wat bij.

Misschien een idee om met de gelden verschillende stichtingen op te richten die allemaal promotiesubsidie aanvragen? Stemmen vanuit het buitenland zal wel lastig worden. Maar in iedergeval een beetje financiele steun! Democratie, maar dan wel 'all the way', anders is het namelijk geen democratie. Kunnen we het tij nog keren? Helaas actie te laat mee gekregen om mijn handtekening te geven dus ik hoop dat dit het goed maakt ;. Jullie zijn mijn helden!

Er mag eindelijk wel wat meer naar de burger geluisterd worden. Veel succes en ik zeg NEE! Het is geen 5 voor twaalf maar 1 voor twaalf. Laat je stem horen!!! Een referendum is voor iedereen en moet goed uitgelegd worden.

Een taak voor GeenPeil want onze overheid doet het niet. Heel veel success met de campagne. Aangezien ik toch al heel veel belasting betaal kan deze donatie er best nog af, in de hoop dat er iets gaat veranderen Na flyeren van de geenpeil boodschap, discussies met de omgeving, zijn wij het zat dat dit referendum zo tegengewerkt wordt door de overheid, het is te schunnig voor woorden!

Power To the poeple.. Wordt tyd dat de Nederlanders zelf in gaan grijpen. Het is een grof schandaal dat een super democratisch initiatief strijd moet leveren tegen een schandalige, beledigende, ergerlijke, godgeklaagde, godvergeten, infame, lage, laaghartige, minne, onterende, onwaardige, scandaleuze, schaamteloze ondemocratische regering! Hier mijn zandkorreltje in de hoop dat de EU-motor gaat vastlopen.. Ik hoop dat er een keer naar het volk geluisterd wordt i.

Te triest voor woorden dat dit zo moet, maar het is broodnodig Voor onze kinderen, hun toekomst in een democratisch en veilig Nederland in een ouderwets goed werkend E. Nutteloze boodschap waar u enkele seconde van uw leven aan verspilt heeft om het door te lezen, geen dank nodig. Behoefte aan een tijd waarin er door Den Haag meer geluisterd wordt naar de wensen van een meerderheid van de bevolking. Als mijn belastingcenten niet besteed worden aan wat ik achter sta dan maar direct bijdragen!

Na 80 jaar er over te hebben gedaan om de Spanjaarden er uit te donderen, de Fransen te hebben weg gestuurd en de Duitsers het nakijken te hebben gegeven: Wat denkt men nu? Dat deze grond zo maar op te geven is? Dat de mensen hier zich niet opnieuw zullen roeren tegen vreemde inmenging, of dat nu van een natie of EU is?! Democratie en onafhankelijkheid krijg je niet zomaar. Er is voor gevochten, voorouders hebben er het leven voor gelaten, er zijn zware offers gebracht om zélf te kunnen beschikken over ons lot en onze besognes.

Dat mág niet zomaar uit onze handen gerukt worden! Niet zónder slag of stoot, niet uit onbenul, niet door luiheid, niet door onverschilligheid. Omdat het moeilijk is: Democratie ís moeilijk, ís lastig en alleen al daarom zullen wij het moeten doen. Democratie be-oefen je, je kunt zoiets niet aan een ander overlaten. En alleen al daarom móeten dit soort referenda. Omdat democratie niet is: Geenstijl, waarom geen politieke partij oprichten om nog meer tegenwicht te bieden in de toekomst?

Bij de volgende 2de Kamer verkiezingen, stembiljet ongeldig maken! Wij beschermen ZELF onze vrijheid en democratie! Weg met de Den Haag Maffia! Laat het misdadige EU-project zachtjes inslapen, maar het mag ook met een mokerslag. Bijdrage voor een nieuw roer voor het stuurloze schip "de Nederlandse democratie". Goed dat GeenPeil oorverdovend duidelijk maakt dat onze volksvertegenwoordigers de democratie niet erg hoog in het vaandel hebben staan.

Met de groeten aan dhr. Canoy, die iedereen die het referendum ondersteunt als een rechtsextremist neerzet. En met gepaste achting voor de politici die met alle mogelijke ondemocratische middelen het referendum proberen te frustreren. Deze 50 euro kan ik beter besteden aan deze donatie dan aan belasting die in een bodemloze put verdwijnt waarover ook nog voornoemde groep ondemocraten de controle heeft.

Als VVD en PvdA het referendum proberen te laten mislukken zorgen wij er wel voor dat de benodigde middelen voor het realiseren van een hoge opkomst alsnog beschikbaar komen! Zelf heb ik het ook niet breed maar ik betaal met liefde voor 9 extra Nederlanders die het nog minder hebben.

Nederlanders hebben recht op inspraak en daar knok ik voor. Nederland voor de Nederlanders en niet voor een elite kliek. Triest dat dit nodig is! Linkse hobbies krijgen een zak geld, een democratisch referendum krijgt te weinig geld. Dank voor al uw werk. Zeer belangrijk de volkeren van Nederland en EU te laten weten dat wij de dienst uitmaken. Te zot voor woorden wat er allemaal ver achter in de kamertjes bekonkeld wordt zonder instemming van het volk.

Zet hem op GeenPeil, geweldig! Democratie is ons verworven recht en mag niet voor interpretatie vatbaar zijn van zittende politici omdat democratie hen op dit moment even niet goed uitkomt. Luister naar het volk! Het is een schande dat deze crowdfund nodig is. Hulde en ga zo door. Absoluut voor meer zeggenschap bij burgers over grote vraagstukken van de EU, voor of tegen.

Omdat ik dit heel belangrijk vind dat het volk betrokken word bij dergelijke beslissingen. Wij zien nu de fouten bij het tekenen van verdragen zonder het volk daarbij. Steun deze actie van harte. Laten we Brussel en den Haag zien dat wij er helemaal klaar mee zijn gepiepeld te worden. En nu maar hopen dat Nederland massaal naar de stembus sen komt!

Kick ass, goed zo. Treurig dat dit via crowdfunding noodzakelijk is. Wat ik stem weet ik nog niet, maar net als GS vind ik het goed dat er naar mensen geluisterd wordt door de politiek, vandaar dat ik meerdere mensen heb gevraagd een handtekening te zetten.

Schandalig dat overheden een rechtsgeldig referendum tegenhouden met slappe excuses. Hun kerntaak is om naar hun kiezers, tevens hun klanten en broodheren te luisteren.

Een poging om een spaak in de imperialistische Europese Unie te steken. Alles voor inspraak van de burgers en dus voor het referendum!!! Dit referendum is veel veel belangrijker dan velen beseffen. Dit is onze enige kans om echt een verschil te maken.

Ben van nature links maar de domheid, arrogantie en gebrek aan inzicht van de Nederlandse overheid maakt mij rechts. We kunnen het beter maar weer voor onszelf gaan regelen. Associatie verdrag is een heel heel dom idee! Als de cursor verandert in een vergrootglas, kan een voorwerp bijvoorbeeld in close- up worden bekeken. Als het een potentieel wapen is, wordt bovendien vermeld of er vingerafdrukken op staan en wie de eventuete eigenaar is. Verder bevat iedere kamer een klok en een bel.

De bel roept de butler, terwijl de klok een videofilmpje start waarin te zien is wat er in deze kamer is gebeurd. Soms zullen spelers elkaar tegenkomen in een kamer. Op dat moment kan de speler die aan de beurt is de ander ondervragen. Door de butler te roepen kan echter ook iemand worden ondervraagd die niet in de kamer aanwe- zig is. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden naar het alibi van de ondervraagde, naar hun versie van het gebeurde of naar een van de zes mogelijke wapens. Normaal gesproken doe je dat via een deur, maar sommige kamers hebben ook geheime gangen.

Als je na enige tijd nog geen enkel idee hebt over de toe- dracht van de moord, kun je een aanwijzing vragen aan de butler. Die aanwijzing verschijnt op het scherm, en dus llj- ken de andere spelers er ook van te kunnen prof iteren. De speler die de aanwijzing vraagt, kan echter via het indruk- ken van een aktieknop kiezen of de aanwijzing de waar- heid moet zijn of een leugentje om bestwtl Op die manier kunnen de andere spelers dus aardig op het verkeerde been worden gezet!

Op een gegeven moment denkt een van de spelers natuurlijk de dader, de lokatie en het moordwapen te weten. Die speler moet zijn pion dan zo snei mogelijk naar de kamer van de moord verplaatsen, het liefst zonder de andere spelers te laten merken wat-ie gaat doen.

Eenmaal in de kamer aange- komen kan de butler worden geroepen, waarna je kunt aangeven wie de moord volgens jou gepleegd heeft, waar het is gebeurd en met welk wapen.

Wanneer de oplossing klopt, wordt een filmpje getoond waarin te zien is wat er gebeur- de op die fatale avond. Als het antwoord fout is, gaat het spel weer verder en heeft de speler in kwestie een van zijn drie pogingen verloren. Conclusie Wie de eerste Cluedo CD-i al kent, zal weinig nieuws ont- dekken in dit tweede deel. De karakters zijn hetzelfde, net als het slachtoffer en de butler. We hebben ook weer te maken met dezelfde acteurs, die opnieuw een overtuigen- de prestatie leveren. Of Cluedo 2 iets voor jou is, is uiter- aard vooral afhankelijk van de vraag hoe je het origineel vond.

Kon je daar niet genoeg van krijgen, dan is Cluedo 2 verplichtekost. Ken je de tekst uit je hoofd, dan kies je gewoon voor de versie zonder tekstballon! Leak wanneer je met z f n alien mee wiit zingen. Zo snel mogeiijk meet je 7 verschillen tussen twee strip-plaatjes zien te vinden. Zo kun je wedstrijdje spelen wie ze het eerst gevonden heeft. Alleen, met vriendjes, met de familie, maar ook op vefjaardagsfeestjes en feestdagen. Een nieuw uniek concept voor jong en minder jong.

En dat voor een prijs waar je nauwelijks een gewone CD voor kunt kopen! Binnenl gaat de UEFA Champions League CD-i het 6ns makkelijk maken de verrichtingen van Ajax en de vijftien andere topteams bij te houden, De uitslagen van de lopende com- jdschema warden bijgehou- neegesehreven met de voetbalgeschiedenis, Maar dat is niet alles. Om de week is het op woensdag weer rustig op straat. Wij bekeken een demonstrate van een interactieve schijf die de perf ecte opwarmer is voor een avondje Champions League.

Heden en verleden Voordat we in een meerkeuze quiz over de zestien deelne- mende clubs onze voetbalkennis nog even aanscherpen, frissen we ons geheugen op met roemruchte namen uit Cup finales vanaf , Van elk team dat dit jaar meedoet is een kort overzkht te zien met de clubge- schiedenis en de mooiste momen- ten van de afgelopen jaren. Informatie over de belangrijkste spelers van Europa van dit moment rtemen we in het voorbijgaan ook tot ons.

Daarna kunnen we rustig achterover leunen en genieten van de mooiste momenten uit het recente en verre verleden, De Cham- pions League in de huidige opzet heeft sinds al een aantal wedstrijden de voetbalhistorie in zien gaan, waar- onder de beroemde finale AC Milan - FC Barcelona en zeker ook de laatste, AC Milan - AFC Ajax.

De doelpunten, ont- weken tackles, schitterende schijnbewegingen, Overmars in de overdrive en Weah in slow motion, het staat er op. Een Digttale Video Cartridge is nodig om het voetbalspektake! Voorspellen In een aparte sectie van de CD-i geeft een aantal groothe- den uit het hedendaagse voetbal zich bloot en doet voor- spellingen over welke club dit jaar de 'Cup met de grote oren' in de trofeeenkast mag zetten. Zijn brief begint met het onderstaande overzicht van de verschillende personages in het spel, inclusief infor- matie over waar je ze kunt vinden en wat je met ze moet doen.

Amazons, Amazon Camp, gebruik: Talisman scepter Bridgekeeper, Hills above Desert, gebruik: Black Mace Sand Devils, Op plaatsen in woestijngebied, gebruik: Spell of Release Skylar, Cloud Keep, gebruik: Als je bijvoorbeeld niet weet hoe de Talisman Scepter er uit ziet of andere voor- werpen , kijk dan als je de CD-i opstart bij het ronde tekentje. Daar vind je een volledige lijst van alle voorwerpen.

Niels stuurde ook een lijstje waar je de voorwerpen kunt vinden. We hebben weer stapels brieven binnengekregen speltips, verzoeken om hulp en dergelijke. Black Keep Cold Fire: Marsh Wastes Crystal of Kaldar: Cloud Keep Orb of Mobus: Old Places Runes of Iscar: Temple of Cindra Wood Elf Staf: Eldritch Forest En dan had Niels nog de volgende tips: Je kunt overal in het spel beroofd worden. Word je ergens op de weg beroofd, ga dan eerst naar een andere veilige plaats en verlaat deze zo snel mogelijk.

Keer dan terug naar de plaats waar je bent beroofd. De rovers zitten in een dal bij een vuur. Kfik op de dichtstbijzijnde rover blauw gezicht en je krijgt alles weer terug. Ga hierna nooit meer terug naar Guildhall, want dat wordt je dood! Wat de Budgetverdeling betreft, houdt Ronald het voor- beeld aan dat we in het CD-i magazine van maart gaven.

Voor de zekerheid herhalen we dit nog even: Deze hoeven het hele spel niet meet veranderd te wor- den. Maar ook moet je meteen in Afrika en Midden-Amerika aan de slag. Alle overige landen hebben geen leger. Dit kost de VN minder geld in verband met toekomstige staatsgrepen. De economie van een doorsnee land ziet er zo uit: Per land wordt er een miljard dollar hulp gegeven en er worden twee sectoren van de economie tegelijk aange- pscdi. China en India krijgen twee miljard dollar hulp en hier wordt een sector tegelijk aangepakt.

Uitzondering is China met een embargo van zes miljoen dollar. Er kan nog altijd een economische recessie optreden, ook al kan men hier ogenschijnlijk niets tegen doen. Driekwart van de wereld heeft bijna alle sectoren in het groen. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de hulp die de VN geeft.

De geldtoevoer van de VN werkt nu omge- keerd. In plaats van een stimulering van de economie geeft het in een groot aantal landen nu een oververhit- ting van de economie.

Hier meet je wel op verdacht zijn, want anders heb je zo weer een economische crisis op wereldniveau. Dit zijn de codes die hij gevonden heeft: Druk nu op toets A. Laat zodra je gaat bewegen toets A los r draai je om in de richting van de gesloten deur en druk dan toets A weer in.

Je loopt nu zo door het obstakel heen! Deze tip is heel goed te gebruiken in level 3 Death Tower. Steen uit Maassluis zit vast in het spel Zelda, en wel op twee fronten. Steen vast zit, dus hier volgt de complete oplossing voor het Shutoy Lake. Ga Shutoy bin- nen en schiet de Arpagos dood, of gebruik de Magic Flute om ze te bevriezen. Klim naar het platform en ga de tweede hut binnen. Pak de sleutel linksboven in het speelscherm en ga terug naar het vorige scherm. Loop verder naar de hut uiterst rechts.

Gebruik een touw of klim de boom in om de hut te bereiken r en ga er binnen. Ga naar buiten door de deur naast impa. Daal de eerste ladder af en spring van de richel omlaag op de pier.

Stap op het vlot en vaar naar de rotsen. Spring vooruit om de zwaardvissen te ontwijken. Spring op de rotsen naar de deur en ga deze binnen. Gebruik een combinatie van springen, timing en touwen om naar de top van de toren te komen. Ga de deur binnen. Gebruik nu je Magic Lantern om het speelscherm te verlichten. Ga helemaal naar beneden, en zorg dat je links van het gat blijft. Wees heel voorzichtig en spring over het gat.

Ga de deur aan de rechterkant binnen. Ga verder naar het volgende level en dood de Jawbees. Wacht totdat de Moblin Speerwerper verschijnt, dood deze en pak de sleutel die hij achterlaat. Ga de kamer binnen. Dood Wizzrobe door zijn spreuken terug te kaatsen met je reflecterende schild.

Nadat je hem gedood hebt, wordt een animatie gespeeld en verdwijnt Wizzrobe. Pak de sleutel die hij achterlaat. Gebruik een touw om de deur van de toren te. Ga de trap op en vernietig de pilaar me! Praat met Lady Alma, die je de Canteen geeft voordat ze verdwijni Sla op de Triforce om terug te keren naar de Overwor Id-kaart en het Reesong- paleis gaat open. Loop zo ver mogeHjk naar rechts en dood de Arpagos en Octoroks. Gebruik de Power Glove sorry, we hebben de Engelse versie hier nog steeds om de steen voor de poort weg te halen en de toren in te gaan.

Praat met Harbanno en pak de sleutel op die hij achter- laat. Gebruik de lantaarn om het scherm op te faten fich- ten. Klim via de touwen naar de top van de kamer, en ga de bovenste deur binnen.

Er volgt nu automatisch een filmpje, waarin je zelf niets hoeft te doen. Sla Iron Knuckle neer met de Power Glove. Hij verdwijnt en Laat een sleutel achter. Je krijgt hier bovendien een vierde levens-hart Raap de sleutel op en ga naar de deur rechts onderin.

Sla naar de kettingen boven Mayor Cravendish, die je de magische lantaarn geeft. Sla naar de Triforce om terug te keren naar de Overworld-kaart, waar de Dordung-grot opengaat. Om met het laatste probleem te beginnen: Nadat je het schilderij hebt gestagen, krijg je een sleutel.

Ga hiermee de deur binnen. Praat nu met Duke Onkled, die verdwijnt en een sleutel achterlaat. Raap deze op en sla op de Triforce om weer terug te keren naar de Overworld- kaart. Het Nokani Forest gaat open. Ga het kleine raam binnen rechts bovenin het speelscherm. Sla naar Lord Kiro, die na het tonen van een animatie verdwijnt. Pak de sleutel op en verlaat de slaapkamer.

De oplossing voor de graftombe van Gamelon is als volgt: Spring recht omhoog bij de middefste rotsfonnatie. Ga verder naar de uiterste linker- rand van de top. Activeer de Magic Cape om over de kfoof te springen, en ga dan verder naar de tombe. Ga de tombe binnen. Als Omfak's hoofd verschijnt, schiet je hem in z'n mond. Omfak verdwijnt na een korte animatie en laat de Wand of Gamelon achter. Pak deze, en sla dan op de Triforce om terug te keren naar de Overworld- kaart.

Als bewijs hiervoor mag aangevoerd worden dat het langst lopende BBC programma op de Britse televisie The Sky at Night is, van de al even iang meegaande presentator en amateur astronoom Patrick Moore. Deze extentrieke r monocle-dra- gende grijsaard met zijn bevlogen manier van vertellen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een sterrenkimdige van wereldfaam met als speciale gave zijn talent deze wetenschap effectief naar het grote publiek uit te dragen.

Als een dergelijke media-geinteresseerde wetenschapper een CD-i maakt, spitsen wij natuurlijk onze oren en alte andere zintuigen die ons op zo'n moment te binnen willen schieten. Is er I even in Pittsburg! Solar System is inderdaad wat vaak 'populair-wetensthap- pelijk' wordt genoemd, waarmee bedoeld wordt dat het inhoudelijk allemaal dik in orde is maar op een aantrekke- lijke en onwetenschappelijk aandoende manier wordt gepresenteerd. In dit geval is gekozen voor een reis per ruimteschip naar de planeten, de zon, de astrotden en de kometen, met het hoofd van Patrick Moore als reisleider en de stem van de boordcomputer van het ruimteschip als sidekick, de a an g ever die de verhalen van Moore van humoristisch commentaar voorziet Als bijvoorbeeld Moore zegt dat men lange tijd heeft aangenomen dat er op Venus leven zou kunnen zijn, interrumpeert de compu- ter met: Spock en zeven rode dwergen Het is heel prettig naar deze leerzarne dialogen te luisteren terwijl prachtige plaatjes, gemaakt door diverse ruimteveren, sondes, sateliieten, telescopen en computers zich op het scherm vertonen, Hier is een aantal opnames bij dat nog nooit publiekeiijk is vertoond, vaak omdat ze nog zo nieuw zijn dat ze zogezegd nog moeten drogen.

Als je bedenkt dat de planeet Pluto pas in ontdekt is een jaar voor de bond van Mickey Mouse bet licht zag en sommige asteroTden zo nieuw zijn dat ze namen afs Mr.

Spock hebbea om maar niet te spreken over de ontdekking van zwarte gaten, red dwarfs en dergelijke, besef je dat er hier nog veel spannends te beleven valt. Moore houdt ons zelfs voor dat mocht je een nieuwe asteroTde ontdekken, je hiervoor zelf de off iciele naam mag bedenken. Het uitieme romantische cadeau, zou ik zo denken: De CD-i heeft een hoofdmenu van waaruit gekozen kan worden voor een kaart van het zonnestelsel of een sub-menuschermpje waarin een keuze gemaakt kan worden uit de hoofdstukjes Mythology of the Planets en Formation of the Solar System.

Dit zijn leuke informatieve stukjes over de mythologische references in de naamgeving van de planeten en sateliieten, en over het ontstaan van het zonnestelsel.

Verder zitten onder dit menuutje ook twee erg vermakelijke spelletjes, een schier onvermijdelijk onderdeel van iedere CD-i, maar die in dit geval buitengewoon de moeite waard zijn en waarmee je zeker een flink tijdje zoet bent.

Ze heten Planetbaft en Gravity Golf. In het eerste moet je proberen kogels in een zwart gat te schieten waar- bij je rekening moet houden met de afwljking die de aantrekkingskracht van verschillende planeten op de kogels uitoefenen. In het andere wordt je geacht golfballetjes te sfaan op verschillende hemellithamen met steeds andere zwaartekracht Zo moet je op de maan niet te hard slaan, want je bent zo je bal kwijt lost in space.

Zon 9 Mercurius, Venus, Aarde, Mars en uhhh Op de zonnestelselkaart geven de zon, de planeten, de asteroi'den en de kometen na aanklikken informatie over die respectievelijke hemellitha- men, steeds onderverdeeld in een algemeen verhaal en een paar para- graafjes over dampkring, oppervlak, sateliieten, statistische getallen en soms wat verdere wetenswaardigheden zoals over wie ze heeft ontdekt.

Dit is het hoof dbestanddeel van het schijf je en is door z'n aard, de beperkt- heid van het aantal planeten 9 , prettig overzkhtelijk en toch zeer uitput- tend behandeld, Er is zoveel te vertellen dat je het niet meteen ont houdt en dus vaak naar deze CD-i zult teruggrijpen.

Wat me wel opviel is dat de astronomen in hun naamgevingen, afgezien van literaire en mythologische figuren geen grote original iteit aan de dag leggen. Neptunus, Pluto is, een rijtje dat ik altijd weer vergeet en alleen al om mijn geheugen op te frissen zal ik daarom zo nu en dan deze zeer interessante CD blijven bekijken.

Daar verscheen in de maand oktober de eerste uitgave van Het Zakmes. Sindsdien heeft dit kinder- boek een lange reis gemaakt. De auteur van dit prachtige verhaal, Sjoerd Kuijper, zat niet stil. Hi] veran- derde de inhoud van de steeds snel- ler op elkaar volgende drukken hier en daar, en schreef vervolgens een heus scenario.

Het in 'volwassen' kin- dertelevisie gespecialiseerde bedrijf Bos Bros, maakte daar een mooie speelf ilm van onder regie van Ben Sombogaart en, in een moeite door, een kinderserie voor de AVRO. Het boek verhuisde ondertussen naar de kinderboekenuitgeverij Leopold en nu, veertien jaar later, is het zo ver dat Het Zakmes op Video CD te Lenrite Pordoel De lange reis van een zakmes N ees is een kind van deze tijd. Met een buiten de deur werkende moeder en een onhandige vader in het huis- houden, heeft hij het lang niet altijd makkelrjk, Zijn moeder is operazangeres en bijna nooit thuis; zijn vader doet zijn best r maar weet van opvoeden wernig.

Dus Mees heeft 20 zijn eigen wereldje opge- bouwd en beslist veelal zelf wat het beste voor hem is. Wanneer de film begint, vertelt zijn vriend Tim dat hij gaat verhuizen, Daar is Mees erg treurig om.

Per ongeluk Tim laat op het schoolplein met trots zfjn zakmes zien. Dit is voor Mees extra spannend omdat zijn vader hem verboden heeft met messen te spelen. Ze genieten er samen als echte vrienden van. Maar dan gaat de bel en moeten ze naar binnen. En als de onderwijzer eraan komt, laat Mees het mes snel in zijn zak glijden. De les begint en het zakmes wordt helemaai vergeten.

Pas tegen de avond als Mees zijn kleren uittrekt, valt plotse- ling het zakmes op de grond. Wat moet hij nu doen?

Philipscdi Ergens in Flevoland Mees besluit de volgende dag het mes terug te gaan geven aan Tim. Maar Tim blijkt al verhuisd te zijn. Waarnaartoe weet Mees niet precies, Hij heeft ergens iets over Flevoland gehoord. Dus zit er niets anders op dan in de trein te stappen en op zoek te gaan naar Tim. Normaal gesproken zou een kind van zijn leeftijd geen kans krijgen zomaar zijn huis te verlaten en in de trein te stappen.

Zijn vader is toch met andere dingen bezig en let nauwelijks op hem, Dan begint de re is. Kleine Mees helemaal alleen op stap. Wel moedig van zo'n klein jochie.

Als kind vond ik dergelijke films het spannendst De thematiek van het eenzame kind dat het helemaal alleen moet uit- zoeken, trok mij altijd het meest aan. Oliver Twist was bijvoorbeeld zo'n film.

En eigenlijk lijkt Mees wel een beetje op Oliver. Een keer off tien Maar natuurlijk komt Mees niet vanzelf op de plaats van bestemming. Hij maakt van allerlei avonturen mee en ontmoet veel mensen voordat hij arriveert bij zijn vriend Tim, en het zakmes kan overhandigen. Wat er gebeurt, wil ik natuurlijk niet allemaal verklappen, het loopt in ieder geval goed af en dat is een vereiste voor een film bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar. Dat het een uitstekend geprodirceerde en geregisseerdefilm is, op basis van een goed scenario, blijkt ook tiit de hoe- veelheid prijzen die ermee gewonnen is, waaronder een Emmy Award, de eerste prijs op het Cinekid Festival en een Gouden Kalf.

Een film, vind ik persoonlijk, om een keer of tien te zien. Gelukkig werpt een spreeuw, die het allemaal heeft zien gebeuren, zkh op als adoptie-moeder. Ze heeft al eerdeir babyvogels gered.

Dat gebeurde echter niet in een bos, maar in de grote stad. Toen werd er namelijk bijna een wit duifje door een kat gegrepen. De grote true is "de gewonde vogel spelen", vertelt moeder spreeuw aan Olivier, zodat de kat denkt een makkelijker prooi te kunnen pak- ken. Door deze afleiding kon de kleine duif ontsnappen.

Of moeder dit bad moeten doen f blijft twijfelachtig. Want diezelfde duif blijkt: Moeder spreeuw doet haar best al krijgt ze niet erg veel steun van haar man, de uil. In plaats van een vleugeltje te helpen, eet hij het gebrachte voedsel Olivier nog eerder uit de bek.

En 's avonds blijkt hij zkh in het nachtteven van de stad te begeven. Een overspelige uil dus. Aan zo'n vader heeft Olivier niet veel. Daarom is de komst van een geadopteerd zusje extra welkom. Ook zij werd gered door moeder de spreeuw. Hier en daar zullen de gebeurtenissen misschien een beetje eng zijn. Toch zit het verhaal zodanig in elkaar dat de spanning nooit te lang duurt Want voordat ze weg kunnnen lopen van het scherm, gebeuren er alweer rustgevender dingen.

Naar mijn idee is de spanning dus goed gedoseerd over de 65 minuten speelduuir. En dat lijkt mij voor een regisseur van kinderfilms geen gemakkelijke opgave. Van de Nededandse filmkeuring heeft deze pro- duktie dan ook de 'Veilig siapen garantie' gekregen.

Olivier is nog niet uit het ei of hij besluit zijn ouders te wreken. Zijn echte vader en moeder zijn namelijk ver- slonden door Fegin, de roof- vogel. Toen hij hen te pakken nam tuimefde het nest waarin Olivier met ei en a I lag uit te broeden, naar beneden.

De reclen is simpel. Het jarige oude baasje heeft zijn sporen wel verdiend en wat moet er dan nog gezegd worden? Na wekenlang onderhandelen werd de in Amerika wonende Deen bereid gevonden tot een gesprekje. Een Brussels hotel vormt aan de vooravond van het zoveelste optreden het decor. Het lijkt Karel een leuk idee de twee aan elkaar voor te stellen. Ik weet alles al. Het gevolg krijgt het vriendelijke verzoek in de lift op de grond plaats te nemen. Plichtmatig wordt er gelachen. De suite waarin Borge verblijft, is koninklijker, stukken rui- mer.

Thuis oefen ik ook maar sporadisch. Een klein uurtje, half uurtje soms. De telefoon blijft tenslotte ook maar gaan. En ik heb een groot huis- Philipscdi. Als het even lukt, knutsel ik liever aan mijn boot. Dat een enkele nootje wordt gemist, mag de pret niet drukken. Verstoppen Het zoveelste historische ogenblik: Borge trekt zijn Ik probeer niet geestig te zijn; het is maar een houding" gezicht in een glimlach en speelt verbazing.

Hans Liberg wist zich het zweet van zijn voorhoofd als hij Borge aan- sluitend een geheimzinnig kistje overhandigt. De pianist reageert sympathiek verrast. De houten verpakking bevat 'eigen' werk van Liberg. Borge bladert zichtbaar ge'inte- resseerd door Libergs werk om zich er vervolgens letterlijk achterte verstoppen. Filosoof Enkele tellen later wordt het gezelschap vriendelijk naar buiten geloodst.

Uw welwillende reporter mag blijven om met de komiek Borge van gedachten te wisselen. Net terug van een bezoekje aan zijn geboorteland Denemarken heeft de meester vanavond alweer een optreden gepland.

Er wordt gefluisterd dat de rekening van een dergelijke gebeurtenis veertigduizend gulden en misschien wel dollars bedraagt. Per jaar geeft Borge ruim concerten Berooid En dan te bedenken dat Borge berooid en zonder een cent op zak aan het begin van de tweede wereldoorlog richting Amerika vluchtte. Zijn satirische opmerkingen over Hitler waren daartoe wel de allerbelangrijkste redenen.

Borge, die op dertienjarige leeftijd als klassiek pianist zijn carriere begon, belandde -volgens de overlevering- min of meer bij toeval in het vak van muzikale komiek. Bij een uitvoering van Rachmaninoff's tweede pianoconcert raakt Borge de draad van het voorgeschreven werk kwijt. Het publiek reageert in eerste instantie vertwijfeld als de pianist opstaat, richting dirigent kuiert en diens partituur op zijn kop zet. Als pianist Borge doodgemoedereerd terugwan- delt ligt de zaal in een deuk en is de komiek Borge gebo- ren.

Zijn verblijf in Amerika legt hem geen windeieren. In belandt hij op Broadway. Jongere dames Als Borge zijn verbazing heeft geuit over het feit dat ik geen Amerikaan ben, kan het gesprek weer verder gaan. Vooral na de oor- log was dat een enorme aderlating. Nu reis ik de hele wereld over. Niet dat ik van reizen houd maar wel van het resultaat. Ik houd ervan het plezier van het leven te delen met mijn publiek.

Of dat nu kinderen zijn of ouders, ik houd van hun opmerkin- gen. Vooral de jongere dames krijgen van hem alle aandacht. Fans, en wie is dat niet, staan geduldig te wach- ten op een blik en een handtekening van de levende legende. Dokter Een echte prater blijkt Borge ondertussen niet te zijn.

Vragen worden afgepast, maar met een 'smile', beant- woord. Het liefst vertelt hij zelf maar wat. De vraag of het 'female 7 of 'blackmail 7 betreft pareert hij met: Als mensen ziek zijn, depressief, en tijden niet gelachen hebben, zitten ze bij mijn show weer voor het eerst te lachen.

Ik ben voor een groot gedeelte dan ook een dokter. Dok, dok, dok, dok Zijn het brieven die me echt raken, dan schrijf ik terug. Zeker op mijn leeftijd moet je je tranen weg zien te houden. Geluk is als water; als het helder is, kun je ver kijken.

Om verdere discussie te vermijden -. Dat is voor anderen gemaakt. Ik ben toch nooit tevreden. Er zitten altijd zwakke momenten in. Het vol- gende optreden moet beter. Waarschijnlijk", voegt hij daar cryptisch aan toe. Populair De pianospelende filmkomiek Chico Marx, van dezelfde generatie, beschouwt Borge niet als een van zijn voorbeel- den. Dan zie je veel. Bovendien kun je niet doen, wat een ander doet Hooguit een idee krijgen. Zij kunnen je leiden, maar uit- eindelijk moet je jezelf leiden.

Je bent altijd jezelf. Ik ver- gelijk mezelf niet. Maar als je populair bent, betekent dat je herhaald wordt. Over enkele uren moet hij weer fris op de planken staan. Ik kan ze niet controleren. Tenslotte heb jij het laatste woord. Ik ga naar bed. De avond kan voor het publiek niet meer stuk. Het is altijd moeilijk om bij de bespreking van een verfilmd boek f de verleiding te weerstaan de film met het boek te vergelijken. Film en lite- ratuur zijn twee verschillende media, kunstvor- men, en moeten op hun eigen, specif ieke verdiensten beoordeeld worden.

Verwantschap Bij De Krab met de Gulden Scharen van Georges Remi hoeven dergelijke overwegingen in elk geval geen rol te spelen want iedereen mag geacht worden deze Kuifje klassieker te kennen. Misschien ook dat we daarom de gewraakte vergelijking in dit geval toch een beetje mogen maken. Film en literatuur ligge tenslotte ook nog een paar stappen verder uit elkaar dan strip en tekenfilm, die toch een soort eerste graads verwantschap bezitten.

Met de verfilming van Batman, Tank Girl en Judge Dredd en het verschijnen van strips over Star Trek en James Bond is er zelfs al een kruisbestuiving met de 'echte' film op gang gekomen, maar de relatie tussen bijvoorbeeld Manga en Anime of de Kuifje strips en de tekenfilms is toch de hechtste. De Klare Lijn Waar de Kuifje albums over het algemeen nogal om worden bewonderd, en nietten onrechte, is voornamelijk de meesterlij- ke en onopvallende wijze waarop Herge zijn verhalen styleer- de.

Het belangrijkste middel dat hem hiertoe ter beschikkinc stond, was zijn heldere, vlakke tekenstijl waarin slechts het meest noodzakelijke met lijnen wordt aangegeven om een. De Klare Lijn, zoals deze stijl wordt genoemd, kenmerkt zich voor- al door helderheid, geordendheid, en een bijna volledig gebrek aan schaduw om 3-dimensionaliteit te suggereren.

Herge maakte nooit gebruik van arcering of Verder wist hij een verhaal zo in beeld te brengen dat niet te veel tekst xlig was om het uit te leggen, een precair evenwicht dat in: Bij Kuifje is ook het kleurgebruik superb. De zachte pasteltinten versterken de heldere, overzichtelijke steer in de plaatjes, de pagina's zijn een harmonieuze eenheid. De albums hebben een prettig ritme en de voortgang van het verhaal wordt bevorderd door bewegingen voor- nameiijk van links naar rechts, in de lees- richting te laten gebeuren, behalve als iemand op zijn schreden terugkeert de film zondigt nogal eens tegen deze regel.

Beter dan het boekZ! Veel van deze kwaliteiten vallen natuurlijk weg bij het omzet- ten van een strip naar tekenfilm en dat wordt door de echte liefhebbers van Kuifje en de Klare Lijn nogal eens betreurd. Hier is dan ook het punt waarop gezegd kan worden dat een vergelijking van boek en film mank gaat en hier moeten we dus gaan zoeken naar andere, nieuwe en voomamelijk cirte- matografische kwaliteiten van in dit geval De Krab met de Gulden Scharen.

De film is goed getekend, in sommiqe geval- len zelfs beter dan het boek dat uit ik meen stamt, toen Herge zijn stijl nog niet helemaal geperfectioneerd had. Bijvoorbeeld de blik op de Antwerpse haven is van een schoon- heid die alleen in de laatste en de hertekende albums bereikt werd.

Een shot van de kade van Bagghar benadert zelfs de gevoeligheid van de avant-garde striptekenaar Jacques de Loustal. De scenes in het ruim van het vrachtschip de Karaboudjan zijn vol suspence verf ilmd in de beste traditie van Alfred Hitchcock met goed spannende muziek eronder. Vergelijking Inhoudelijk is de vergelijking met het boek natuurlijk wel goed te maken en daar heeft het origineel toch mijn voorkeur.

De achwekkende en opvoedend bedoelde rode draad van het alcoholisme van kapitein Haddock is in de film dermate afge- zwakt dat juist de geheel-onthouderig belerende ondertoon wegvalt, waardoor 's kapiteins dronkenschap van haar functio- naliteit wordt beroofd. Het beroemde plaatje waarin de ont- moeting van Kuifje en Haddock staat opgetekend en waar Kuifje gewapend met een pistool "SjtL. Wat is dat toch voor zelfcensuur? Politiek correct Verder is het geheel in een nieuw jasje gestoken.

Zo is de opi- um in het ruim van de Karaboudjan veranderd in 'drugs', wat op z'n Vlaams uitgesproken wordt met een 'g' die juist van boven de Moerdijk lijkt te komen.

Dat de smokkel van drugs van Antwerpen naar Noord Afrika wat minder geloofwaardig is dan van opium, deert de makers blijkbaar niet zo. De mees- terlijke vloeken van kapitein Haddock zijn grondig op politieke correctheid ge- screend. Exit derhalve 'Basjie-Boezoeks', 'Zoeloes' en Turkse mutsen'. Gelukkig houden we de zandvlooien, wildemannen, kwallebehangers, tapijtkevers, wafelijzers en beeldbestormers. Ook de 'drugsbaron' Omar ben Salaad dreigt niet langer Jansen en Janssen levend te villen; zij moeten het nu doen met niet meer dan geselen.

Wellicht de gunstige invloed van Amnesty International? Bij deze afzwakkingen en toevoegingen zet de ware liefhebber misschien zijn vraagtekens, maar in feite doen ze er niet zoveel toe wanneer je de film onafhankelijk van het album beschouwt.

Verder is het voor de film wel jammer dat het gestuntel van de beide besnorde detectives in bewegend beeld net iets te f lauw is. Ook doet zich het vreemde verschijn- sel voor dat juist de filmische kwaliteit die de albums in hoge mate kenmerkt, grotendeels verloren gaat in de tekenf ilm-ver- sie.

Mooie tekenfilm At met al vind ik het echter een mooie tekenfilm in it's own right, die de vergelijking met andere Europese en Amerikaanse tekenfilms op een bescheiden manier best aankan, maar die niet al te nauwkeurig met het origineel moet worden vergele- ken.

Ik zou de slotwoorden van Bunji Kuraki uit de film willen overnemen waar hij met Oosterse ondoorgrondelijkheid of Vlaamse onnauwkeurigheid zegt: Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met de redactie.

Doe dit bij voorkeur schriftelijk. Stuur een kaartje of brief naar: Elke nieuwe abonnee krijgt een wel- komstgeschenk.

Voor onze abonnees van het eerste uur hebben we een speciale aanbiedfng bij verienging van het abonnement Let op de brief die te zijner tijd in de brievenbus valt! CD-i Magazine bestaat nu ruim een jaar. Heb je in de tussentijd een nummer gemist of wil je je verzameling CD-i Magazines compleet maken?

Met ingang van dit nummer kun je oude nummers nabestellen. Op dit moment zijn alle oude CD-i Magazines nog voor- radig. Een brief je met vol- ledig ingevulde girobetaalkaart of eurocheque kun je sturen naar Haarlems Uitgeef Bedrijf o. Deze paleisstad met een oppervlakte van meer dan zeven- honderdduizend vierkante meter her- bergt zo ontzettend veel Chinese kunst en cultuur dat het uitbrengen van een CD-i hierover zonder meer terecht is, hoewel natuurlijk lang niet alles op een CD-i kan worden samengebracht.

Hans Stavleu The Forbidden City er gelegenheid van de ste verjaardag van het Paleismuseum in Bejing is een interactieve rondreis door deze voormalige Verboden Stad gemaakt. Nadat sinds een aantal fotoboeken zijn verschenen over paleizen, schatten en het dagelijkse leven in deze fameuze stad, werd het tijd een en ander te combineren tot een interactieve documentaire.

Een voile twee jaar is aan deze Engelstalige internationale produktie gewerkt om zodoende een nauwgezette beschrijving te geven en daarmee tegelijkertijd promotie te maken voor het museum en voor China in het algemeen en de Chinese taal en cultuur in het bijzonder.

Dat wellicht ook wat ambtelijke zaken hebben meegespeeld in deze vrij lange produktietijd vertelt de geschiedenis niet. Een beetje gespannen omdat je bij het onderwerp De Verboden Stad enigszins het gevoel hebt ooggetuige te zijn van niet zomaar een verboden stad maar vooral van een min of meer verboden periode.

Het laat je de tijd meebeleven van een heel bijzondere mix: Proeven en voelen Dat gevoel wordt grotendeels bewaarheid als je beztg bent met de interactie in The Forbidden City. Na een rustrge, bijna langza- me inleiding kun je kiezen uit drie belangrijke onderdelen van de CD-i: Zo kies je je eigen wegen door de verboden stad en beweeg je je door op speciale pictogrammen te klikken, die bedoeld zijn om verder in een hoofdstuk te gaan of terug te keren naar het vorige hoofdstuk.

Natuurlijk zijn er ook picto- grammen om het programma te beeindigen of overzichten te krij- gen. Onderwerpen in een hoofd- stuk worden door middel van klikbare voorwerpen aangege- ven. En overal waar je komt, voel en proef je de Chinese sfeer. En dan bedoel ik niet de ambiance die je in een westers Chinees res- taurant ondervindt, maar echt eentje uit De Verboden Stad en ailes dat daarbij hoort.

Ming en Qrng In prachtige beelden van foto's met stadsgezichten maar voor- namelrjk van uitstekend geconserveerde tekeningen en schil- derijen en voorzien van passende, meestal Chinese, muziek geeft de disc een goed inzicht in vele aspecten van De Verboden Stad en zodoende tegelijkertijd voor een deel van het dagelijks leven van het voorbije China.

Het sleept je werkelijk mee in allerlei aspecten van het leven in die wonderbaarlijke stad. Want zo wist ik niet dat er naast het drinken van thee en het genieten van keizerlijke diners er eveneens zeer urtgebreide picknicks en barbecues werden gehouden. En via de getoonde beelden is het mij dui- delijk geworden dat naast theater en opera er een behoorlijke rol was weggelegd voor het spelen van Go.

Het is zeker aardig te bedenken dat ze daar toch heel wat tijd in moesten stoppen, met al die vele bijvrouwen die ze hadden! In dit uitgebreide hoofdstuk valt er ook nog een en ander te weten te komen over een aantal belangrijke keizers, waaron- der The Last Emperor 1 Pui Yi.

Van hem is er wat fotomateriaal te zien en worden er stukjes uit zijn dagboek The Life of an Emperor voorgedragen. En aftes dat wordt getoond is even indrukwekkend. Of je een koperen of bronzen draak ziet, een tekening van een man met bloemen in zijn haar, geschiedenis gesneden in jade, een kteurrijk geschilderde vaas, een in hout uitgesneden borstelhouder of een met goud beslagen windmolen-klok, alles is even gedetail- leerd, aangrijpend en overweldigend.

Een van de onderdelen binnen het hoofdstuk Architecture laat in een dertigtal schilderach- tige beelden een en ander van de stad zien. Aan de hand van gebouwen, hek- werken, pilaren, plafondbe- schilderingen en tuinen krijg je een zeer romantisch idee van het leven binnen de muren van de stad.

Door dat ook nog eens in verschillen- de jaargetijden te laten zien, wordt het beeld compleet: Maar de disc toont veel meer aspec- ten die met artisticiteit en architectuur te maken hebben. Bouwtekeningen en -concepten kun je onderzoeken, structuren zijn met behulp van animaties en foto's te ver- gelijken en in het onderwerp Decorations kun je onder andere het belang van kleur leren.

Bovendiem kun je daar ook nog eens mee aan de slag. Je kunt met een simpele klik daken en muren van een kleur voorzien en is de kleur- combinatie die je hebt gekozen een belangrijke dan kun je daarover extra informatie krijgen, zodat je spelenderwijs leert hoe kleur bijdraagt in rang en status. IndruHiiiehHenda impressie Als je ooit, zoals it een minicursus calligrafie hebt gevolgd dan weet je in onze westerse beschaving dat het niet meevalt netjes te schrijven.

In China is calligrafie veel meer dan schoonschrijvea het is een ware en hoogwaar- dige vorm van kunst die al in de vroege kinderjaren wordt aangeleerd. De CD-i laat dan ook heel duidelijk zien dat schijnbaar in de haast geschreven krabbels op een vel rijstpapier prachtige uitgebalanceerde penseelstreken zijn die met uitermate vaste hand zijn neergezet.

Het moet worden gezegd dat je een positief gevoel overhoudt van deze stad en dat je van negatieve perikelen uit de voorbije Chinese perioden weinig bemerkt.

Maar zoals nu de thema's archi- tectuur, kunst en cultuur in beeld worden gebracht, heb je aan 90 minuten 'bright sight of life' meer dan voidoende. Geen hit meer zonder clip en vaak iijkt het erop dat de muziek alleen nog maar verkocht wordt op de kwaliteit van de clip. Met klassieke muziek ligt dat anders.

Andre Rieu heeft al eens hewezen dat dat wel zo is. Nu ligt er een tweetal Video CD-titels in de winkel dat het nut van beeld eens te meer aantoont.

Om maar meteen met de deur in huis te vail en: Bach en de Gran Partita van W. Klassiek in beeld Bach en Mozart in een videoclip Het bedrijf Columns Classics heeft een serie klassieke werken op de markt gebracht met onder andere Haydn, Handel en Monteverdi. Deze serie behandelt de grootste klassieke werken uit de muziekgeschiedenis op een zeer stijlvolle manier. Niet "Alle 13 Klassiek", maar een gedegen keuze uit de belangrijkste werken.

Muziek om naar te kijken. Je weet wel, het zondagmor- gengevoel, het zachtgekookte eitje en de twee warme croissants hebben heer- lijk gesmaakt en je hebt behoefte aan mooie muziek. Dan zit je hier goed.

Brandenburger Concerten Johann Sebastian Bach stond in zijn tijd al bekend als een der grootste compo- nisten aller tijden. Hij was niet alleen componist, maar bespeelde ook als geen ander het clavecimbel. Dat is te horen in zijn stukken, waarin het clavecimbel altijd een hoofdrol speelt. Htj was niet alleen een groot voorbeeld voor alle klas- sieke componisten die hem volgden, zoate Mozart en Vivaldi, maar heeft nog steeds mvfoed op de hedendaagse muziek.

Zowel Jazz- als popmuzikanten assieke manier van harmoniseren waar Bach groot- meester m was. Geschreven voor een kleine kamer- bezetting behoren deze concerten tot de meest vertolkte klassieke werken. Bach wist altijd een wiskundige boodschap mee te geven aan zijn werk.

Zo heeft de Christuspartij in de Mattheus evenveel noten als de dagen die Christus heeft geleefd. In andere werken had Bach weer een anagram van zijn naam verbor- gen. Het is niet zeker, maar het gerucht gaat dat de Brandenburger concerten evenveel noten bevatten als het aantal inwoners van die stad op dat moment.

Divertimenti 8 en 16 Laatst hoorde ik in een film iemand zeggen: Denk je dat ze bij Mozart, toen hij op zijn vierde al zat te com- poneren niet hebben gezegd: Hoe verguisd Mozart in zijn tijd dan ook geweest mag zijn, hij wordt nog steeds als een genie gezien, die zijn inspiratie van God zelf kreeg.

Het Crakow blaasensemble vertolkt zijn Divertimenti 8 en 16 op meesterlij- ke wijze. Heel intiem, vanwege de niet al te grote bezetting, komt deze muziek tot je. En het is nog niet vervelend om naar te kijken, ook. Het perfecte geluid draagt werkelijk bij tot een heel aparte ervaring. De madri- galen en liederen die tot dan toe waren gecomponeerd, waren alleen ver- tellend. In de renaissance, waar Monteverdi een grote naam in was, vertelden de liederen vaak over de oude Romeinse goden.

Liefdesliederen, dat wel, maar niet echt sappig om naar te kijken. Hij voegde het element theater toe aan de muziek.

Zo ontstonden de scenas, klei- ne muzfkale toneelstukjes van ongeveer tweeeneenhalve minuut. Omdat hij gewoon in dienst was bij de hertog van Mantua, werd hem opgedragen muziek te schrijven voor in het Palazzo Te. Deze Madrigali Erotici klinken de meesten van ons in de oren als stijve, godsvruchtige liederen, rnaar niets minder is waar.

Emotie Wanneer je tegenwoordig naar een concert van madrigalen gaat, kom je meest- al in een kerk terecht, waar de zangers stijf de ijle klanken zingen zoals ze bedoeld zijn.

Met een melancholieke blik proberen de uitvoerders koste wat kost iedere emotie te onderdrukken. Want ze weten wel beter. De teksten varieren van de meest overdreven vunzigheden tot passionate liefdesbetuigin- gen.

Met als achtergrond de erotische schifderingen waar je ogen niet aan kon- den ontsnappen, moesten ze bijdragen aan het lustgevoel van de gasten. Als ze maar naar huis zouden gaan met het gevoel van: Documentaire met veel muziek De Video CD is niet alleen een concert.

Het is een documentaire waarin de muziek van die tijd de hoofdrol speelt. Toch krijg je een mooi inzicht in het Italie van die tijd. De schilderingen in het paleis, gemaakt door Giulio Romano, laten Bob Guccione met een jaloerse blik achter.

De muziek wordt vertolkt door The Consort of Musicke, Over het algemeen niet de meest bekende naam, maar voor kenners is dit de top op het gebied van renaissance- muziek. Als sopraan kunnen we bijvoorbeeid Emma Kirkby beluisteren. De artistieke leider van het gezelschap, Anthony Rooley, heeft de madrigalen in hun meest oorspronkelijke vorm weten te pre- senteren. Een concert dat einde- lijk goed gepresenteerd wordt of een documentaire waarin muziek voorop gepiaatst wordt.

Tijdens de Italiaanse Renaissance was het de gewoonte dat de graven en herto- gen hun aanzien toonden door het aantal courtesans dat ztj tot hun beschikking hadden. De Conzaga f ami lie was een van de vooraan- staande dynastieen in Mantua. Om op te kunnen scheppen tegenover de rest van de adel lieten zij een paleis der tusten bouwen. Een schitterend paleis, dat aan de bui- tenkant doet denken aan een Romeins paleis, maar van binnen uitpuilt van erotische schilderin- gen.

Monteverdi was een hofcom- ponist van de hertog, die moest zorgen voor de muzikale omlijs- ting van de uitspattingen die zich hier afspeelden. Een docu- mentaire met als hoofdmoot de erotische muziek van Monteverdi. De beeld- en geluidskwaliteit zijn dusdanig goed dat een film thuis voor de buis een extra dimensie krijgt. Gelukkig zijn er a] veel speeJfilms op CD-i gezet en dit aantal groeit gestaag. Wij bespreken elke maand een aantal nieuwe spcelfilms die op CD-i zijn verschenen.

Hij had gezworen nooit meer bij de CIA in dienst te gaan, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In Clear And Present Danger is hij dan ook terug. Hij is verder gegaan met zijn carriere, sterker nog; hij is hoofd geworden van de CIA.

Hij krijgt de instructies die bij zijn taak horen, en wordt ingelicht over de zaken die gaande zijn. Daartussen zit een wel zeer belangrijke taak: Het is hun doel om zo snel mogelijk een groot aantal cocaineplantages uit te schakelen, om zo een verdrag van de Amerikaanse regering met dat land te ver- sterken. Schandaal Ryan zet alles op zoals het hoort. Wanneer de operatie eindelijk goed en wel op gang is, wordt er van bovenaf een halt toegeroe- pen. Het verdrag blijkt ook op een andere manier te kunnen bestaan.

Om nu door te gaan met moorden in Midden Amerika zou slecht voor de relatie zijn. Ryan krijgt de opdracht om zo snel mogelijk de operatie stop te zetten. Dat is echter nogal moeilijk omdat de verbindingen met de jongens in het veld zijn afgesneden. Ryan komt achter een schandaal dat reikt tot in de hoogste regionen van de Amerikaanse regering. Maar ja als je je tegen die gevestigde orde wilt afzetten, moet je van goede huize komen.

Clear and Present Danger mag dan als een vervolg op Patriot Games gezien worden, de film staat absoluut op zich, en heeft minstens evenveel zeggingskracht. En dan ten overvloede: Het zou in de lijn der verwachtingen liggen dat voor de hoofdpersoon weer een top-acteur geko- zen werd, of waarom niet gewoon weer Harrison Ford? Ja jottem, Harry Hamlin! Kunnen we dat wel maken? We hebben het wel over Tom Clancy. Ram pens pecia listen Op Center is een gedeelte in het Pentagon, waarweinigen ietsvanaf weten.

Een kleine divisie rampenspecialisten die wordt inge- zet wanneer er directe oorlogsdreiging ontstaat. Vooral in de koude oorlog heeft dit operatiecentrum meerdere malen haar nut bewezen. De muur is echter gevallen en de politieke betrekkingen tussen de VS en het oosten zijn sterk verbeterd. Door een aantal goede besprekingen in Geneve worden alle kernraketten ontmanteld, ondertoeziend oog van beide partijen.

Overbed ig Volgens de regering is Op Center overbo- dig geworden. De mensen van Op Center hielden zich alleen nog maar bezig met het simuleren van rampen om zo alert te blij- ven op wat er kon gebeuren met de zo pril- le wereldvrede.

Als een groepje grote kinderen die oorlogje zitten te spelen, zaten zij dan om een grote tafel alle worst case scenario's uit te dokteren en hadden daar dan meestal een oplossing voor.

Maar daar gaat de regering niet voor betalen! Hamlin wordt aangesteld als nieuwe direc- teur. Hij staat bekend als iemand die in de zestiger jaren met vredesdemonstraties heeft meegelopen en het personeel van Op Center voelt de bui al hangen.

Handel in kernkoppen Aan de andere kant van de wereld gebeurt er echter iets vreemds. Tijdens een operatie om SS 25 raketten van hun kernkoppen te ontdoen, wordt de Amerikaanse inspectie- ploeg vermoord. Een man overleeft het, en zendt direct een noodsignaal uit naar het Pentagon. De daders blijken ex- KGB agen- ten te zijn, die een lucratief handeltje op willen zetten in oud, maar zeer effectief oorlogsmateri- aal, Dit zijn nou gevallen voor Op Center.

De pers ligt dwars De president wordt ingelicht en er moet zo snel mogelijk om toestemming gevraagd worden om een internationale aktie cp poten te zetten. En dat alles zonder de Russen of misschien het Midden Oosten te alarmeren. De president vat de zaak zwaar op, en doet er alles aan om de crisis zo snel mogelijk te bezweren. Dat gaat alleen een beetje lastig als hij onder de douche staat, en zijn maitresse op hem ligt te wachten.

Vooral wanneer deze maitresse een nogal ambitieuze journaliste is, die maar wat graag een mooie primeur wil meepikken. Listig plot Normaal heeft Op Center geen problemen met dit soort operaties, maar wanneer de pers gaat tegenwerken Op Center is een ontzettend spannende film, daar kom je niet onder uit. Het plot zit listig in elkaar en wordt nog eens aangedikt omdat het priveleven van onze directeur ook nog eens onder de loep wordt genomen.

Een verhaal zoals we dat kennen van Tom Clancy, en onmisbaar in de reeks. Twee films warem f avoriet: Het publiek ver- wachtte dat The Academy nu eindelijk zou kiezen voor iets baanbrekends als Pulp Fiction, maar dat was niet het geval. Het sentiment overwon, en als je mijn mening vraagt, hebben ze gelijk gehad. Forrest Gump is een film die je gezien moet hebben. Forrest Gump Forrest Gump Tom Hanks groeit op als iets te langzaam lerend jongetje onder de bezielende zorg van zijn moeder Sally Fields.

Hij heeft een paar normen en waar- den waar hij zich strikt aan houdt Doen wat je gezegd wordt, zijn liefde voor het meisje Jenny, en de raadgevingen van zijn moeder. Hij had een paar scheve benen en moest daarom in een beugel lopen. Hij kon er echter wel aardig mee dansen, en dat inspireerde een loge tot een eigen stijl van bewegen. Elvis stierf later aan een overdo- sis. In het leger Wanneer Gump opgroeit, komt hij terecht in het leger tijdens de Vietnam oorlog.

Omdat hij strikt doet wat hem gezegd wordt, schopt hij het ver. Hij heeft een hechte vriendschap met Bubba de garna- ienvisser. Tijdens een aanval redt Forrest zijn sergeant, maar laat Bubba het leven.

Vlak voor hij sterft, belooft Gump aan Bubba dat hij voor hem garnalen gaat vis- sen. De sergeant van Forrest was liever op het slagveld gestorven dan invalide te blij- ven, maar Gump krijgt een onderscheiding voor zijn moed. Hij maakt kennis met Kennedy, die hem roemt om zijn daden als soldaat en als tafeltennisser. Jenny Door al deze verhalen heen, er zijn er tallo- ze zoals hierboven beschreven, speett de liefde van Forrest voor Jenny.

Jenny en hij waren onafscheidelijk, totdat Jenny haar eigen keuzes ging maken; hippie, junkie, vredesactiviste en naaktdanseres. Forrest weet wat liefde is, al is dat niet het gevoel voor liefde dat Jenny met hem deelt. Hoewel ze zich veilig voelt bij zijn onvoor- waardelijke trouw, wil ze niet met hem trouwen. Totdat blijkt dat ze een kindje van hem heeft.Geschoren poesjes liggend neuken


gratis pje biljartbal in kut